Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Стерилізація середовищ та лабораторного обладнання

Виготовлення поживних середовищ.

Дослідження збудника хвороби неможливе без накопичення його біомаси у вигляді:

· колонії на твердому поживному середовищі;

· завісі, плівки або осаду – в рідкому;

· вогнища запалення – в конкретному органі або органах організму лабораторної тварини, до яких збудник має максимальну пристосованість (тропність).

В перших двох випадках для культивування мікроорганізмів потрібно мати стерильні живильні середовища певного складу та консистенції. Такі середовища можна розділяти за різними ознаками. Найчастіше використовують поділ за складом; за консистенцією; за призначенням для виділення певної кількості видів мікробів (табл.1). Всі живильні середовища повинні відповідати таким вимогам:

Ø мати достатню кількість води та необхідних елементів живлення;

Ø бути вільним від будь-яких мікроорганізмів (стерильним);

Ø бути прозорим (для спостереження за ростом мікроорганізмів);

Ø мати відповідний рівень кислотності. рН середовищ змінюється в залежності від біологічних властивостей досліджуваних мікроорганізмів і коливається в межах 5,0 – 8,5.

Табл.1. Характеристика живильних середовищ.

 

№ п/п Ознака Тип Характеристика середовища
Склад Природне Складається з продуктів рослинного або тваринного походження і має невизначений хімічний склад.
Напів-синтетичне Складається з продуктів рослинного або тваринного походження та хімічних речовин в певній кількості. Хімічний склад визначено тільки частково.
Штучне Складаються тільки з певної кількості хімічно чистих речовин, що розводяться в дистильованій воді.
Консис-тенція Рідке Компоненти середовищ розчиняються у водопровідній або дистильованій воді.
Напіврідке До рідкого середовища додаються загусники: 0,1-0,2% агар-агару* або 5-7% желатину*.
Тверде До рідкого середовища додаються загусники: 1,5-2,5% агар-агару* або 10-15% желатину*.
Призначення Загальне Середовище, на якому ростуть мікроби багатьох видів з одної або різних морфологічних груп .
Спеціальне Наявність певних речовин в середовищі призводить до появи специфічних ознак у колоній мікроорганізмів (зміни в середовищі навкруги колонії). Такими речовинами є кро, крохмаль, твін, холестерин яєчних жовтків тощо.
Диференційно-діагностичне До складу середовища обов’язково входять барвники. В результаті у певних виді мікробів утворюються кольорові колонії або середовище навкруги колонії змінює забарвлення.
Елективне Наявність певних речовин в середовищі дозволяє рости на ньому представникам тільки одного роду.

Найкращим загусником для поживних середовищ є агар-агар – поліцукор, який виділяють з морських водоростей. Дана речовина розплавляється при температурах вищих 45о С. Після охолодження середовища полімерна структура відновлюється і середовище загусає. Споживати агар-агар, тобто – розривати зв’язки в полімерних ланцюгах здатні тільки окремі види океанських мікроорганізмів. Патогенні і сапрофітні гетеротрофні мікроби, які співіснують з організмом тварин, не мають ферментів для його розщеплення. Тому тверде середовище і після висіву на нього таких мікроорганізмів, і після їх тривалого культивування не змінює густини. Агарові середовища розливають в чашки Петрі та пробірки ( „скошений агар”). Вони використовуються при первинному виділенні мікроорганізмів із патологічного матеріалу та при вирощуванні чистої культури збудника.

На відміну від агар-агару желатина – продукт, який отримують при виварці кісток, складається з амінокислот та поліпептидів рідної довжини. Ці речовини здатні вживати різні види гетеротрофних мікробів. Тому в процесі росту багатьох з них желатина розріджується. Середовища з даним загусником розливають тільки в пробірки і використовують при проведенні біохімічних досліджень.

На будь-який біологічний об’єкт (і мікробні клітини в тому числі) діють фактори середовища, які можна поділити на декілька груп (рис.3). Оптимальними умовамидля розвитку мікроба певного виду є такі:

· достатня кількість необхідних поживних речовин,

· відповідний температурний інтервал,

· необхідна кількість кисню;

· певна вологість субстрату, на якому розвивається мікроорганізм;

· рівень опромінення мікробів на середовищі існування не заважає їх росту та розмноженню;

· відсутність токсичних для мікроорганізму речовин.

 


Читайте також:

  1. D) оснащення виробництва обладнанням, пристроями, інструментом, засобами контролю.
  2. А. Заходи, які направлені на охорону навколишнього середовища та здоров’я населення.
  3. Абонентське обладнання для відеоконференц-зв'язку
  4. Аварії з викидом радіоактивних речовин у навколишнє середовище
  5. Аварії з викидом радіоактивних речовин у навколишнє середовище
  6. Адаптація до абіотичних факторів середовища.
  7. Адаптація організму до змін чинників зовнішнього середовища
  8. Адаптація організму до зовнішніх факторів середовища.
  9. Алгоритм розрахунку та підбору технологічного обладнання
  10. Аналіз використання обладнання.
  11. Аналіз внутрішнього середовища підприємства
  12. Аналіз зовнішнього середовища




Переглядів: 976

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Правила відбору і пакування патологічного матеріалу | Випромінювання солі важких Ме фаги

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.002 сек.