МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Регуляція рухів тонкого кишечника
Рухи кишки відбуваються під впливом регуляторних механізмів: 1.Рефлекторна регуляція відбувається за допомогою метасимпатичних місцевих рефлексів. Види подразників, що стимулюють метасимпатичний рефлекс: механічні: а) розтягнення кишки хімусом; б) подразнення стінки кишки грубою їжею, рослинною клітковиною (овочі, фрукти, чорний хліб). Хімічні: а) нейтральні рідкі жири – це всі види рослинних масел. Вони стимулюють перистальтичний рефлекс; б) молочнокислі продукти; в) екстрактивні речовини (соки, бульйони); г) жовчні кислоти. 2. Регуляція гормонами. Рухову функцію кишківника також посилюють гастрин, гістамін, серотонін, вазоприсін, ХЦК - ПЗ. Кініни, простагландини посилюють цю функцію в патології. 3. Вегетативні рефлекси (симпатичні та парасимпатичні) впливають на перистальтику: парасимпатичні посилюють перистальтику а симпатичні – гальмують. Протягом всього процесу травлення відбувається скорочення і розслаблення ворсинок кишечника. Завдяки рухам тонкої кишки перші порції хімусу надходять до товстої кишки через 3,5 – 4 години, а через 8 – 10 год після вживання їжі перехід хімусу до товстої кишки завершується. Основні функції товстої кишки: - всмоктування води; - мінеральних солей; - жовчних кислот; - продуктів розщеплення клітковини. - формування калових мас, накопичення і є евакуація їх. Хімус який поступає із тонкої кишки в товсту через ілеоцекальну заслонку невеликими порціями через кожні 0,5 – 1 хв, майже позбавленний поживних речовин, але містить, багато води, мінеральних солей, непереварені рештки поживних речовин, незасвоєні поживні речовини, клітковину, яка складає оболонки рослинних клітин. Кишковий сік виділяється за добу приблизно в кількості 500 мл, він не має ферментів, але має велику кількість слизу, бікарбонатів, епітеліальних клітин, РН =8,0. Основне значення соку - це захист слизової оболонки від механічних, хімічних подразників. Виділення соку регулюється нервовою системою, безумовнорефлекторно, внаслідок механічних подразнень секреторні процеси збільшуються –в 8 – 10 разів. Мікрофлора товстого кишечника: У новонароджених дітей кишечник стерильний, але в перші місяці життя його заселюють мікроорганізми і це є необхідною умовою функціонування товстого кишечника. 90%мікрофлори- це безспорові анаероби, а10%- молочнокислі бактерії, кишечна палочка, спороносні анаероби. Значення мікрофлори товстого кишечника: 1. розщеплення целюлози під дією ферментів бактерій, це робить можливим засвоєння клітковини на 50%. 2.Бактерії синтезують вітамін К, групи В. 3.Під дією мікробів відбувається бродіння непереварених вуглеводів, це призводить до утворення молочної, оцтової кислоти, СО2 , Н 2 О, алкоголю. Кислі продукти, що утворюються, затримують гниття. 4. Під дією мікробів відбувається гниття білків, при цьому виділяються токсичні речовини:індол, скатол,фенол, метан, по системі воротної вени ці речовини попадають в печінку, де знешкоджуються. 5. мікроорганізми кишечника пригнічують розмноження патогенних мікробів. 6. підвищують імунітету, синтез ГАМК. Читайте також:
|
||||||||
|