Склад природних вод різноманітний і представляє собою систему, яка постійно змінюється, яка вміщує мінеральні й органічні речовини у звішеному, колоїдному і розчиненому стані.
Якість води характеризується її фізичними, хімічними і бактеріологічними властивостями.
До фізичних властивостей води відносяться її температура, кольоровість, мутність, прикус і запах.
Температура води залежить від джерела водопостачання. Під кольоровістю мають її офарблення, яке виражається у градусах кольоровості за платиново-кобальтовою шкалою. Один градус цієї шкали відповідає 1 л води, фарбленої 1 мг порошку платини. Мутність визначається вмістом у воді звішених частинок і виражається у мг/л.
Прикус і запах води залежить від джерела.
Хімічні властивості води характеризуються наступними показниками: активною реакцією, жорсткістю, окисленістю, вмістом розчинених солей.
Активна реакція води визначається концентрацією іонів і виражається через рН. При рН=7 середовище нейтральне, при рН<7 середовище кисле, а при рН>7 середовище лужне.
Жорсткість води визначається вмістом у ній солей кальцію і магнію. Вона виражається у мг-екв/л. Розрізняють жорсткість карбонатну, не карбонатну і загальну (їх сума). Карбонатна жорсткість характеризується вмістом карбонатних солей кальцію, не карбонатна жорсткість – вмістом не карбонатних солей кальцію і магнію. Особливо велика жорсткість морської води.
Окисленість обумовлюється вмістом у воді розчинених органічних речовин.
Вміст у воді розчинених солей у мг/л характеризується щільним осадком.
Ступінь бактеріологічного забруднення води визначається кількістю бактерій, яка вміщується у 1 см3 води. Розрізняють патогенні (хвороботворні) і сапрофітні бактерії. Для оцінки ступеня забруднення води патогенними бактеріями визначають вміст у ній кишкової палички. Бактеріальне забруднення води вимірюють коли-титром і коли-індексом. Коли-титр – об’єм води у см3, в якому вміщується одна кишкова паличка. Коли-індекс – кількість кишкових паличок, які вміщуються у 1 л води.
Вимоги до якості питної води визначаються ГОСТ. Вимоги до якості виробничої води залежать від характеру виробництва.