МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Лекція 5. Зберігання плодів і овочівБіологічні основи зберігання свіжих овочів Всю овочеву продукцію з точки зору зберігання доцільно поділити на три групи: Ä перша група – вегетативні органи дворічних овочевих культур: коренеплоди, цибулини, бульби та головки. Їх біологічна роль у житті рослин полягає в утворенні насіння на другий рік життя. Ä друга група – плодові овочі (гарбузові овочі, помідори, перець, баклажани, патисони, кабачки). Їх біохімічна роль у житті рослини – забезпечити поживними речовинами насіння. Ä третя група – листкові овочі. З часу відокремлення від материнської рослини не виконують ніяких біологічних функцій. Зміни, що відбуваються у овочевій продукції під час зберігання В’янення відбувається за рахунок витрати цукрів і води на дихання, випаровування та проростання. Проростання відбувається у картоплі та дворічних овочах при підвищеній температурі зберігання, скорочується стан спокою, верхівкові бруньки рухаються в ріст, утворюються ростки, з якими виноситься багато поживних речовин, продукція в’яне. Задуха – одна з причин загибелі продукції, коли не вистачає кисню. Самозігрівання настає тоді, коли дворічні овочі зберігаються великою кількістю навалом без достатньої вентиляції. Замерзання. При цьому продукція втрачає харчові якості і після від танення не може далі зберігатися. Підпотівання. В результаті зіткнення теплого і холодного повітря зволожується верхній шар продукції, що створює сприятливе середовище для розвитку мікроорганізмів. У цьому випадку втрати більші, ніж від в’янення. Захворювання – одна з основних причин втрати продукції при зберіганні. Відбуваються зміни в хімічному складі продукції. Овочеві товари зберігають в основному у простих і стаціонарних сховищах, тільки невелика частка продукції, яка безпосередньо реалізується, може зберігатись на підприємствах торгівлі. Терміни зберігання плодів та овочів залежать від їх помологічного або господарсько-ботанічного сорту, умов вирощування, якісного стану, способів пакування і зберігання. Основним завданням процесу зберігання плодоовочевих товарів є збереженість якості товару, тому необхідно дотримуватися встановлених режимів. Так, на зберігання насіннячкових плодів встановлені такі оптимальні режими і терміни. При зберіганні картоплі застосовують триступеневий режим: 1 період характеризується підвищеною температурою зберігання (15 – 180С), відносною вологістю 90 – 95% і достатнім повітрообміном. Термін зберігання протягом 1 періоду становить 8 – 10 діб; 2 період характеризується поступовим зниженням температури до 4 – 5 С протягом 26 – 40 діб; 3 період припадає на зимовий, весняний і ранньолітній, характеризується пониженою температурою 1 – 30С і відносною вологістю 85 – 95%. Бульба картоплі – це видозмінене підземне стебло. Під епідермісом, що вкриває бульбу, розміщується кора, під якою залягають судинні пучки у вигляді кілець уздовж периметра перерізу бульби. В її центрі розміщується водяниста серцевина. Вічка бульби з’єднуються з нею серцевинним променями. Сформована бульба має чітко виражену перидерму, поверх якої розташовані сочевички, паренхіма та недорозвинуті механічні тканини. Таблиця 7 Умови зберігання овочів
Питання для самоконтролю: 1. На які групи поділяють овочеву продукцію з точки зору зберігання. 2. Зміни, що відбуваються у овочевій продукції під час зберігання. 3. Режими, які використовують при зберіганні овочів. 4. Режими, які використовують при зберіганні фруктів.
Читайте також:
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|