Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Висота і тривалість стравлювання.

Пасовищезміна.

Система раціонального використання пасовищ.

Створення і види культурних пасовищ.

Значення пасовищ.

План

Тема : № 4Раціональне використання пасовищ.

Література: Єрмакова Л.М. Кормовиробництво,с. 262...270

 

  1.Значення пасовищ. Значення пасовищ і пасовищного корму для тварин. Пасовищний тип літньої годівлі тварин має віковічну історію корені якого виходять з часуїх одомашнення. Історія розвитку тваринництва не дає однозначної відповіді щодо доцільності та ефективності стійлого чи пасовищного утримання тварин. У кожному конкретному випадку потрібно виходити з грунтово-кліматичних умов місцевості, виду тварин та інших чинників. Продуктивність молочних корів при випасанні у літній період вища, ніжза час стійлого утримання узимку. Основна причина цього - виключно висока поживність пасовищного корму. Пасовищний корм містить всі необхідні поживні речовини -протеїн, білок, жири, незамінні амінокислоти, вуглеводи, вітаміни (А,В,Е,К) та найважливіші макро - і мікроелементи. Таблиця Основні показники поживності різних кормів (Н.Г. Андреєв, 1981)  

 

Корм У 100 кг корму, кг Вміст, %
кормо­вих одиниць перетрав-ного протешу про­теїн білок жир клітко­вина БЕР
Зелена маса лучної трави 24,8 1,8 3,6 2,8 1,2 8,5 14,7
Зелена маса люцерни 17,2 2,4 4,8 3,6 0,7 6,2 9,6
Буряки кормові 11,5 0,3 1,3 0,6 0,1 0,9. 9,5
Кукурудзяний силос 21,2 0,7 2,5 1,7 1,0 7,8 12,4

Пасовищний корм досить поживний. Він містить майже в1,5 разу більше поживних речовин, ніж сіно. Зелений корм мас високу перетравність, зокрема його органічна речовина засвоюється тваринами на 70%, протеїн - на 80%, що на 15-20% вище, ніж у сіні. Тому висока продуктивність тварин на пасовищі характерна в зв'язку зі сприятливим раціоном та фізіологічною діяльністю функціональних систем організму, зокрема і молочних залоз.

 

 

Утримання молочної худоби на пасовищі сприяє підвищенню надоїв молока до 16-20 кг за добу і зниженню собівартості продуктів тваринництва та поліпшенню їх якості. У літній період отримують за звичай до 60% річного надою молока собівартістю в 1,5-2 рази нижчою, ніж у стійловий зимовий період. Культурні пасовища дають змогу зменшити затрати праці на виробництво кормів у порівнянні з польовим кормовиробництвом, а також підвищити продуктивність праці у тваринництві. Питання раціонального використання пасовищ дуже актуальні. Використання загінної системи випасання дозволяє на одній і тій же земельній ділянці утримувати на 20-35% тварин більше, а. застосу­вання системи раціонального використання пасовищ (правильне випасання травостою, догляд за пасовищем, введення пасовищезміни, загінна система випасання тощо) - сприяє підвищенню продуктивності природних кормових угідь у 2-3 рази. 2.Створення і види культурних пасовищ. Види культурних пасовищ Культурні пасовища - це високопродуктивні кормові угіддя, які в умовах відповідного догляду, внесенні добрив та раціональному використанні забезпечують максимальний збір дешевих високоякісних кормів. 1. Багаторічні пасовища - створюють переважно поза сівозміною і використовують без пересівання 10 і більше років. Завдяки інтенсивній системі удобрення, правильному використанню, належному догляду за травостоєм продуктивність таких пасовищ тривалий час залишається високою при дешевому кормі. 2. Короткострокові пасовища - закладають у системі лучних, прифермських та інших сівозмін, або поза сівозмінами. Використо-­ вують їх протягом п'яти років. До складу травосумішок включають переважно верхові злакові і бобові трави, тому високі врожаї воші дають лише 2.-3 роки. 3. Однорічні пасовища - це кормові угіддя, травостій яких складається з однорічних грав і використовується переважно для одноразового використання худобою. Вони доповнюють коротко­ строкові і довгорічні незрошувані пасовища, які дають нерівномірнийвихід зеленого корму протягом пасовищного періоду. Основні типи однорічних пасовищ: · озимі проміжні посіви (озиме жито, озима пшениця, озимий ріпак, озима вика тощо); * літні посіви (вико- чи горохово-вівсяна сумішка тощо); * пожнивні та поукісні посіви (багатокомпонентні сумішки однорічних культур та кормова капуста). Такі посіви подовжують на 20 днів пасовищний період весною і восени або забезпечують кормами тварин при нестачі пасовищного корму.  
За призначеннямпасовища створюють для корів, телиць, відгодівельного молодняку великої рогатої худоби і телят до одного року, а також для овець, коней, свиней і птиці. Вибір і розрахунок площіпасовищ. Для забезпечення високої продуктивності культурних пасовищ і їх ефективного використання важливе значення має правильник вибір площі, який залежить, від: •віддаленості від тваринницьких ферм; •родючості грунту; • наявності водних джерел; • якості доріг. Під культурні пасовища відводять землі, розташовані поблизу тваринницьких ферм і придатні для створення на них травостої». На Поліссі і в Лісостепу це ділянки неподалік водних джерел (заплавні, низинні і суходільні луки з родючими супіщаними і суглинковими ґрунтами, осушені торфовища та зрошувані ділянки). У південних районах України культурні пасовища створюють лише за умови обов'язкового зрошення. Непридатні для пасовищ бідні малогумусні піщані ґрунти, верхові та слаборозкладені торфовища перехідного типу, природні пасовища на схилах понад 15°, а також солоицево-солончакові луки. Для корів культурні пасовища створюють на природних кормових угіддях, орних землях кормових сівозмін з родючими ґрунтами і нормальним режимом зволоження або па зрошуваних ділянках, які розташовані на відстані 0,5-2 км від тваринницьких ферм. Пасовище для телят до 6-місячного віку розбивають поруч з телятниками, для ремонтного і відгодівельного молодняку великої рогатої худоби - на відстані до 2-3 км від ферми. Компактне розміщення пасовищ навколо ферм дозволяє уникнути зайвих витрат на обладнання літніх таборів, прогонів для тварин, які становлять 30% всіх витрат на створення культурного пасовища. Для кожної господарської групи тварин виділяють окремі гуртові ділянки пасовища в одному масиві, що дає змогу доцільно організувати територію всього пасовища, зменшити витрати на огорожу, полегшити догляд за пасовищем і ветеринарний нагляд за худобою. Розмір культурного пасовища встановлюють залежно від поголів'я, потреби тварин у зеленому кормі та продуктивності. 3.Система раціонального використання пасовищ. Виходячи з середньої продуктивності тварин і тривалості пасовищного періоду, потреба в пасовищному кормі на дійну корову становить 1,8-2,0 тис. корм. од. При проектній продуктивності пасовище 4-5 гне. корм. од. З 1 га на одну дорослу голову великої рогатої худоби виділяють 0,4-0,5 га, а при 6-8 тис. - 0.25-0,3 га. Для визначення площі пасовища для інших грум тварин використовують коефіцієнти (від потреби дорослих тварин): • молодняк до 1 року - 0,25; • молодняк старше 1 року - 0,6; • підсосні матки з ягнятами - 0,15. Площу пасовища для гурту» або групи тварин розраховують за такою формулою: 106 П= н м д, У де П - площа пасовища, га; Н – Н -кількість голів у гурті; У _ М - потреба зеленого корму на одну голову за добу, кг; Д - тривалість пасовищного періоду, днів; урожай зеленої маси, кг/га. Приклад розрахунку площі зрошуваних культурних пасовищ на 100 корів у різних зонах України наведено у табл Площа культурною пасовища для 100 корів ари денній погребі гурту 60 ц зеленої маси (А.В. Бої овій, 1986).

 

 

 

 

Зона Трива­лість пасов­ищного періоду, днів Потреба у зеле­них кор­мах, т Урожай зеленої маси, т/га Потрібно, га Всього, га На одну голову, га
за пря­мим роз­рахун­ком додатко во 15-20% площі
Полісся 42,5 21,1 3,9 0,25
Лісостеп 45,0 21.5 3,5 0,25
Стен 47,5 21,4 3,6 ),25

Вихідні дані для розрахунку площі пасовища:

1. Гурт (отару) доцільно формувати в кількостях - корови
200-250 голів, молодняк великої рогатої худоби - 300 голів, телята до 100 голів, вівці - 1000 голів.

2. Враховуючи нерівномірність темпів росту різних трав протягом пасовищного періоду, до розрахункової площі додають ще 30% страхової для незрошуваних і 15 - 20% для зрошуваних пасовищ.

3. Орієнтовні добові норми зелених кормів для худоби (в кг): корови - 65-75, нетелі - 50-75, молодняк старше одного року - 30-40, молодняк до одного року - 15-20, коні дорослі - 35-45, молодняк коней 1-3 років - 20-35, вівці - 7-9, ягнята - 3-5.


Читайте також:

  1. Висота всмоктування відцентрових насосів.
  2. Висота всмоктування насоса.
  3. Висота всмоктування.
  4. Висота і тривалість використання трав в загонах .
  5. Висота напору.
  6. Висота призми – АА1.
  7. Допустима тривалість вібраційного впливу під час перевищення нормативних значень
  8. Економічний цикл: поняття, фази та тривалість. Нециклічні коливання.
  9. Кількість пред'явлень аудіотексту і тривалість його звучання
  10. Нормативна тривалість операцій
  11. По осі абсцис відкладено тривалість зростання сили струму, по ординаті – величини порогів в міліамперах. Нахил тонких ліній до осі абсцис відповідає крутизні зростання стимулів.




Переглядів: 1438

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Технологія заготівлі різних видів сіна. | Пасовищезміна.

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.003 сек.