Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Будова і класифікація овочів

Овочі суттєво відрізняються за будовою. Одні з них - це листя, стебла, коріння рослин, інші - їхні видозмінені форми (бульби, коренеплоди, качани, цибулини та ін.), треті - плоди рослин.

Підземні стебла, які називають столонами, потовщуючись на кінцях, утворюють бульби (у картоплі і топінамбура). Потовщене над­земне стебло перетворюється в м'ясистий стеблоплід у капусти коль­рабі, а у біло - і червоноголової листя утворює качан.

У моркви, буряків, петрушки, редиски, селери, пастернаку поживні речовини накопичуються в коренях, з яких утворюються м'ясисті соковиті коренеплоди.

Цибуля ріпчаста утворюється з укороченого підземного стебла. З нижньої його частини - п'ятки - відходить коріння (мичка), а листя, видозмінюючись, перетворюється у соковиту м'ясисту луску, скла­дену у цибулину (ріпку).

У деяких рослин в їжу використовують м'ясисте суцвіття (головка цвітної капусти, артишок); у інших - листя (салат, шпинат, щавель), молоді пагони (спаржа).

Серед овочевих рослин є багато видів, у яких в їжу використовують плоди: огірки, томати, кавуни, перець та ін.

За товарознавчою класифікацією, залежно від того, які органи рослин використовують в їжу, овочі поділяються на дві групи: вегетативні та плодові.

Вегетативні овочіподіляють на такі підгрупи.

Бульбоплоди: картопля, топінамбур. До цієї групи відносять батат, але у нього бульба утворюється завдяки розростанню коріння. За будовою це коренеплід.

Коренеплоди: морква, буряки, пастернак, редиска, редька, ріпа,

бруква, коренеплідні петрушка і селера.

Капустяні: капуста біло - і червоноголова, савойська, брюссель­ська, пекінська, кольрабі, цвітна, брокколі.

Цибулеві: цибуля-ріпчаста, цибуля зелена, цибуля-батун, шнітт, порей, шалот, слизун, цибуля багатоярусна, часник, черемша.

Зеленні: салат, шпинат, щавель. Ці овочі називають також

салатно-шпинатними.

Пряно-смакові: кріп, чабер, острогін, базела, кінза, меліса, хрін, коріандр, майоран, фенхель, м'ята тощо. Це - листя, стебла, бруньки,

- квіти, насіння, кореневище.

Десертні: ревінь (м'ясисті черешки), спаржа (молоді соковиті пагони), бутон квітки артишоку (в Україні не вирощують).

Плодові овочіподіляють на такі підгрупи.

Гарбузові: гарбузи, кавуни, дині, огірки, кабачки, патисони (плід гарбузових - багатонасінні ягоди).

Томатні: томати, баклажани, перець (багатонасінні ягоди). Зернобобові: недостиглі горох, квасоля, боби, цукрова кукурудза.

Біологічна класифікаціяоб'єктів рослинного походження передбачає поділ їх на типи. їх, у свою чергу, поділяють на класи, ряди, родини, роди та види, які є основними систематичними одиницями. Види поділяють на сорти. Сорти овочів мають назву ботанічні, фруктів - помологічні, винограду - ампелографічні.

Ботанічна класифікаціяовочевих культур передбачає поділ залежно від їхньої морфологічної будови.

Овочеві культури належать до класів одно - і дводольних.

Однодольні:цибулеві - цибуля ріпчаста, цибуля-батун, цибуля-порей, цибуля багатоярусна, цибуля-шнітт, часник; спаржеві - спаржа; цукрова кукурудза.

Дводольні:капустяні, селерові, гарбузові, пасльонові та ін.

В органах статистики, міністерствах і відомствах овочі і фрукти об'єднують у досить великі групи, що зумовлено зручностями обліку: картопля, овочі, фрукти, ягоди і баштанні культури (кавуни, дині), такий поділ овочів і фруктів не збігається з товарознавчою класифікацією. Згідно з нею картоплю відносять до овочів, а за торговою класифікацією вона виділена в самостійну групу.

За товарознавчою класифікацією розрізняють окрему групу фрукти, а за торговою - фрукти і ягоди. Баштанні культури за ботанічною і товарознавчою класифікацією належать до овочів.

У торгово-заготівельній практиці із групи "ягоди" виділяють окремо виноград і дикорослі ягоди. У торгівлі фрукти і овочі не поділяють на групи, передбачені товарознавчою класифікацією насіннячкові, кісточкові, ягоди, коренеплоди, цибулеві, томатні )що). їх розрізняють, як правило, за видами - яблука, сливи, цибуля, шуста, томати. Деякі види (овочева зелень) окремо не враховують і включають до групи "інші овочі". Така класифікація має багато недоліків і не відповідає вимогам ринкової торгівлі, її необхідно наблизити до товарознавчої класифікації. Це дало б змогу робітникам і покупцям краще вивчати споживні властивості окремих груп, підгруп, сортів фруктів і овочів, строки достигання, здатності їх зберігання, умови зберігання, строки обігу та знаходження на ринку.Необхідно створити таку класифікацію, яка відповідала б вимогам і особливостям правил зберігання овочефруктової продукції умовах ринкової торгівлі.


Розділ 4. ФРУКТИ: ВИДИ, СОРТИ, ХВОРОБИ,


Читайте також:

  1. II. Будова доменної печі (ДП) і її робота
  2. II. Класифікація видатків та кредитування бюджету.
  3. V. Класифікація і внесення поправок
  4. V. Класифікація рахунків
  5. А. Структурно-функціональна класифікація нирок залежно від ступеню злиття окремих нирочок у компактний орган.
  6. Адміністративні провадження: поняття, класифікація, стадії
  7. Аналітичні процедури внутрішнього аудиту та їх класифікація.
  8. Анатомічна будова кісток вільної нижньої кінцівки
  9. Анатомо-фізіологічна перебудова організму підлітка
  10. Анатомо-фізіологічна перебудова організму підлітка та її вплив на його психологічні особливості й поведінку.
  11. Антигенна будова HDV
  12. АСОЦІАЦІЯ. ПОБУДОВА АСОЦІАТИВНОГО КУЩА




Переглядів: 5366

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Будова і класифікація фруктів | Насіннячкові плоди

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.006 сек.