Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Обмін білків

Механізм всмоктування жирів

Механізм всмоктування жирів має такі особливості:

1) жири всмоктуються переважно у вигляді жирних кислот та гліцерину;

2) жирні кислоти з довгими ланцюгами і гліцерин всмоктуються тільки в комплексі з жовчними кислотами;

3) оскільки жири погано розчиняються в воді, то вони транспортуються до епітеліоцитів в комплексі з жовчними кислотами.

4) в епітеліоцитах проходить ресинтез нейтральних жирів (три-гліцеридів), які характерні для даного організму з жирних кислот та гліцерину, що надійшли з їжею;

5) синтезований нейтральний жир в епітеліоцитах з’єднується з білками утворюються хіломікрони, які збільшують водорозчинність жиру;

6) хіломікрони транспортуються переважно в лімфу.

Механізм всмоктування води:

Вода всмоктується тільки пасивно за допомогою 2-ох основних механізмів.

- осмос, який являє собою рух по градієнту осмотичного тиску, тобто разом з осмотично активними речовинами (йони солей Na+, K+, Cl-, Ca2+).

-ультрафільтрації, тобто рух по градієнту гідростатичного тиску рідини між травним каналом та кров’ю.

За добу всмоктується близько 10 л води, переважно в тонкому кишківнику. Завершується всмоктування води в товстому кишківнику. За деяких умов всмоктування води може досягти 20 л за добу і більше.

Білки – це складні високомолекулярні сполуки, до складу яких входять C, H, N. Поступають в організм білки з їжею, в травному тракті під дією протеаз розщеплюються до аминокислот.

АК всмоктуються в тонкому кишечнику в кров і транспортуються до клітин, де синтезуються білки, що мають видову специфічність.

Види амінокислот:

замінні (їх 12), можуть синтезуватися в організмі;

незамінні (їх 8) – аргін, лейцин, лізін та інші, не синтезуються в організмі і повинні надходти з їжею.

Види білків:

-повноцінні – білки, які мають повний набір незамінних амінокислот, це білки тваринного походження (яйця, м’ясо)

-неповноціні не мають всіх незамінних амінокислот, це білки рослинного походження.

Значення білків:

1.Пластична роль:більшість білків в організмі відновлюється через 80 днів, білки крові, печінки через 10 днів, м’язів – 180 днів, тощо.

2. Енергетична роль:при окисненні 1 г білка виділяється 4,1 ккал. тепла.

3. Білки входять до складу ферментів.

4. Підтримують онкотичний тиск, регулюючи обмін води в організмі.

5. Фібриноген зумовлює згортання крові.

6. Гемоглобін транспортує О2 і СО2.

7. Утворюють буферну систему крові.

8. Білки входять до складу імуноглобулінів, що захищають організм від інфекції.

9. Входять до складу нуклеїнових кислот, зумовлюють передачу спадкової інформації.

10. Спеціфічні білки входять до складу мембрани, клітини і виконують функцію медіаторів, БАР.


Читайте також:

  1. Автоматичний обмін даними.
  2. АДАПТАЦІЯ ОБМІНУ РЕЧОВИН ДО М'ЯЗОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
  3. Американський стандартний код для обміну інформацією ASCII.
  4. Білковий обмін
  5. Білковий обмін: загальні відомості
  6. Біологічна роль білків
  7. Біуретовий метод визначення білків
  8. Буфер обміну — це тимчасове місце зберігання інформації, яку було скопійовано або переміщено з одного місця з метою використання в іншому.
  9. Вентиляція. Види вентиляції. Організація повітрообміну в приміщеннях, повітряний баланс, кратність повітрообміну
  10. Виробництво білків одноклітинних організмів
  11. Вібротеплообмінник для сипких середовищ
  12. Властивості білків




Переглядів: 675

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Всмоктування в травному каналі. Механізми всмоктування йонів натрію, води, вуглеводів, білків, жирів. | Баланс азоту

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.029 сек.