МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||
Лекція 3. Класифікація й товарна якість плодів і овочів
Всі фрукти можна об’єднати у групи за їх будовою і природно-кліматичною зоною вирощування. За будовою фрукти поділяються на групи: насіннячкові; кісточкові; ягоди; горіхоплідні. В окрему групу виділяють субтропічні і тропічні фрукти. ІІІ. Ягоди поділяються на: справжні, несправжні, складні. IV) Горіхоплідні фрукти мають в якості їстівну частину – ядро (насіння), що міститься в сухій дерев’яній шкарлупи. В залежності від характеру формування і будови плоду поділяються на 2 групи: несправжні, справжні. До субтропічних і тропічних плодів відносять: цитрусові (мандарини, апельсини, лимони, грейпфрути). Гранати; інжир; хурму; фініки; банани; ананаси. Ці фрукти об’єднані не за будовою, а за природно-кліматичною зоною вирощування. Кожна група фруктів має багато помологічних, а виноград - ампелографічних сортів. Помологічний сорт – це визначена форма культурної рослини із всіма присутніми їй природними властивостями і господарсько цінними ознаками, яка розмножується вегетативним способом і вирощується у визначених природних умовах. Сорти плодових і овочевих культур, які рекомендуються для виробничого вирощування в даній області називаються районованими. Районовані сорти за степеню значимості можуть поділятися на 2 групи. До 1 групи відносяться сорти високої харчової цінності, гарного зовнішнього вигляду, які добре транспортуються і зберігаються. Такі сорти мають більш високу вартість. Товарознавча характеристика насіннячкових плодів До цієї групи відносять яблука, груші, айву, горобину і глід. Колір м’якоті, плодоніжки, чашечки, воронки – характерні ознаки помологічних сортів яблук та інших овочів. Шкірочка за забарвленням буває: одно - і двокольоровою. - Однокольорові фрукти мають жовте, яскраво-зелене забарвлення, що називають основним; - у двомірних плодів основне і покривне забарвлення у вигляді строкатості або рум’янцю. Плоди можуть мати кулясту, плескату, циліндричну, конічну, яйцеподібну, дзвоноподібну форму, або перехідну (кулясто-конічна).
Товарознавча характеристика групи кісточкових плодів До кісточкових плодів відносять сливи, вишні, черешні, абрикоси, персики тощо. Будова, забарвлення шкірочки і м’якоті, поверхні шкірочки (опушення, восковий наліт), будова і величина кісточки, форма і маса плодів є видовими і сортовими ознаками помологічних сортів кісточкових плодів. Сливи поділяються на: домашні садові (»20 сортів): угорки і ренклоди, аличу; терен. Товарознавча характеристика ягід До ягід відносять: справжні – виноград; смородину; порічки; агрус; дикорослі – журавлину, чорницю, брусницю. несправжні – суниця садова, лісова, полуницю. складні – малину і ожину. Виноград – це гроно, що складається із стрижня, від якого відходять гребені з плодоніжками і ягодами. Грона мають різну щільність (рихлі. щільні)і величину (малі, середні, великі і дуже великі). За забарвленням шкірочки ягоди бувають: білі (світло-зелені, білувато-зелені, золотисто-зелені); рожеві, - червоні, - чорні (темно-сині, темно-фіолетові, чорні). М’якоть буває соковитою, слизистою, сік-забарвлений або безколірний. За цими особливостями відрізняють ампелографічні сорти. Вони за призначенням бувають: столові; винні; сушильні. Ампелографічні сорти винограду столового розподіляють на 3 помологічні групи: І, ІІ, ІІІ. Товарознавча характеристика цитрусових плодів Плоди цитрусових складаються із шкірочки, м’якоті і насіння (є безнасіневі сорти). Верхній прошарок шкірочки називають цедрою або флаведо. У ньому розміщені ефіро-олійні містилища; нижній прошарок шкірочки називають альбедо і складається з білої волокнистої тканини. Масова частка шкірочки цитрусових досить значна. У мандарині вона складає » 24%, апельсинах і грейпфрутах – від 30 до 45%. М’якість цитрусових складається з окремих частинок, вкритих плівкою, в яких розміщено насіння. Ознаками помологічних сортів цитрусових є: форма, маса плодів, товщина і забарвлення шкірочки, будова і забарвлення м’якоті; смак; наявність насіння. Апельсини бувають 3 видів: звичайні; пупкові; корольки. Залежно від того, які органи рослини використовуються в їжу, овочі поділяють на дві групи: вегетативні і плодові. Вегетативні овочі поділяють на наступні підгрупи: бульбоплоди, коренеплоди, капустяні, цибулеві, зелені, пряно-смакові, десертні. Плодові овочі поділяють на такі підгрупи:гарбузові, томатні.
Біологічна класифікація об'єктів рослинного походження передбачає поділ їх на типи, їх, у свою чергу, поділяють на класи, ряди, родини, роди та види, які є основними систематичними одиницями. Види поділяють на сорти. Сорти овочів мають назву ботанічні, фруктів - помологічні, винограду - ампелографічні. Ботанічна класифікація овочевих культур передбачає поділ залежно від їхньої морфологічної будови. Овочеві культури належать до класів одно і дводольних. Однодольні: цибулеві - цибуля ріпчаста, цибуля-батун, цибуля-порей, цибуля багатоярусна, цибуля - шнітт, часник; спаржеві - спаржа; цукрова кукурудза. Дводольні: капустяні, селерові, гарбузові, пасльонові та ін. В органах статистики, міністерствах і відомствах овочі і фрукти об'єднують у досить великі групи, що зумовлено зручностями обліку: картопля, овочі, фрукти, ягоди і баштанні культури (кавуни, дині). Такий поділ овочів і фруктів не збігається з товарознавчою класифікацією. Згідно з нею картоплю відносять до овочів, а за торговою класифікацією вона виділена в самостійну групу.
Питання для самоконтролю: 1. Характеристика ознак класифікації плодів 2. Товарознавча характеристика групи насіннячкових плодів. 3. Товарознавча характеристика групи кісточкових плодів. 4. Товарознавча характеристика ягід та цитрусових плодів. 5. Товарознавча характеристика коренеплодів 6. Характеристика господарсько-ботанічних сортів бульбоплодів. Читайте також:
|
||||||||||||||||||||||||||||||||
|