Після успішного тестування ринку розпочинається заключний етап - повномасштабне виробництво товару та виведення його на ринок.
На даному етапі необхідно визначитися з таких питань: "Де випускати товар? Яким сегментам, ринкам пропонувати цей товар на першому етапі? Коли виводити товар-новинку на ринок? Яку стратегію виведення на ринок обрати?"
Перед фірмою, що займається розробкою нових товарів, постає дилема: з одного боку, треба розробляти нові товари, а з іншого, не так вже і багато шансів на успіх.
При цьому ключовими факторами успіху нових товарів на ринку можуть бути:
1.Перевага товару, тобто наявність у нього властивостей, що сприяють кращому сприйняттю споживачами.
2. Маркетингове ноу-хау, тобто краще розуміння ринку.
3. Технологічне ноу-хау.
Проте розробка нових продуктів характеризується високим рівнем ризику, складовими якого є технологічний, ринковий і стратегічний ризики.
Технологічний ризик обумовлений технологічною інновацією, необхідною для технічного здійснення нововведення.
Ринковий ризик визначається ступенем оригінальності й складності ідеї нововведення, що впливає на сприйнятливість ринку і витрати переходу для використовування нового продукту.
Стратегічний ризик залежить від ступеня новизни продукту для даної компанії. Чим вище новизна, тим вище рівень стратегічного ризику. З цієї точки зору можна виділити чотири рівні ризику:
> ринок і технологія відомі - мінімальний рівень ризику, оскільки фірма більш компетентна;
> новий ринок, але відома технологія - ризик в основному комерційний, залежить від нетехнологічних інновацій;
> ринок відомий, проте технологія нова - ризик більшою мірою технічний, визначається технологічними інноваціями;
> новий ринок і нова технологія - максимальний рівень ризику, пов'язаний з підсумовуванням всіх ризиків.
Основними причинами невдач є:
> "проштовхування" своїх ідей високопоставленими керівниками;
> переоцінювання обсягу ринку для нового товару;
> невдала конструкція нового товару;
> невірне позиціювання і рекламування;
> поверхневий аналіз ринку (недооцінювання затримки поширення товару на ринку);