Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Властивості води і вимоги до її якості

 

Склад природних вод різноманітний і представляє собою систему, яка постійно змінюється, яка вміщує мінеральні й органічні речовини у звішеному, колоїдному і розчиненому стані.

Якість води характеризується її фізичними, хімічними і бактеріологічними властивостями.

До фізичних властивостей води відносяться її температура, кольоровість, мутність, прикус і запах.

Температура води залежить від джерела водопостачання. Під кольоровістю мають її офарблення, яке виражається у градусах кольоровості за платиново-кобальтовою шкалою. Один градус цієї шкали відповідає 1 л води, фарбленої 1 мг порошку платини. Мутність визначається вмістом у воді звішених частинок і виражається у мг/л.

Прикус і запах води залежить від джерела.

Хімічні властивості води характеризуються наступними показниками: активною реакцією, жорсткістю, окисленістю, вмістом розчинених солей.

Активна реакція води визначається концентрацією іонів і виражається через рН. При рН=7 середовище нейтральне, при рН<7 середовище кисле, а при рН>7 середовище лужне.

Жорсткість води визначається вмістом у ній солей кальцію і магнію. Вона виражається у мг-екв/л. Розрізняють жорсткість карбонатну, не карбонатну і загальну (їх сума). Карбонатна жорсткість характеризується вмістом карбонатних солей кальцію, не карбонатна жорсткість – вмістом не карбонатних солей кальцію і магнію. Особливо велика жорсткість морської води.

Окисленість обумовлюється вмістом у воді розчинених органічних речовин.

Вміст у воді розчинених солей у мг/л характеризується щільним осадком.

Ступінь бактеріологічного забруднення води визначається кількістю бактерій, яка вміщується у 1 см3 води. Розрізняють патогенні (хвороботворні) і сапрофітні бактерії. Для оцінки ступеня забруднення води патогенними бактеріями визначають вміст у ній кишкової палички. Бактеріальне забруднення води вимірюють коли-титром і коли-індексом. Коли-титр – об’єм води у см3, в якому вміщується одна кишкова паличка. Коли-індекс – кількість кишкових паличок, які вміщуються у 1 л води.

Вимоги до якості питної води визначаються ГОСТ. Вимоги до якості виробничої води залежать від характеру виробництва.

 


Читайте також:

  1. II. Вимоги безпеки перед початком роботи
  2. II. Вимоги безпеки під час проведення практичних занять у кабінеті (лабораторії) біології загальноосвітнього навчального закладу
  3. II. Вимоги безпеки праці перед початком роботи
  4. II. Вимоги до складання паспорта бюджетної програми
  5. II. Загальні вимоги до розробки екскурсії
  6. III. Вимоги безпеки під час виконання роботи
  7. III. Вимоги безпеки під час виконання роботи
  8. III. Вимоги безпеки під час виконання роботи
  9. III. Вимоги до учасників, складу груп і керівників туристських подорожей
  10. III. Вимоги до учасників, складу груп і керівників туристських подорожей
  11. IV. ВИБІР КОНТРОЛЬНИХ ЗАВДАНЬ ТА ВИМОГИ ДО НАПИСАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ
  12. IV. Вимоги безпеки під час роботи на навчально-дослідній ділянці




Переглядів: 559

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Хід роботи | Санітарні вимоги до якості води

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.018 сек.