МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Насіння — SeminaТипи плодів Плоди — Fructus Плодами у фармацевтичній практиці називають висушені (іноді свіжі) справжні і несправжні плоди, супліддя, збірні (складні) плоди, а також їх частки. Плід - орган статевого розмноження квіткових рослин, який утворюється із зав’язі маточки і здебільшого ще з деяких інших частин квітки (квітколоже, оцвітина тощо). Із насінних зачатків, що знаходяться у гніздах зав’язі, утворюється насіння. Плід складається із зовнішньої частини -оплодня і насінини чи насіння, що розвивається всередині плода. Оплодень, або перикарпій має три шари: зовнішній - екзокарпій, або шкірка, на якому можуть бути різні утворення - волоски, крючечки; основна маса оплодня - середня частина - мезокарпій; внутрішня частина - ендокарпій, наприклад, кісточка у соковитих плодів. Плоди мають різні розміри, форму, забарвлення, консистенцію оплодня (сухий, соковитий), наявність чи відсутність виростів, кількість насінин. Залежно від будови гінецеїв розрізняють відповідні типи плодів: 1) монокарпний, 2) апокарпний, 3) ценокарпний, 4) псевдомонокарпний. Макроаналіз плодів. На сухому зразку визначають спочатку форму плода, його тип (за ботанічною термінологією), зовнішній вигляд, колір, запах, смак, іноді роблять поперечний розріз і визначають кількість гнізд і насінин у кожному гнізді, наявність ефіроолійних канальців або вмістилищ тощо. Плоди із соковитими оплоднями після сушіння стають більш або менш зморщеними і втрачають первинну форму; після огляду в сухому стані їх розмочують у киплячій воді протягом 5 – 10 хв., виймають насінини або кісточки з кістянок, відмивають від м’якот і і розглядають. Насінням у фармацевтичній практиці називають висушене стигле ціле насіння або окремі його сім’ядолі. Насіння складається із насінної шкірки, зародка, ендосперму і на поверхні має рубчик - місце прикріплення насінної ніжки та насіннєвий вхід, крізь який проника є вода, необхідна для проростання насіння. Насінна шкірка має свої особливості: вона може бути шкірястою і твердою. В одних рослин поверхня шкірки гладенька, блискуча, в інших -з виростами, подібними до бородавочок, шипиків або волосків. Зародок має зародковий корінець, стебельце і бруньку, а також одну (односім’ядольні) або дві (двосім’ядольні) сім’ядолі. Розрізняють дві групи насіння: насіння з ендоспермом (селерові, злакові) і насіння без ендосперму (бобові, гарбузові). Поживні речовини накопичуються в ендоспермі, а в насінні без ендосперму - у зародку. Насіння одних рослин багатена крохмаль (кукурудза, пшениця, рис), інших -на жирну олію (льон, соняшник) або на білки (бобові). Макроаналіз насіння. Насіння не потребує попередньої обробки: його безпосередньо розглядають неозброєним оком або в лупу. Визначають форму, розміри й зовнішній вигляд оболонки насінини, яка може бути опушеною або голою, гладенькою або ямчастою, колір, запах, смак. Крім того, діагностичне значення мають розміщення зародка, наявність і форма рубчика або насінного входу. Читайте також:
|
||||||||
|