![]()
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Будова і класифікація овочівОвочі суттєво відрізняються за будовою. Одні з них - це листя, стебла, коріння рослин, інші - їхні видозмінені форми (бульби, коренеплоди, качани, цибулини та ін.), треті - плоди рослин. Підземні стебла, які називають столонами, потовщуючись на кінцях, утворюють бульби (у картоплі і топінамбура). Потовщене надземне стебло перетворюється в м'ясистий стеблоплід у капусти кольрабі, а у біло - і червоноголової листя утворює качан. У моркви, буряків, петрушки, редиски, селери, пастернаку поживні речовини накопичуються в коренях, з яких утворюються м'ясисті соковиті коренеплоди. Цибуля ріпчаста утворюється з укороченого підземного стебла. З нижньої його частини - п'ятки - відходить коріння (мичка), а листя, видозмінюючись, перетворюється у соковиту м'ясисту луску, складену у цибулину (ріпку). У деяких рослин в їжу використовують м'ясисте суцвіття (головка цвітної капусти, артишок); у інших - листя (салат, шпинат, щавель), молоді пагони (спаржа). Серед овочевих рослин є багато видів, у яких в їжу використовують плоди: огірки, томати, кавуни, перець та ін. За товарознавчою класифікацією, залежно від того, які органи рослин використовують в їжу, овочі поділяються на дві групи: вегетативні та плодові. Вегетативні овочіподіляють на такі підгрупи. Бульбоплоди: картопля, топінамбур. До цієї групи відносять батат, але у нього бульба утворюється завдяки розростанню коріння. За будовою це коренеплід. Коренеплоди: морква, буряки, пастернак, редиска, редька, ріпа, бруква, коренеплідні петрушка і селера. Капустяні: капуста біло - і червоноголова, савойська, брюссельська, пекінська, кольрабі, цвітна, брокколі. Цибулеві: цибуля-ріпчаста, цибуля зелена, цибуля-батун, шнітт, порей, шалот, слизун, цибуля багатоярусна, часник, черемша. Зеленні: салат, шпинат, щавель. Ці овочі називають також салатно-шпинатними. Пряно-смакові: кріп, чабер, острогін, базела, кінза, меліса, хрін, коріандр, майоран, фенхель, м'ята тощо. Це - листя, стебла, бруньки, - квіти, насіння, кореневище. Десертні: ревінь (м'ясисті черешки), спаржа (молоді соковиті пагони), бутон квітки артишоку (в Україні не вирощують). Плодові овочіподіляють на такі підгрупи. Гарбузові: гарбузи, кавуни, дині, огірки, кабачки, патисони (плід гарбузових - багатонасінні ягоди). Томатні: томати, баклажани, перець (багатонасінні ягоди). Зернобобові: недостиглі горох, квасоля, боби, цукрова кукурудза. Біологічна класифікаціяоб'єктів рослинного походження передбачає поділ їх на типи. їх, у свою чергу, поділяють на класи, ряди, родини, роди та види, які є основними систематичними одиницями. Види поділяють на сорти. Сорти овочів мають назву ботанічні, фруктів - помологічні, винограду - ампелографічні. Ботанічна класифікаціяовочевих культур передбачає поділ залежно від їхньої морфологічної будови. Овочеві культури належать до класів одно - і дводольних. Однодольні:цибулеві - цибуля ріпчаста, цибуля-батун, цибуля-порей, цибуля багатоярусна, цибуля-шнітт, часник; спаржеві - спаржа; цукрова кукурудза. Дводольні:капустяні, селерові, гарбузові, пасльонові та ін. В органах статистики, міністерствах і відомствах овочі і фрукти об'єднують у досить великі групи, що зумовлено зручностями обліку: картопля, овочі, фрукти, ягоди і баштанні культури (кавуни, дині), такий поділ овочів і фруктів не збігається з товарознавчою класифікацією. Згідно з нею картоплю відносять до овочів, а за торговою класифікацією вона виділена в самостійну групу. За товарознавчою класифікацією розрізняють окрему групу фрукти, а за торговою - фрукти і ягоди. Баштанні культури за ботанічною і товарознавчою класифікацією належать до овочів. У торгово-заготівельній практиці із групи "ягоди" виділяють окремо виноград і дикорослі ягоди. У торгівлі фрукти і овочі не поділяють на групи, передбачені товарознавчою класифікацією насіннячкові, кісточкові, ягоди, коренеплоди, цибулеві, томатні )що). їх розрізняють, як правило, за видами - яблука, сливи, цибуля, шуста, томати. Деякі види (овочева зелень) окремо не враховують і включають до групи "інші овочі". Така класифікація має багато недоліків і не відповідає вимогам ринкової торгівлі, її необхідно наблизити до товарознавчої класифікації. Це дало б змогу робітникам і покупцям краще вивчати споживні властивості окремих груп, підгруп, сортів фруктів і овочів, строки достигання, здатності їх зберігання, умови зберігання, строки обігу та знаходження на ринку.Необхідно створити таку класифікацію, яка відповідала б вимогам і особливостям правил зберігання овочефруктової продукції умовах ринкової торгівлі. Розділ 4. ФРУКТИ: ВИДИ, СОРТИ, ХВОРОБИ, Читайте також:
|
||||||||
|