МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Обмін енергіїОбмін води та мінеральних солей Вода й мінеральні солі не є джерелом енергії, але виконують важливі функції в організмі. Вода входить до складу всіх тканин і міститься як у клітинах, так і за їхніми межами. Загальна кількість води в тілі дорослої людини сягає близько 70% маси тіла. Вода бере участь у різних фізіологічних процесах. Гідроліз органічних речовин у травному каналі, всмоктування і транспорт поживних речовин в органи, обмін речовин У тканинах, виведення з організму продуктів розпаду та інші процеси відбуваються за участю води. Добова потреба у воді Дорослої людини становить у середньому 2—2,5 л. Вона потрапляє до організму під час пиття та разом із вживаною їжею. Особливо багато води містять овочі та фрукти. Вода, яка надходить у травну систему, всмоктується в кров в основному в товстій кишці. Із крові вода разом з поживними речовинами і солями надходить у тканини. Невелика кількість води утворюється під час окислення органічних речовин. Із організму вода виводиться головним чином із сечею, а також із потом, через легені та з калом. Відношення кількості спожитої води до кількості води, яка виділяється організмом, називається водним балансом. Обмін води тісно пов'язаний з обміном мінеральних речовин. Загальна кількість мінеральних речовин у тілі людини становить близько 4,5% маси тіла. Мінеральні солі містяться в тканинах людини у різних співвідношеннях: у більшій кіл кості — кальцій, фосфор, калій, натрій, сірка, хлор; у меншій — магній, залізо, йод. Ті елементи, яких в організмі най менша кількість, називають мікроелементами (бром, свинець алюміній тощо). Кожен із вищевказаних елементів виконує певну роль в організмі. Наприклад, іони кальцію необхідні для нормального процесу згортання крові, вони беруть участь у ферментативних процесах, у діяльності нервової та м'язової тканин тощо; залізо входить до складу гемоглобіну і бере участь у дихальній функції крові; йод необхідний для синтезу гормонів щитоподібної залози тощо. Мінеральні солі надходять в організм із їжею. При звичайному змішаному харчуванні їх достатньо для задоволення потреб, і тільки натрію хлорид додають у їжу. При дисиміляції органічних речовин у клітинах звільняється енергія, яка використовується організмом для підтримки постійної температури тіла, іонних градієнтів, біосинтетичних процесів, для скорочення м'язів, проведення нервового імпульсу тощо. Наслідком енергетичних процесів в організмі є теплоутворення, тому вся енергія, яка утворюється в організмі, може бути виражена в одиницях (калоріях або джоулях). Для визначення витраченої організмом у процесі життєдіяльності енергії використовують деякі методи дослідження, наприклад, пряму та непряму калориметрію. Метод прямої калориметрії ґрунтується на положенні, що всі види енергії зрештою перетворюються на теплову. Тому, помістивши людину в спеціальну термоізольовану камеру, можна визначити кількість тепла, яке виділилось. Цей спосіб дуже копіткий, і тому використовують непряму калориметрію, тобто визначення теплопродукції за показниками газообміну. Непряма калориметрія основана на тому, що джерелом енергії в організмі є окисні процеси, за яких використовується кисень і утворюється вуглекислий газ. За допомогою спеціальних приборів визначають об'єми вдихуваного кисню і видихуваного вуглекислого газу, потім підраховують дихальний коефіцієнт (співвідношення/). Користуючись спеціальними таблицями, визначають витраті енергії. За таблицею хімічного складу та енергетичної цінності харчових продуктів визначають надходження енергії. Загальний обмін складається з основного обміну та робочої надбавки. Основний обмін — кількість енергії, яка використовується організмом на підтримання його життєдіяльності за умов фізичного і психічного спокою, у положенні лежачи, вранці натще, в умовах температурного комфорту (18—20 °С). Величина його залежить від віку, зросту, маси тіла, статі, а також активності механізмів регулювання обміну речовин (за основу може бути взята величина, що дорівнює 1 ккал/(кг х год), або 42 кДж/(кг х год). У жінок основний обмін на 10% менший, ніж у чоловіків (за умови однакової маси тіла та зросту). У дітей — на 1 кг маси тіла більше, ніж у дорослих. Після 40 років основний обмін на 1 кг маси тіла зменшується. Збільшення основного обміну виникає при гіперфункції щитоподібної залози, а при гіпофункції — зменшується. Зменшується основний обмін і при голодуванні, коли функціональна активність печінки знижена. Інтенсивність основного обміну протягом доби коливається: уранці поступово підвищується, а у нічний час знижується. Збільшення енергетичного обміну понад основний рівень має назву робочої надбавки. Чинниками, які впливають на підвищення енергетичних витрат, є приймання їжі, низька або висока (понад 30 °С) температура навколишнього середовища, м'язова та розумова праця. Залежно від особливостей професії за енергетичними витратами осіб поділяють на п'ять груп: I — ті, хто зайняті переважно розумовою працею; II — зайняті легкою фізичною працею; III — ті, хто виконує фізичну працю середньої важкості; IV — зайняті важкою фізичною працею; V — зайняті дуже важкою фізичною працею. В основу класифікації покладено інтенсивність фізичної праці, ступінь нервового напруження, що виникає під час виконання трудових процесів тощо. Під час визначення потреби в енергії дорослого працездатного населення визнано доцільним усі розрахунки проводити Для трьох вікових категорій (18—29 років, З0—39 років, 40—59 років), підставою для цього є деякі вікові особливості обміну речовин. Так, для чоловіків І групи віком 18—29 років потреба в енергії становить 2800 ккал, 30—39 років — 2700 ккал, 40—59 років — 2500 ккал. Регуляція обміну енергії в організмі здійснюється головним чином ендокринною та вегетативною нервовою системою. Основними регуляторами є гормони щитоподібної залози (тироксин, трийодтиронін), а також адреналін (гормон мозково" речовини надниркових залоз), які стимулюють ці процеси. Особливу роль у регуляції енергетичного обміну відіграє гіпоталамус. Тут формуються регуляторні впливи, які реалізуються за допомогою вегетативних і ендокринних механізмів У деяких випадках визначається умовно-рефлекторне підвищення утворення енергії (наприклад, у спортсменів перед стартом посилюються процеси обміну). Інтенсивність процесів обміну збільшується і в разі відхилення температури навколишнього середовища від рівня комфорту. Найбільше це проявляється під час зниження температури навколишнього середовища, оскільки для збереження постійної температури тіла енергія інших видів переходить у теплову. Підвищення основного обміну спостерігається протягом багатьох годин після їди — це так звана її специфічно-динамічна дія, що значною мірою зумовлена активізацією процесів обміну, особливо при вживанні білків.
Л Е К Ц І Я № 30 Т е м а: «Системи виділення.» Читайте також:
|
||||||||
|