МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Шляхи вдосконалення виробничої структури підприємстваЕфективність виробництва в значній мірі залежить від раціональності вживаних загальної і виробничої структур. Удосконалення виробничої структури створює умови для інтенсифікації виробництва, ефективного використання трудових, матеріальних і фінансових ресурсів, підвищення якості продукції. Технічний прогрес, розвиток спеціалізації і кооперації підприємств можуть зажадати створення нових цехів, перепланування площ, зміни виробничої потужності і так далі. Крім того, на ряді підприємств створилася необґрунтована кількість дрібних цехів, ділянок з низьким рівнем техніки з виробництва різних видів напівфабрикатів і послуг. У всіх цих випадках виробнича структура підприємств повинна бути переглянута з погляду сучасних вимог. Питання вибору і поліпшення виробничої структури виникають при будівництві нових, реконструкції або розширенні підприємств, що діють, зміні профілю їх виробництва, переході на випуск нової продукції. У цих випадках удосконалення виробничої структури ведеться за наступними основними напрямами: 1. Оптимізація розмірів підприємства. Оптимальний розмір – це такий розмір підприємства, який при даному рівні розвитку техніки і конкретних умовах місцезнаходження і зовнішнього середовища, забезпечує виробництво і збут продукції з мінімальними витратами. На розмір підприємства впливають як внутрішньовиробничі, так і зовнішні чинники. Внутрішньовиробничі чинники визначають технічні та організаційні умови роботи підприємства і сприяють зміцненню підприємства і зростанню його ефективності. До них відносяться характер вживаної техніки (її продуктивність, потужність), прогресивність технологічного процесу, зв'язаність виробництва, методи організації виробничого процесу. Внутрішньовиробничі чинники обумовлюють мінімальний і максимальний розмір підприємства, який забезпечує можливість якнайповнішого застосування сучасної техніки. Якщо розмір не дозволяє цього зробити, значить, він нижче мінімально допустимого і будівництво підприємства не доцільне. 2. Поглиблення спеціалізації основного виробництва. Ступінь досконалості виробничої структури значною мірою залежить від вибору форми спеціалізації виробничих підрозділів. Ці форми повинні відповідати типу і масштабу виробництва і бути єдиними для однакових виробничих умов. На виробничу структуру підприємства позитивно впливає широкий розвиток агрегатної, подетальної і технологічної спеціалізації, які створюють передумови для переходу від технологічної структури до предметної. Типовим прикладом можуть служити предметні та подетально-спеціалізовані заводи з виробництва окремих деталей машин (ресорні, підшипникові). 3. Централізація допоміжних і обслуговуючих служб підприємства. Централізація допоміжного і обслуговуючого виробництва, заснована на концентрації однорідних робіт, дозволяє, з одного боку, підвищити рівень механізації цих робіт і тим самим значно збільшити продуктивність праці, з іншої – спростити виробничу структуру шляхом скорочення зайвих і паралельно діючих виробничих підрозділів. 4. Відособлення окремих видів технічного обслуговування виробництва і формування їх у самостійні підприємства. Значну питому вагу в структурі більшості промислових підприємств займають допоміжні цехи і обслуговуючі господарства. Наочне уявлення про це дає співвідношення між основними і допоміжними робочими. Так, на багатьох підприємствах металургійної промисловості кількість допоміжних робочих складає приблизно 55-60% від загальної чисельності робочих, на підприємствах машинобудування і металообробки – 50-55% і харчовий – 40-45% відповідно. Відділення від підприємств непрофільних виробництв, не зачіпаючи основного технологічного процесу, є одним з напрямів розукрупнення підприємств і вдосконалення їх виробничої структури. В умовах переходу на ринкові відносини склалася тенденція створення малих підприємств на базі допоміжних господарств великих машинобудівних підприємств. 5. Спрощення виробничої структури за рахунок ліквідації зайвих ланок і переходу до безцехової структури. 6. Перехід від комплексної до спеціалізованої структури на основі розвитку галузевої і міжгалузевої спеціалізації і кооперації.
ТЕМА 3. Виробничий процес і основи його раціональної організації
Читайте також:
|
||||||||
|