Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Насіння — Semina

Типи плодів

Плоди — Fructus

Плодами у фармацевтичній практиці називають висушені (іноді свіжі) справжні і несправжні плоди, супліддя, збірні (складні) плоди, а також їх частки.

Плід - орган статевого розмноження квіткових рослин, який утворюється із зав’язі маточки і здебільшого ще з деяких інших частин квітки (квітколоже, оцвітина тощо). Із насінних зачатків, що знаходяться у гніздах зав’язі, утворюється насіння. Плід складається із зовнішньої частини -оплодня і насінини чи насіння, що розвивається всередині плода.

Оплодень, або перикарпій має три шари: зовнішній - екзокарпій, або шкірка, на якому можуть бути різні утворення - волоски, крючечки; основна маса оплодня - середня частина - мезокарпій; внутрішня частина - ендокарпій, наприклад, кісточка у соковитих плодів.

Плоди мають різні розміри, форму, забарвлення, консистенцію оплодня (сухий, соковитий), наявність чи відсутність виростів, кількість насінин.

Залежно від будови гінецеїв розрізняють відповідні типи плодів: 1) монокарпний, 2) апокарпний, 3) ценокарпний, 4) псевдомонокарпний.

Макроаналіз плодів. На сухому зразку визначають спочатку форму плода, його тип (за ботанічною термінологією), зовнішній вигляд, колір, запах, смак, іноді роблять поперечний розріз і визначають кількість гнізд і насінин у кожному гнізді, наявність ефіроолійних канальців або вмістилищ тощо.

Плоди із соковитими оплоднями після сушіння стають більш або менш зморщеними і втрачають первинну форму; після огляду в сухому стані їх розмочують у киплячій воді протягом 5 – 10 хв., виймають насінини або кісточки з кістянок, відмивають від м’якот і і розглядають.

Насінням у фармацевтичній практиці називають висушене стигле ціле насіння або окремі його сім’ядолі.

Насіння складається із насінної шкірки, зародка, ендосперму і на поверхні має рубчик - місце прикріплення насінної ніжки та насіннєвий вхід, крізь який проника є вода, необхідна для проростання насіння.

Насінна шкірка має свої особливості: вона може бути шкірястою і твердою. В одних рослин поверхня шкірки гладенька, блискуча, в інших -з виростами, подібними до бородавочок, шипиків або волосків.

Зародок має зародковий корінець, стебельце і бруньку, а також одну (односім’ядольні) або дві (двосім’ядольні) сім’ядолі.

Розрізняють дві групи насіння: насіння з ендоспермом (селерові, злакові) і насіння без ендосперму (бобові, гарбузові). Поживні речовини накопичуються в ендоспермі, а в насінні без ендосперму - у зародку. Насіння одних рослин багатена крохмаль (кукурудза, пшениця, рис), інших -на жирну олію (льон, соняшник) або на білки (бобові).

Макроаналіз насіння. Насіння не потребує попередньої обробки: його безпосередньо розглядають неозброєним оком або в лупу. Визначають форму, розміри й зовнішній вигляд оболонки насінини, яка може бути опушеною або голою, гладенькою або ямчастою, колір, запах, смак. Крім того, діагностичне значення мають розміщення зародка, наявність і форма рубчика або насінного входу.


Читайте також:

  1. Захворювання і ураження насіннячкових плодів
  2. Насіннячкові плоди
  3. Пл4 — опадання спілих плодів та насіння, шишок з насінням або розсіювання насіння чи поїдання їх тваринами в кронах.
  4. Проростання насіння.
  5. Техніка виготовлення тимчасових мікропрепаратів з плодів і насіння




Переглядів: 714

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Квітки — Flores | Бульбоцибулини — Bulbotubera

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.003 сек.