Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Лекція 2. Фізичні властивості плодів і овочів

Хімічний склад гарбузових і томатних овочів

Таблиця 6

Назва плодових овочів Вміст (у %) Кількість віт. С (в мг/100г)
Води Азотистих речовин Вуглеводи Жирів Безазо-тистих речовин Клітко-вини Золи
Огірки 95.36 1.12 1.09 0.11 1.09 0.78 0.45
Гарбузи (м’якіть) 93.61 3.28 0.63 0.1 0.58 0.85 0.66 2.5 – 5
Кавуни (м’якіть) 90.07 8.80 0.76 0.6 - 0.47 0.3 5 – 10
Дині (м’якіть) 90.50 8.45 0.84 0.13 0.90 0.66 0.52 10 – 40
Томати 93.42 3.51 0.95 0.19 0.48 0.84 0.61 20 – 40
Баклажани 93.24 3.08 1.08 0.09 0.86 1.15   0.50
Перець стручковий солодкий 85.56 4.12 1.49 0.95 5.44 1.80 0.69 100 - 400

 

Соки мають лікувально-дієтичну цінність завдяки вмісту в них вітамінів, органічних кислот, мінеральних речовин, легкозасвоюваних вуглеводів, ферментів, проте вони поступаються у цьому свіжим овочам. Тому соки збагачують вітамінами. Соки з м’якоттю мають більш високу біологічну цінність, оскільки м'якоть містить пектинові, мінеральні речовини, ферменти, харчові волокна тощо.

Мінеральні елементи овочів підтримують динамічну рівновагу середовища організму з продуктами харчування. Нестача мінеральних елементів у їжі порушує всі процеси, які відбуваються в організмі: обмін речовин, нормальний сольовий склад крові, водно-сольовий обмін, кислотно-лужний стан шлункового соку.

На сьогодні основним недоліком харчування населення є великий дефіцит у раціоні овочевих товарів (всупереч фізіологічним нормам). Чим багатший за кількістю і структурою раціон овочевих товарів, тим краще функціонує організм людини, тим більше шансів зберегти працездатність і здоров'я.

Смак овочів залежить від вмісту в них органічних кислот, їхніх солей, цукрів, глікозидів, дубильних та інших речовин. Крім того, смак фруктів та овочів зумовлений також кількістю та співвідношенням цих сполук. Якщо у фруктах та овочах переважають вільні кислоти, то смак буде кислим, а якщо зв'язані - він буде менш кислим і навіть прісним.

У межах одного виду овочів містяться різні кислоти в певних співвідношеннях, на різних етапах росту і в різних ступенях стиглості. Тому їхній смак динамічно змінюється і досягає оптимуму у фруктах - в споживчій стиглості, овочах - в технічній стиглості. Недостиглі фрукти і овочі не набувають властивого їм смаку.

Питання для самоконтролю:

1. Фактори, що впливають на хімічний склад і властивості фруктів і овочів.

2. Харчова цінність фруктів і овочів.

3. Особливості вітамінного та мінерального складу.

4. Лікувальні та профілактичні властивості овочів та фруктів.


На відміну від продтоварів, що виробляються на підприємствах, фрукти і овочі є продуктами рослинництва, які продовжують жити і після відокремлення від материнської клітини.

Фруктів та овочів складаються із різних тканин. Тканина містить безліч клітин. в яких проходять обмінні процеси, які впливають на якість і збереженість свіжих фруктів і овочів.

Завдяки сучасній електронній мікроскопії значно розширюється уява про будову рослинних клітин. Клітина складається із наступних компонентів:

1) оболонки (представлена целюлозою) , яка оточує клітину ззовні;

2) цитоплазми (основа якої є білок), яка притиснена тонким шаром до оболонки;

3) вакуолі (основа-вода) – порожнина, що заповнена клітинним соком, де знаходяться розчинні речовини і вторинні продукти метаболізма – ефірна олія, алкалоїди тощо.

У цитоплазмі містяться різні ороганелли:

- ядро; -мітохондрії; - пластиди;

- апарат Гольджі; - мікро тільця; - ендоплазматична сітка.

Всі внутрішні органели утворені мембранами. Функції мембран:

а) регулюють основні внутріклітинні процеси;

б) впливають на активність ферментів;

в) беруть участь у міжклітинних зовнішніх контактах.

Клітинна оболонка виконує наступні функції:

а) захищає цитоплазму від зовнішньої дії;

б) надає тканині механічну цінність;

в) товщина оболонки впливає на консистенцію м’якоті фруктів і овочів.

Оболонка знаходиться у набухлому стані, володіє доброю проникністю. У деяких фруктах і овочах проходить інкрустація оболонок, тобто одеревіння та опробковіння.

Процес одеревіння полягає в тому, що в просторі між целюлозними мікрофібрилами утворюється лігнін. В результаті чого підвищується міцність облолонки, клітина втрачає пластичність і набуває твердість (наприклад, тканини редиски під час цвітіння; кам’яні клітини груш).

Процес опробковіння полягає в тому, що на первинну оболонку клітини із середини накладається шар пробкової речовини – суберин. При цьому проходить омертвіння клітини, що застерігає продукт від зовнішньої дії, від втрати води, зберігає форму (наприклад, утворення в місцях механічного пошкодження картоплі раневої тканини).

Клітинні оболонки надають клітинам відповідну форму. Форма і розмір клітин залежать від:

- виду фруктів і овочів;

- ботанічного сорту;

- типу тканин та ін. факторів.

Розмір клітини коливається від 10 до 100 мкм.

Цитоплазма клітини володіє вибірковою проникністю і здатністю до транспортування речовин, бере участь у формуванні клітинної оболонки.

Важливою властивістю цитоплазми є її рухомість, що зумовлена постійно протікаючи ми в ній процесами обміну речовин. Шкідливість руху цитоплазми неоднакова. Так < t°середовища сповільнює або зупиняє рух цитоплазми. Цей процес надзвичайно важливий для збереження якості свіжих свіжих фруктів і овочів.

У вакуолях клітини відкладають речовини як вторинних продуктів обміну (феноли, антоціани, алкалоїди), так і життєво важливі для функціонування клітини (цукор, білки).

Ядро являє собою центральну частину клітини, бере активну участь у розмноженні і росту клітин. Розмір ядра залежить від:

- віку клітини;

- типу фруктів та овочів;

- виду тканин.

Енергія, необхідна для внутріклітинних реакцій виробляється мітохондріями. Мітохондрії – це безбарвні частини яйцевидної або паличковидної форми.

В рослинній клітині містяться пластиди, які поділяються на 3 види:

1) хлоропласти – містять зелений пігмент хлорофіл (знаходяться у зелених фруктах і овочах, по мірі старіння вони руйнуються)

2) лейкопласти – безбарвні речовини, де відкладаються запасні речовини;

3) хлоропласти – жовті, оранжеві або черні. Вони містять каротиноїди, які утв. забарвлення (наприклад, помідори, морква, буряк, диня, тощо).

Ендоплазматична сітка клітини – це система пухирців і розгалужень, які пронизують всю клітину.

Рибосоми – це рибонуклеопротеїдні частини, основна функція – синтез білка.

Апарат Гольджі – це система плоских мішечків, розміщених паралельно. На кінцях яких знаходяться вакуолі. Функції Апараті Гольджі:

- участь в утворенні вакуолею;

- секреція речовин клітинної сітки.

Характеристика основних тканин фрукті і овочів

Основними тканинами фруктів і овочів є:покривні; запасні; механічні; провідні; меристематичні.

1) покривні тканини – це тканини, які розміщені зверху фруктів і овочів і захищають внутрішні тканини від несприятливих зовнішніх дій і фітопатогенних мікроорганізмів. До них відносяться:

а) епідерміс разом з кутикулою, він покриває переважно всі фрукти і наземні овочі, а також часник і цибулю.

б) кутикула – це безструктурна плівка, яка покриває зверху епідерміс і досягає значної товщини. Вона впливає на газообмін і збереженість фруктів/овочів, оскільки зберігає їх від втрати вологи, зів’янення, через неї дифундують О2, СО2 етилен. У ньому відкладаються жовті пігменти – флавоноїди, які захищають рослину від випромінювання.

Епідерміс – часто може бути покритий волосками, бородавками, шипами, пухнастим нальотом (наприклад, персики).

в) гирідерма, що утворюється на поверхні фруктів/овочів і в місцях механічних пошкоджень. Наприклад, шкірка картоплі. Вона захищає рослину від втрати води і зараження мікроорганізмами.

2) запасна тканина складається із паренхім них клітин, в яких зосереджені поживні речовини (вуглеводи, кислоти, білки, вітаміни, жири, таніни), які використовуються клітиною для дихання та інших обмінних процесів. До цієї групи тканин належить м’якоть фруктів/овочів.

3) механічні тканини утворюють механічний опір для різних анатомічних частин фруктів/овочів, розміщені окремими ділянками або суцільним шаром. До цієї групи відносяться:

а) коленхіма, що є опорою для молодої рослини

б) склеренхіма, що складається із відмерлих клітин, із сильно потовщених відмертвілих стінок (наприклад, тканина шкаралупи грецького горіха, кісток вишні, кам’яні клітини груші).

4) Провідні тканини фруктів/овочів представлені:

а) ксилемою, що проводить воду;

б) флоемою, проводить пластичні речовини.

5) Меристематичні тканини утворюють нові клітини, збільшуючи їх число. За часом утворення відрізняються:

мерисистеми
а) первинні

б) вторинні

 

Первинні є в зародках, зберігаються в бруньках, на кінцях коріння. Вторинні мерисистеми формуються в постійних тканинах (Наприклад, це Танина насіння яблук, очок картоплі).

 

Питання для самоконтролю:

1. Особливості будови рослинної клітини.

2. Характеристика основних тканин фруктів.

3. Характеристика основних тканин овочів.

4. Які функції виконує клітинна оболонка ?


 


Читайте також:

  1. А/. Фізичні особи як суб’єкти цивільного права.
  2. Аеродинамічні властивості колісної машини
  3. Аналізатори людини та їхні властивості.
  4. Аналізатори людини та їхні властивості.
  5. Атрибутивні ознаки і властивості культури
  6. Білки, властивості, роль в життєдіяльності організмів.
  7. Біосфера Землі, її характерні властивості
  8. Будова атомів та хімічний зв’язок між атомами визначають будову сполук, а отже і їх фізичні та хімічні властивості.
  9. Будова і властивості аналізаторів
  10. Будова і класифікація овочів
  11. Будова оптоволокна та основні фізичні явища в оптоволокні.
  12. Будова тканин овочів та плодів




Переглядів: 1701

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Лекція 1. Хімічний склад плодів і овочів | Лекція 3. Класифікація й товарна якість плодів і овочів

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.017 сек.