Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Рахунки бухгалтерського обліку витрат готелю

Облік витрат підприємства

Облік витрат основної діяльності готелю

Бухгалтерський облік витрат, які виникають у ході основної діяльності готелю, ґрунтується на системі їх класифікації (див. табл. 3) і особливостях, зазначених у попередньому питанні.

Для здійснення бухгалтерського обліку витрат готелю використовуються рахунки, наведені у табл. 11.4.

Таблиця 11.4

Вид витрат Рахунок обліку Обороти по дебету в кореспонденції з кредитом рахунків Обороти по кредиту в кореспонденції з дебетом рахунків
1. Прямі виробничі 23 «Виробництво» 20, 22 – матеріальні витрати, 661 – трудові витрати, 13, 37, 47, 63, 64, 65, 68 – інші виробничі витрати, 91 – змінні та розподілені (і нерозподілені) постійні загальновиробничі витрати 903 – виробнича собівартість наданих (реалізованих) послуг за фактом реалізації
2. Загальновиробничі 91 «Загальновиробничі витрати» 20, 22 – матеріальні витрати, 661 – трудові витрати, 13, 37, 47, 63, 64, 65, 68 – інші виробничі витрати 23 – змінні та розподілені постійні загальновиробничі витрати 903 – нерозподілені постійні загальновиробничі витрати
3. Адміністративні 92 «Адміністративні витрати» 13, 20, 22, 30, 31, 33, 37, 39, 47, 63, 64, 65, 66, 68 – визнані загальногосподарські витрати 791 – списання в порядку закриття в кінці звітного періоду
4. На збут 93 «Витрати на збут» 13, 20, 22, 30, 31, 33, 37, 39, 47, 63, 64, 65, 66, 68 – визнані витрати на збут 791 – списання в порядку закриття в кінці звітного періоду
5. Інші операційні 94 «Інші операційні витрати» 13, 20, 22, 30, 31, 33, 37, 39, 47, 50, 60, 63, 64, 65, 66, 68 – визнані витрати іншої операційної діяльності 791 – списання в порядку закриття в кінці звітного періоду

 

Порядок обліку загальновиробничих витрат на рахунках бухгалтерського обліку визначається обліковою політикою підприємства. Облікова політика готелю повинна визначати: рахунок обліку загальновиробничих витрат, порядок їх розподілу і списання в кінці звітного періоду.

Готельно-ресторанне підприємство, як правило, має допоміжні підрозділи, що забезпечують його роботу, а саме: пральню, котельню, ремонтну та ліфтову служби, службу телекомунікацій тощо. Облік витрат діяльності таких підрозділів ведеться на окремому субрахунку рахунку 23 «Виробництво» і в кінці звітного періоду повністю списується на витрати того підрозділу, роботу якого вони забезпечують. Якщо допоміжний підрозділ забезпечує роботу декількох підрозділів (наприклад, пральня обслуговує номерний фонд та ресторан готелю), його витрати підлягають розподілу. Метод розподілу витрат обирається кожним готелем виходячи з його структурних особливостей, характеру послуг, що надаються, способу вимірювання та оцінки витрат.

Інструкцією до Плану рахунків передбачено можливість відкриття субрахунків до рахунків за видами виробництв (для рахунку 23 «Виробництво» – за підрозділами підприємства, а саме: готель, ресторан, пральня, транспортний відділ, магазин тощо) або видами витрат (для рахунків 92 «Адміністративні витрати» і 93 «Витрати на збут»).

Організація аналітичного обліку за названими рахунками здійснюється готелями за об’єктами витрат відповідно до прийнятої облікової політики підприємства. З урахуванням положень Інструкції до Плану рахунків готелям можна організовувати аналітичний облік за наведеним рахунками таким чином:

• рахунок 23 «Виробництво» – за підрозділами підприємства, центрами витрат і відповідальності, за статтями витрат і видами послуг, що надаються клієнтам;

• рахунок 91 «Загальногосподарські витрати», 92 «Адміністративні витрати», 93 «Витрати на збут» та 94 «Інші витрати операційної діяльності» – за статтями витрат.

Малі підприємства, а також підприємства, що перейшли на єдиний податок, можуть використовувати для обліку витрат тільки рахунки класу 8 зі списанням за дебетом рахунку 23 «Виробництво» в частині прямих і загальновиробничих витрат та за дебетом рахунку 79 «Фінансові результати» в частині адміністративних витрат, витрат на збут, інших операційних витрат. Згідно з Інструкцією про застосування Плану рахунків активів, капіталу, зобов’язань та господарських операцій підприємств та організацій, рахунки класу 8 «Витрати за елементами» можуть закриватися наприкінці року або щомісяця (щокварталу).

Отже, система обліку витрат ґрунтується на галузевих особливостях діяльності підприємств, розроблена відповідно до національних стандартів бухгалтерського обліку та діючої нормативно-законодавчої бази, дозволяє складати фінансову та податкову звітність підприємства, а також оперативно забезпечити зовнішніх та внутрішніх користувачів правдивою, об’єктивною інформацією про розмір та склад витрат підприємства для прийняття рішень щодо управління діяльністю підприємства в умовах ринкового середовищ.

Рахунки витрат в кінці звітного періоду закривають, тобто переносять інформацію на рахунок 79 «Фінансові результати»

Таблиця 11.5.


Читайте також:

  1. А. Розрахунки з використанням дистанційного банкінгу.
  2. Автоматизація водорозподілу на відкритих зрошувальних системах. Методи керування водорозподілом. Вимірювання рівня води. Вимірювання витрати.
  3. Автоматизовані форми та системи обліку.
  4. Автоматичне регулювання витрати помпових станцій
  5. Активні, пасивні та активно-пасивні рахунки
  6. Актуарні розрахунки
  7. АКТУАРНІ РОЗРАХУНКИ
  8. Альтернативна вартість і незворотні витрати
  9. Аналіз витрат за центрами відповідальності.
  10. Аналіз витрат звичайної діяльності
  11. Аналіз витрат на 1 грн. вартості продукції
  12. Аналіз витрат на гривню товарної продукції




Переглядів: 709

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Характеристика рахунків витрат за елементами | Типова кореспонденція рахунків з відображення поточних витрат готелю

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.004 сек.