Виробнича структура характеризується системою показників (табл. 2.3).
Показники
| Вимірники
|
1. Розмір окремих ланок
| Визначається за:
1) чисельністю зайнятих працівників;
2) потужністю встановленого устаткування, установок;
3) вартістю ОВФ;
4) обсягом випуску продукції.
|
2. Ступінь централізації окремих виробництв
| Співвідношення об'єму робіт, що виконуються в спеціалізованих підрозділах, до загального об'єму робіт даного виду
|
3. Співвідношення між основними, допоміжними і обслуговуючими виробництвами
| За кількістю робочих, устаткування, займаних площ, вартості ОВФ.
|
4. Пропорційність вхідних до складу підприємства ланок
| Співвідношення виробничих потужностей ділянок, зв'язаних між собою процесом виробництва:
|
5. Рівень спеціалізації
| 1) Питома вага предметно, подетально і технологічно спеціалізованих підрозділів;
2) Коефіцієнт серійності:
де: До – деталеоперації;
Ст – кількість верстатів.
|
6. Просторове розташування підприємства
| Коефіцієнт забудови;
Коефіцієнт використання території;
Коефіцієнт використання площ виробничих приміщень
|