Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Звітність матеріально-відповідальних осіб та облік в місцях зберігання товарів

Господарські операції з обліку тари

№ з/п Зміст господарської операції Дебет Кредит
Оприбуткована тара від постачальників 284 «Тара під товарами» 631 «Розрахунки з постачальниками і підрядчиками»
Здано тару тарозбираю­чій організації, яку прийнято згідно акту за приймальними цінами Списано різницю між обліковими і приймаль­ними цінами тари Списано собівартість зданої тари 377 «Розрахунки з іншими дебіторами»   947 «Нестачі і втрати від псуван­ня цінностей» 943 «Собівартість реалізованих ви­робничих запасів» 719 «Інші доходи від операційної діяльності»   284 «Тара під товарами»   284 «Тара під товарами»

Матеріально відповідальними особами підприємств ресторанного господарства вважаються працівники, які приймають під свою відповідальність матеріальні цінності і видають їх іншим підрозділам або відпускають покупцям і з якими укладено договір про матеріальну відповідальність (індивідуальну або колективну). В договорі зазначається, що матеріально відповідальні особи повинні складати звіти про рух матеріальних цінностей.

Найбільш поширеною формою звітності матеріально-відповідальних осіб складу чи комори на підприємствах ресторанного господарства є звіт підприємства ресторанного господарства про рух товарів і тари в коморі або звіт підрозділу (кухня, бар, буфет) підприємства ресторанного господарства. Він є важливим документом для контролю за станом зберігання товарних запасів, їх рухом і збереженням. Товарний звіт складається матеріально-відповідальною особою у 2-х примірниках, один з яких разом з документами (накладними), які підтверджують надходження та вибуття товарів, здають в бухгалтерію підприємства, а інший, з розпискою бухгалтера в прийомі звітності залишається у матеріально-відповідальної особи.

В умовах комп’ютеризації всі первинні документи, що підтверджують надходження і вибуття товарів і тари в підрозділах підприємств ресторанного господарства, можуть здаватися в бухгалтерію за реєстром і на їх підставі складається звіт на комп’ютері.

Звіти, які надійшли в бухгалтерію, перевіряють і в першу чергу контролюють своєчасність, правильність оформлення прийому та відпуску товарів. Кожен документ повинен мати дату складання, а також підписи осіб, відповідальних за проведення операції. При перевірці залишок товарів на початок дня звіряється з залишком товарів на кінець дня у попередньому звіті і ці залишки повинні бути тотожні. Якщо товарний звіт складається після проведення інвентаризації, тоді залишок товарів на початок дня береться за даними підсумку інвентаризаційних описів. Виявлені в товарному звіті помилки виправляються коректурним способом та підтверджуються підписами осіб, які склали документ. Якщо продукти і товари в підприємствах ресторанного господарства відпускають з комори в кухню, бар, буфет, з кухні - в бар,буфет або повертають тару в комору , в бухгалтерії при прийманні звітів контролюють таке переміщення за датами , сумами або складають відомість внутрішнього переміщення вручну чи з допомогою комп’ютера.

Аналітичний облік товарів ведеться в розрізі матеріально-відповідальних осіб та найменувань товарів.

Складський облік в місцях зберігання (в коморі) ведуть матеріально-відповідальні особи за кількістю, ціною, найменуванням та сортами товарів. Спосіб аналітичного обліку залежить від способу зберігання товарів і організації обліку. На практиці застосовується партіонний і сортовий способи складського обліку товарів.

При сортовому способі облік товарів ведуть в картках кількісно-сумового, кількісного обліку або в товарній книзі за найменуваннями, сортами і цінами. Записи в них роблять на основі прибуткових та видаткових документів. Після кожного запису визначають залишок товарів. Аналітичний облік товарів і тари у бухгалтерії ведуть в розрізі матеріально-відповідальних осіб у сумовому виразі.

Наприкінці місяця та на дату інвентаризації за даними карток (товарних книг)матеріально відповідальні особи складають відомість залишків товарів, продуктів і тари в коморі,яка звіряється з даними бухгалтерського обліку.

 


Читайте також:

  1. IV. Вартість знака для товарів і послуг та фірмового найменування
  2. IX. Відомості про військовий облік
  3. IX. Відомості про військовий облік
  4. V теорія граничної корисності визначає вартість товарів ступенем корисності останньої одиниці товару для споживача.
  5. VII. За видами товарів і послуг
  6. Автомати для продажу штучних товарів
  7. Автоматизовані форми та системи обліку.
  8. Акції та їх облік
  9. Акції та їх облік
  10. Алгоритм із застосуванням річної облікової ставки d.
  11. Аналіз міжринкової взаємодії товарів і грошей
  12. Аналіз, звітність і аудит у сфері праці




Переглядів: 2536

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Кореспонденції рахунків з обліку реалізації купованих товарів та продукції власного виробництва | Порядок проведення інвентаризації запасів, продуктів, товарів і тари та визначення її результатів

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.002 сек.