МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Лекція 5. Зберігання плодів і овочівБіологічні основи зберігання свіжих овочів Всю овочеву продукцію з точки зору зберігання доцільно поділити на три групи: Ä перша група – вегетативні органи дворічних овочевих культур: коренеплоди, цибулини, бульби та головки. Їх біологічна роль у житті рослин полягає в утворенні насіння на другий рік життя. Ä друга група – плодові овочі (гарбузові овочі, помідори, перець, баклажани, патисони, кабачки). Їх біохімічна роль у житті рослини – забезпечити поживними речовинами насіння. Ä третя група – листкові овочі. З часу відокремлення від материнської рослини не виконують ніяких біологічних функцій. Зміни, що відбуваються у овочевій продукції під час зберігання В’янення відбувається за рахунок витрати цукрів і води на дихання, випаровування та проростання. Проростання відбувається у картоплі та дворічних овочах при підвищеній температурі зберігання, скорочується стан спокою, верхівкові бруньки рухаються в ріст, утворюються ростки, з якими виноситься багато поживних речовин, продукція в’яне. Задуха – одна з причин загибелі продукції, коли не вистачає кисню. Самозігрівання настає тоді, коли дворічні овочі зберігаються великою кількістю навалом без достатньої вентиляції. Замерзання. При цьому продукція втрачає харчові якості і після від танення не може далі зберігатися. Підпотівання. В результаті зіткнення теплого і холодного повітря зволожується верхній шар продукції, що створює сприятливе середовище для розвитку мікроорганізмів. У цьому випадку втрати більші, ніж від в’янення. Захворювання – одна з основних причин втрати продукції при зберіганні. Відбуваються зміни в хімічному складі продукції. Овочеві товари зберігають в основному у простих і стаціонарних сховищах, тільки невелика частка продукції, яка безпосередньо реалізується, може зберігатись на підприємствах торгівлі. Терміни зберігання плодів та овочів залежать від їх помологічного або господарсько-ботанічного сорту, умов вирощування, якісного стану, способів пакування і зберігання. Основним завданням процесу зберігання плодоовочевих товарів є збереженість якості товару, тому необхідно дотримуватися встановлених режимів. Так, на зберігання насіннячкових плодів встановлені такі оптимальні режими і терміни. При зберіганні картоплі застосовують триступеневий режим: 1 період характеризується підвищеною температурою зберігання (15 – 180С), відносною вологістю 90 – 95% і достатнім повітрообміном. Термін зберігання протягом 1 періоду становить 8 – 10 діб; 2 період характеризується поступовим зниженням температури до 4 – 5 С протягом 26 – 40 діб; 3 період припадає на зимовий, весняний і ранньолітній, характеризується пониженою температурою 1 – 30С і відносною вологістю 85 – 95%. Бульба картоплі – це видозмінене підземне стебло. Під епідермісом, що вкриває бульбу, розміщується кора, під якою залягають судинні пучки у вигляді кілець уздовж периметра перерізу бульби. В її центрі розміщується водяниста серцевина. Вічка бульби з’єднуються з нею серцевинним променями. Сформована бульба має чітко виражену перидерму, поверх якої розташовані сочевички, паренхіма та недорозвинуті механічні тканини. Таблиця 7 Умови зберігання овочів
Питання для самоконтролю: 1. На які групи поділяють овочеву продукцію з точки зору зберігання. 2. Зміни, що відбуваються у овочевій продукції під час зберігання. 3. Режими, які використовують при зберіганні овочів. 4. Режими, які використовують при зберіганні фруктів.
Читайте також:
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|