Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник






Лекція 3. Класифікація й товарна якість плодів і овочів

 

Всі фрукти можна об’єднати у групи за їх будовою і природно-кліматичною зоною вирощування.

За будовою фрукти поділяються на групи: насіннячкові; кісточкові; ягоди; горіхоплідні.

В окрему групу виділяють субтропічні і тропічні фрукти.

ІІІ. Ягоди поділяються на: справжні, несправжні, складні.

IV) Горіхоплідні фрукти мають в якості їстівну частину – ядро (насіння), що міститься в сухій дерев’яній шкарлупи. В залежності від характеру формування і будови плоду поділяються на 2 групи: несправжні, справжні.

До субтропічних і тропічних плодів відносять: цитрусові (мандарини, апельсини, лимони, грейпфрути). Гранати; інжир; хурму; фініки; банани; ананаси. Ці фрукти об’єднані не за будовою, а за природно-кліматичною зоною вирощування.

Кожна група фруктів має багато помологічних, а виноград - ампелографічних сортів.

Помологічний сорт – це визначена форма культурної рослини із всіма присутніми їй природними властивостями і господарсько цінними ознаками, яка розмножується вегетативним способом і вирощується у визначених природних умовах.

Сорти плодових і овочевих культур, які рекомендуються для виробничого вирощування в даній області називаються районованими. Районовані сорти за степеню значимості можуть поділятися на 2 групи. До 1 групи відносяться сорти високої харчової цінності, гарного зовнішнього вигляду, які добре транспортуються і зберігаються. Такі сорти мають більш високу вартість.

Товарознавча характеристика насіннячкових плодів

До цієї групи відносять яблука, груші, айву, горобину і глід. Колір м’якоті, плодоніжки, чашечки, воронки – характерні ознаки помологічних сортів яблук та інших овочів. Шкірочка за забарвленням буває: одно - і двокольоровою.

- Однокольорові фрукти мають жовте, яскраво-зелене забарвлення, що називають основним;

- у двомірних плодів основне і покривне забарвлення у вигляді строкатості або рум’янцю.

Плоди можуть мати кулясту, плескату, циліндричну, конічну, яйцеподібну, дзвоноподібну форму, або перехідну (кулясто-конічна).

 

Товарознавча характеристика групи кісточкових плодів

До кісточкових плодів відносять сливи, вишні, черешні, абрикоси, персики тощо.

Будова, забарвлення шкірочки і м’якоті, поверхні шкірочки (опушення, восковий наліт), будова і величина кісточки, форма і маса плодів є видовими і сортовими ознаками помологічних сортів кісточкових плодів.

Сливи поділяються на: домашні садові (»20 сортів): угорки і ренклоди, аличу; терен.

Товарознавча характеристика ягід

До ягід відносять: справжні – виноград; смородину; порічки; агрус; дикорослі – журавлину, чорницю, брусницю. несправжні – суниця садова, лісова, полуницю. складні – малину і ожину.

Виноград – це гроно, що складається із стрижня, від якого відходять гребені з плодоніжками і ягодами. Грона мають різну щільність (рихлі. щільні)і величину (малі, середні, великі і дуже великі).

За забарвленням шкірочки ягоди бувають: білі (світло-зелені, білувато-зелені, золотисто-зелені); рожеві, - червоні, - чорні (темно-сині, темно-фіолетові, чорні).

М’якоть буває соковитою, слизистою, сік-забарвлений або безколірний.

За цими особливостями відрізняють ампелографічні сорти. Вони за призначенням бувають: столові; винні; сушильні.

Ампелографічні сорти винограду столового розподіляють на 3 помологічні групи: І, ІІ, ІІІ.

Товарознавча характеристика цитрусових плодів

Плоди цитрусових складаються із шкірочки, м’якоті і насіння (є безнасіневі сорти). Верхній прошарок шкірочки називають цедрою або флаведо. У ньому розміщені ефіро-олійні містилища; нижній прошарок шкірочки називають альбедо і складається з білої волокнистої тканини.

Масова частка шкірочки цитрусових досить значна. У мандарині вона складає » 24%, апельсинах і грейпфрутах – від 30 до 45%.

М’якість цитрусових складається з окремих частинок, вкритих плівкою, в яких розміщено насіння. Ознаками помологічних сортів цитрусових є: форма, маса плодів, товщина і забарвлення шкірочки, будова і забарвлення м’якоті; смак; наявність насіння.

Апельсини бувають 3 видів: звичайні; пупкові; корольки.

Залежно від того, які органи рослини використовуються в їжу, овочі поділяють на дві групи: вегетативні і плодові.

Вегетативні овочі поділяють на наступні підгрупи: бульбоплоди, коренеплоди, капустяні, цибулеві, зелені, пряно-смакові, десертні.

Плодові овочі поділяють на такі підгрупи:гарбузові, томатні.

Вегетативна група
Бульбоплоди картопля, батат, топінамбур
Коренеплоди буряки, морква, редька, ріпа, редиска, петрушка, селера, пастернак
Капустяні капуста білоголовкова, червоноголов-кова, цвітна, савойська, брюсельська, кольрабі, пекінська
Цибулеві цибуля ріпчата, цибуля зелена свіжа, цибуля-порей, цибуля-шалот, багато-ярусна цибуля, часник
Салатно-шпинатні листовий салат, качанний салат, ромен, шпинат, щавель
Пряні кріп, чабер, естрагон, базилік, майоран, ісоп, меліса лимонна, розмарин, кінза (коріандр)
Десертні ревінь, спаржа, артишоки
Плодова група
Гарбузові огірки, кабачки, патисони, гарбузи, кавуни, дині
Томатні помідори (томати), баклажани, перець
Бобові горох, квасоля, боби, сочевиця, соя, нут
Зернові кукурудза цукрова

Біологічна класифікація об'єктів рослинного походження передбачає поділ їх на типи, їх, у свою чергу, поділяють на класи, ряди, родини, роди та види, які є основними систематичними одиницями. Види поділяють на сорти. Сорти овочів мають назву ботанічні, фруктів - помологічні, винограду - ампелографічні.

Ботанічна класифікація овочевих культур передбачає поділ залежно від їхньої морфологічної будови.

Овочеві культури належать до класів одно і дводольних. Однодольні: цибулеві - цибуля ріпчаста, цибуля-батун, цибуля-порей, цибуля багатоярусна, цибуля - шнітт, часник; спаржеві - спаржа; цукрова кукурудза.

Дводольні: капустяні, селерові, гарбузові, пасльонові та ін.

В органах статистики, міністерствах і відомствах овочі і фрукти об'єднують у досить великі групи, що зумовлено зручностями обліку: картопля, овочі, фрукти, ягоди і баштанні культури (кавуни, дині). Такий поділ овочів і фруктів не збігається з товарознавчою класифікацією. Згідно з нею картоплю відносять до овочів, а за торговою класифікацією вона виділена в самостійну групу.

 

Питання для самоконтролю:

1. Характеристика ознак класифікації плодів

2. Товарознавча характеристика групи насіннячкових плодів.

3. Товарознавча характеристика групи кісточкових плодів.

4. Товарознавча характеристика ягід та цитрусових плодів.

5. Товарознавча характеристика коренеплодів

6. Характеристика господарсько-ботанічних сортів бульбоплодів.



Читайте також:

  1. II. Класифікація видатків та кредитування бюджету.
  2. V. Класифікація і внесення поправок
  3. V. Класифікація рахунків
  4. А. Структурно-функціональна класифікація нирок залежно від ступеню злиття окремих нирочок у компактний орган.
  5. Адміністративні провадження: поняття, класифікація, стадії
  6. Аналітичні процедури внутрішнього аудиту та їх класифікація.
  7. Банківська платіжна картка як засіб розрахунків. Класифікація платіжних карток
  8. Банківський кредит та його класифікація.
  9. Банківські ресурси, їх види та класифікація
  10. Будівельна класифікація ґрунтів
  11. Будівельні домкрати, їх призначення, класифікація та конструкція.
  12. Будівельні лебідки, їх призначення, класифікація та конструкція.




Переглядів: 5404

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Лекція 2. Фізичні властивості плодів і овочів | Лекція 4. Товарна обробка плодів і овочів

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.012 сек.