МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Хвороби і пошкодження цитрусових плодівЦитрусові плоди уражаються мікробіальними і фізіологічними хворобами. Мікробіальні хвороби зумовлюють голуба, зелена і сіра плісень, антракноз, чорна гниль. Голуба плісень - найбільш поширена хвороба всіх цитрусових плодів. Кільця голубої плісені виникають, насамперед, у місцях пошкодження шкірки. Вони відділяються від здорової тканини білою порошкоподібною смугою плісені з обідком мокрої тканини із зовнішнього боку пошкодженого кільця шкірки. Шкірка в місцях ураженнярозм'якшується, внаслідок чого утворюються удавлені плями, які пізніше вкриваються білим міцелієм з голубим відтінком. Хвороба при зберіганні легко передається здоровим плодам, а також в'ялим, недорозвиненим. Зелена плісень. На початковій стадії розвитку хвороба нагадує голубу плісень. З подальшим розвитком м'якоть сильно розм'якшується і стає гіркою. Хвороба розвивається в місцях механічних пошкоджень і швидко поширюється контактним способом. На відміну від голубої, у зеленої плісені навколо ураженої частини шкірки утворюється біла клейка широка смуга (до неї легко прилипає обгортковий папір). Сіра плісень уражає переважно апельсини і мандарини, рідко лимони. Розвивається вона навколо плодоніжки або в місцях механічних пошкоджень шкірки. Плоди уражаються ще під час росту, проте захворювання інтенсивно розвивається при зберіганні плодів. Спочатку уражена частина плода ущільнюється, стає твердою, набуває сіро-коричневого або коричневого кольору, а потім, особливо при підвищеній вологості повітря, вкривається міцелієм світло-сірого або білого кольору. М'якоть плода темніє і стає гіркою. Сіра плісень, на відміну від голубої і зеленої, розвивається навіть при низьких температурах зберігання. Антракноз уражає усі цитрусові плоди. Починається хвороба з плодоніжки, навколо якої з розвитком гриба тканина розм'якшується і стає темного кольору, набуває гіркого смаку і неприємного запаху. У лимонів антракноз уражає також й інші частини плода. Хвороба розвивається через 2-3 міс. після початку зберігання. При температурі нижче від 3°С розвиток хвороби припиняється. Чорна гниль уражає переважно лимони і мандарини, рідко апельсини. Хвороба розвивається після тривалого зберігання. Спочатку на шкірці зявляється невелика темно-коричнева пляма з чорним забарвленням всередині. Гниль поступово проникає всередину плода, поширюється в тканинах його осьової порожнини і врешті уражає весь плід. Пошкоджені тканини темніють, розм'якшуються і руйнуються. Фізіологічні хворобивиникають при транспортуванні, зберіганні і збиранні плодів у дощову погоду та при різкому зниженні температури. Деякі хвороби виявляються тільки при тривалому зберіганні плодів. Глибока ямчастість уражає лимони усіх стадій стиглості під час зберігання при температурі 0°С. Найбільший розвиток хвороби спостерігається при температурі 10°С. Спочатку на шкірці з'являються окремі невеличкі цяточки, пізніше поверхня плода вкривається великою кількістю удавлених зеленувато-коричневих плям, на яких часто починають розвиватись грибкові захворювання. Коричнева плямистість (крапчастість) сильно уражає лимони, менше апельсини, грейпфрути, мандарини. Характеризується появою на плодах маленьких плям коричневого кольору неправильної форми. З подальшим розвитком хвороби окремі плями зливаються у суцільну, яка поширюється на значну частину плода. Коричнева плямистість уражає тільки шкірку і не впливає на смакову цінність м'якоті плодів, але помітно знижує їх стійкість проти мікробіологічних захворювань. Цитрусові плоди, особливо Середземноморського басейну, можуть уражатись середземноморською плодовою мухою. Тому їх перед реалізацією знезаражують бромистим метилом - отрутою, яка діє на нервову систему. Фумігацію (від лат. fumigare — димити, окурювати) апельсинів здійснюють у камерах кваліфіковані спеціалісти з обов'язковим дотриманням інструкції. Плоди прогрівають поступово до температури всередині плода 8-10°С. При порушенні І; технології і режиму фумігації можуть з'являтись опіки плодів І бромистим метилом і побурінням шкірки. При температурі плодів нижче за 8°С і вище від 25°С фумігація не дозволяється. Ефективним способом знезараження цитрусових плодів є рефрижерація їх у холодильних камерах при температурі всередині йодів від 0,5 до 1,5°С впродовж 21 доби або при температурі від 0 до р -1°С (але не нижче) впродовж 16 діб. Нижча температура призводить ; до переохолодження плодів і появи гіркоти. Рефрижерація не викликає суттєвих змін товарної і смакової цінностей плодів. Цитрусові плоди уражаються сажовим грибом, а також шкідниками - щитовками. Пошкоджені місця мають вигляд круглих плям рожево-коричневого кольору. Читайте також:
|
||||||||
|