Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Шляхи вдосконалення виробничої структури підприємства

Ефективність виробництва в значній мірі залежить від раціональності вживаних загальної і виробничої структур. Удосконалення виробничої структури створює умови для інтенсифікації виробництва, ефективного використання трудових, матеріальних і фінансових ресурсів, підвищення якості продукції.

Технічний прогрес, розвиток спеціалізації і кооперації підприємств можуть зажадати створення нових цехів, перепланування площ, зміни виробничої потужності і так далі. Крім того, на ряді підприємств створилася необґрунтована кількість дрібних цехів, ділянок з низьким рівнем техніки з виробництва різних видів напівфабрикатів і послуг. У всіх цих випадках виробнича структура підприємств повинна бути переглянута з погляду сучасних вимог.

Питання вибору і поліпшення виробничої структури виникають при будівництві нових, реконструкції або розширенні підприємств, що діють, зміні профілю їх виробництва, переході на випуск нової продукції. У цих випадках удосконалення виробничої структури ведеться за наступними основними напрямами:

1. Оптимізація розмірів підприємства. Оптимальний розмір – це такий розмір підприємства, який при даному рівні розвитку техніки і конкретних умовах місцезнаходження і зовнішнього середовища, забезпечує виробництво і збут продукції з мінімальними витратами.

На розмір підприємства впливають як внутрішньовиробничі, так і зовнішні чинники.

Внутрішньовиробничі чинники визначають технічні та організаційні умови роботи підприємства і сприяють зміцненню підприємства і зростанню його ефективності. До них відносяться характер вживаної техніки (її продуктивність, потужність), прогресивність технологічного процесу, зв'язаність виробництва, методи організації виробничого процесу.

Внутрішньовиробничі чинники обумовлюють мінімальний і максимальний розмір підприємства, який забезпечує можливість якнайповнішого застосування сучасної техніки. Якщо розмір не дозволяє цього зробити, значить, він нижче мінімально допустимого і будівництво підприємства не доцільне.

2. Поглиблення спеціалізації основного виробництва. Ступінь досконалості виробничої структури значною мірою залежить від вибору форми спеціалізації виробничих підрозділів. Ці форми повинні відповідати типу і масштабу виробництва і бути єдиними для однакових виробничих умов.

На виробничу структуру підприємства позитивно впливає широкий розвиток агрегатної, подетальної і технологічної спеціалізації, які створюють передумови для переходу від технологічної структури до предметної. Типовим прикладом можуть служити предметні та подетально-спеціалізовані заводи з виробництва окремих деталей машин (ресорні, підшипникові).

3. Централізація допоміжних і обслуговуючих служб підприємства. Централізація допоміжного і обслуговуючого виробництва, заснована на концентрації однорідних робіт, дозволяє, з одного боку, підвищити рівень механізації цих робіт і тим самим значно збільшити продуктивність праці, з іншої – спростити виробничу структуру шляхом скорочення зайвих і паралельно діючих виробничих підрозділів.

4. Відособлення окремих видів технічного обслуговування виробництва і формування їх у самостійні підприємства. Значну питому вагу в структурі більшості промислових підприємств займають допоміжні цехи і обслуговуючі господарства. Наочне уявлення про це дає співвідношення між основними і допоміжними робочими. Так, на багатьох підприємствах металургійної промисловості кількість допоміжних робочих складає приблизно 55-60% від загальної чисельності робочих, на підприємствах машинобудування і металообробки – 50-55% і харчовий – 40-45% відповідно.

Відділення від підприємств непрофільних виробництв, не зачіпаючи основного технологічного процесу, є одним з напрямів розукрупнення підприємств і вдосконалення їх виробничої структури. В умовах переходу на ринкові відносини склалася тенденція створення малих підприємств на базі допоміжних господарств великих машинобудівних підприємств.

5. Спрощення виробничої структури за рахунок ліквідації зайвих ланок і переходу до безцехової структури.

6. Перехід від комплексної до спеціалізованої структури на основі розвитку галузевої і міжгалузевої спеціалізації і кооперації.

 

 

ТЕМА 3. Виробничий процес і основи його раціональної організації

  1. Поняття, структура і класифікація виробничого процесу.
  2. Принципи раціональної організації виробничого процесу.
  3. Типи виробництва та їх техніко-економічна характеристика.

 


Читайте також:

  1. III. Процедура встановлення категорій об’єктам туристичної інфраструктури
  2. IV група- показники надійності підприємства
  3. L2.T4/1.Переміщення твердих речовин по території хімічного підприємства.
  4. WEB - сайт підприємства в Інтернет
  5. Абсолютні та відності показники результатів діяльності підприємства.
  6. Автопідприємства вантажних автомобілів
  7. Агроекологічні проблеми розвитку і шляхи їх розв'язання
  8. Адаптивні організаційні структури управління.
  9. Адміністративно-правовий статус торговельного підприємства
  10. Активами торговельного підприємства
  11. Активи підприємства, їх кругооборот і оборот
  12. Альтернативні варіанти довгострокового фінансування діяльності підприємства




Переглядів: 2351

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Показники, що характеризують виробничу структуру | Поняття, структура і класифікація виробничого процесу

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.008 сек.