Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Лекція 4. Товарна обробка плодів і овочів

Строки, організація, техніка знімання фруктів і збирання овочів впливають на їхню якість, придатність до зберігання і переробки. Основним при зніманні урожаю є запобігання механічним пошкодженням. Механічні пошкодження плодів при зніманні і завантаженні в тару досягають 20 %.

При збиранні картоплі комбайнами кількість пошкоджених бульб досягає 19%. Травмована продукція швидко уражається хворобами і її не можна довго зберігати. Втрати маси картоплі з механічними пошкодженнями у 2-3 рази більші, ніж непошкодженої. Після збирання томатів комбайнами вихід стандартної продукції становить тільки 50%.

Збирання овочів передує товарній обробці. Збирають овочі на продовольчі цілі технічної, для насінництва - фізіологічної стиглості.

Томати для відвантаження, особливо на далекі відстані, і для зберігання, збирають недостиглими (молочної стиглості, бурі, рожеві), а для переробки на соки, пюре, пасту - достиглими (червоні). Огірки, баклажани збирають у технічній стиглості, коли їхня м'якоть стає соковитою, пружною, без порожнин, з недорозвиненим незатверділим насінням. Такі плоди придатні для переробки і мають високі поживні властивості.

Своєчасне збирання овочів забезпечує їхню високу поживну цінність, придатність до зберігання, переробки, транспортування, сприяє зменшенню втрат і раціональному використанню урожаю.

Товарна обробка овочів є одним з найважливіших етапів їхнього товароруху. Вона ставить за мету сформувати однорідні партії продукції за якістю, стиглістю, розмірами, що забезпечує краще укладання в тару, транспортування і зберігання. При сортуванні продукції за якістю і калібруванні за розмірами керуються вимогами стандартів на фрукти і овочі. Процес товарної обробки плодів складається з таких операцій: сортування продукції за якістю, калібрування за розмірами, пакування, збивання (ящиків) і маркування тари. При товарній обробці деяких видів овочів і фруктів вдаються до допоміжних операцій: миття, підсушування (морква, картопля), просушування (цибуля ріпчаста), очищення від землі і домішок (коренеплоди, картопля, цибуля), обробки захисними покриттями (яблука, груші, цитрусові плоди).

Товарна обробка може бути немеханізованою (ручною), напівмеханізованою і механізованою, її здійснюють у місцях вирощування фруктів і овочів, заготівлі та в торгових підприємствах.

Для товарної обробки овочів використовують стаціонарні і пересувні механізовані лінії, інспекційні транспортери, сортувально-пакувальні столи.

Технологічний процес на потокових лініях товарної обробки відбувається в певній послідовності. Продукція в тарі надходить в агрегат для випорожнення, який рівномірно подає її на сортувальний транспортер, де сортувальники розподіляють продукцію за показниками якості на товарні сорти або стандартну і нестандартну, відходи і брак. Один або кілька сортів подають на калібрувальні пристрої. Після калібрування продукція надходить для пакування в тару.

Лінії, де сортують і калібрують продукцію, можуть мати різні принципові схеми та конструкції, що залежить від їхнього використання, наявності вузлів і агрегатів.

Для пакування овочів у сітки використовують різні пакувальні машини (МУТО, ЛРЗМОО, ЛРЛ- 400, ЛФК-500 та ін.).

Впровадження механізованої товарної обробки овочевої продукції сприяє також підвищенню продуктивності праці в 1,5 - 2 рази, знижує собівартість обробки у 1,3 - 1,7 рази порівняно з немеханізованою (ручною) обробкою.

Поділ продукції на товарні сорти, калібрування її за розмірами, крім формування товарної і споживної цінності, сприяють кращому використанню місткості тари, транспортних засобів і сховищ, дають змогу відбирати продукцію для тривалого зберігання.

Продукти переробки овочів, вирощених в умовах високої вологості і недостатнього сонячного освітлення, будуть за хімічним складом і харчовою цінністю гіршими від продуктів, виготовлених з овочів, вирощених в більш сприятливих умовах. В першому випадку собівартість буде вищою і вони можуть стати неконкурентоспроможними на ринку товарів. Наприклад, для виготовлення соків, компотів, пюре тощо з сировини, що містить мало цукру і багато кислот для доведення в них вмісту цукру до норм необхідно витратити додатково значну кількість цукру. Для виготовлення томатних пюре, і пасти, соусів використовується більше свіжих томатів, які містять мало сухих речовин, що також підвищить собівартість продукції.

Питання для самоконтролю:

1. Організація, техніка збирання овочів та плодів, її вплив на якість продукції.

2. Товарна обробка овочів.

3. Товарна обробка фруктів.

4. Характеристика процесу товарної обробки овочів та фруктів.


Читайте також:

  1. Аналітична обробка інформації вузлами інформаційно-аналітичної функціональної підсистеми МОЗ України і питань НС.
  2. Будова і класифікація овочів
  3. Будова тканин овочів та плодів
  4. Бухгалтерська обробка документів.
  5. Введення інформації в ЕОМ та її обробка
  6. Вид заняття: лекція
  7. Вид заняття: лекція
  8. Вид заняття: лекція
  9. Вид заняття: лекція
  10. Вид заняття: лекція
  11. Визначення потужності устаткування для очищення коренеплодів
  12. Виробництво напівфабрикатів з овочів




Переглядів: 2114

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Лекція 3. Класифікація й товарна якість плодів і овочів | Лекція 5. Зберігання плодів і овочів

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.006 сек.