МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Властивості білківПлан 1. Обмін речовин. 2. Обмін білків. Загальна характеристика білків: хімічна будова, властивості, функції, травлення. 3. Небілкові азотисті компоненти крові. Залишковий азот. 4. Загальна характеристика та патологія обміну сечовини, креатину, креатиніну, сечової кислоти, індикану, амінокислот.
Обмін речовин.Сукупність всіх клінічних перетворень в організмі, тобто процесів асиміляції, дисиміляції, називають обміном речовин. Обмін речовин є головною характерною властивістю живого організму. Сутність його полягає у постійному обміні речовинами між організмом і навколишнім середовищем. В організмі безперервно відбуваються утворення, руйнування і оновлення клітинних структур і міжклітинної речовини. Відновлення, синтез, засвоєння речовин клітинами, перетворення у собі подібного називається процесом асиміляції. Одночасно відбувається процес дисиміляції – розщеплення, розпад речовин, які входять усклад клітини. При цьому утворюються кінцеві продукти розпаду СО2, Н2О, і NH3, які виділяються з організму. Білки – це складні органічні сполуки, що складаються з Карбону, Гідрогену, Оксигену і Нітрогену. В деяких білках міститься ще і Сульфур. Частина білків утворює комплекси з іншими молекулами, що містять Фосфор, Ферум, Цинк і Купрум. Різноманітність білків безмежно, оскільки кожному білку властива своя особлива амінокислотна послідовність, генетично контрольована, тобто закодована в ДНК клітки, виробляючої білок. Білків в клітках більше, ніж яких би то ні було інших органічних сполуках: на їх частку доводиться понад 50 % загальної сухої маси кліток. Вони – важливий компонент їжі тварин і можуть перетворюватися в тваринному організмі, як в жир, так і у вуглеводи. Велика різноманітність білків дозволяє їм виконувати в живому організмі безліч різних функцій, як структурних, так і метаболічних. 1) Молекули білків – ланцюги, побудовані з амінокислот, дуже великі; це макромолекули, молекулярна маса яких коливається від декількох тисяч до декількох мільйонів. В природних білках зустрічаються двадцять різних амінокислот. 2) Висока в'язкість і можливість набухання в розчинах. 3) Нездатність дифундувати через напівпроникні мембрани. 4) Оптична і електрофоретична активність. 5) Здатність створювати високий онкотическое тиск. 6) Під денатурацією мають на увазі втрату третинної структури, властивій даній білковій молекулі. Ця зміна може носити тимчасовий або постійний характер, але і в тому і іншому випадку амінокислотна послідовність білка залишається незмінною. При денатурації молекула розгортається і втрачає здатність виконувати свою звичайну біологічну функцію. Викликати денатурацію білків можуть наступні чинники: 1) Нагрівання або дія випромінювань, наприклад інфрачервоного або ультрафіолетового. Кінетична енергія викликає сильну вібрацію атомів білка, унаслідок чого слабі водневі і йонні зв'язки розриваються. Білок згущається (коагулює). 2) Сильні кислоти, сильні луги і концентровані розчини солей. Іонні зв'язки розриваються, і білок коагулює. Тривала дія реагенту може викликати розрив і пептидних зв'язків. 3) Важкі метали. Катіони утворюють міцні зв'язки з карбоксил – аніонами і часто викликають розриви іонних зв'язків. Вони також знижують електричну поляризацію білка, зменшуючи його розчинність. Внаслідок цього що знаходиться в розчині білок випадає в осад. 4) Органічні розчинники і детергенти. Ці реагенти порушують гідрофобні взаємодії і утворюють зв'язки з гідрофобними (неполярними) групами. В результаті розриваються і внутрішньомолекулярні водневі зв'язки. Ренатурация – це здатність денатурованого білка у відповідних умовах знов спонтанно придбаває свою нативную структуру. Ренатурация переконливо показує, що третинна структура білка повністю визначається його первинною структурою, і що збірка біологічних об'єктів може здійснюватися на основі небагатьох загальних принципів. Читайте також:
|
||||||||
|