Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Лекція 5. Зберігання плодів і овочів

Біологічні основи зберігання свіжих овочів

Всю овочеву продукцію з точки зору зберігання доцільно поділити на три групи:

Ä перша група – вегетативні органи дворічних овочевих культур: коренеплоди, цибулини, бульби та головки. Їх біологічна роль у житті рослин полягає в утворенні насіння на другий рік життя.

Ä друга група – плодові овочі (гарбузові овочі, помідори, перець, баклажани, патисони, кабачки). Їх біохімічна роль у житті рослини – забезпечити поживними речовинами насіння.

Ä третя група – листкові овочі. З часу відокремлення від материнської рослини не виконують ніяких біологічних функцій.

Зміни, що відбуваються у овочевій продукції під час зберігання

В’янення відбувається за рахунок витрати цукрів і води на дихання, випаровування та проростання.

Проростання відбувається у картоплі та дворічних овочах при підвищеній температурі зберігання, скорочується стан спокою, верхівкові бруньки рухаються в ріст, утворюються ростки, з якими виноситься багато поживних речовин, продукція в’яне.

Задуха – одна з причин загибелі продукції, коли не вистачає кисню.

Самозігрівання настає тоді, коли дворічні овочі зберігаються великою кількістю навалом без достатньої вентиляції.

Замерзання. При цьому продукція втрачає харчові якості і після від танення не може далі зберігатися.

Підпотівання. В результаті зіткнення теплого і холодного повітря зволожується верхній шар продукції, що створює сприятливе середовище для розвитку мікроорганізмів. У цьому випадку втрати більші, ніж від в’янення.

Захворювання – одна з основних причин втрати продукції при зберіганні. Відбуваються зміни в хімічному складі продукції.

Овочеві товари зберігають в основному у простих і стаціонарних сховищах, тільки невелика частка продукції, яка безпосередньо реалізується, може зберігатись на підприємствах торгівлі.

Терміни зберігання плодів та овочів залежать від їх помологічного або господарсько-ботанічного сорту, умов вирощування, якісного стану, способів пакування і зберігання. Основним завданням процесу зберігання плодоовочевих товарів є збереженість якості товару, тому необхідно дотримуватися встановлених режимів. Так, на зберігання насіннячкових плодів встановлені такі оптимальні режими і терміни.

При зберіганні картоплі застосовують триступеневий режим: 1 період характеризується підвищеною температурою зберігання (15 – 180С), відносною вологістю 90 – 95% і достатнім повітрообміном. Термін зберігання протягом 1 періоду становить 8 – 10 діб; 2 період характеризується поступовим зниженням температури до 4 – 5 С протягом 26 – 40 діб; 3 період припадає на зимовий, весняний і ранньолітній, характеризується пониженою температурою 1 – 30С і відносною вологістю 85 – 95%.

Бульба картоплі – це видозмінене підземне стебло. Під епідермісом, що вкриває бульбу, розміщується кора, під якою залягають судинні пучки у вигляді кілець уздовж периметра перерізу бульби. В її центрі розміщується водяниста серцевина. Вічка бульби з’єднуються з нею серцевинним променями. Сформована бульба має чітко виражену перидерму, поверх якої розташовані сочевички, паренхіма та недорозвинуті механічні тканини.

Таблиця 7

Умови зберігання овочів

Назва культури Температура повітря в овочесховищах (0С) Відносна вологість повітря в овочесховищах (%) Температура замерзання овочів (0С)
Картопля Від 1 до 3 80 - 85 Від – 1.5 до 2.0
Капуста білоголова Від -1 до +1 90 - 95 Від – 2 до - 3
Капуста цвітна Від 0 до 1 80 - 85 Від – 1.3 до - 2.0
Кольрабі Від 0 до 2 85 - 95 -1
Буряк Від 0 до 2 85 - 95 Від – 1.2 до 1.8
Морква Від 0 до 2 85 - 95 Від – 1.2 до - 2.0
Бруква Від 0 до 2 85 - 95 - 1.0
Селера Від 0 до 1 85 - 95 - 0.5
Томати зелені Від 0 до 2 80 - 85 - 0.9
Баклажани Від 0 до 2 80 - 85 - 0.9
Кавуни Від 2 до 3 80 - 85 - 1.7
Дині Від 1 до 1 80 - 85 - 1.7
Огірки Від 1 до 1 85 - 95 - 0.3
Горох, боби Від 1 до 2 80 - 85 - 1.1
Цибуля ріпчата Від 1 до 1 80 - 85 - 1.1
Часник Від 1 до 1 80 - 85 - 2.5

 

Питання для самоконтролю:

1. На які групи поділяють овочеву продукцію з точки зору зберігання.

2. Зміни, що відбуваються у овочевій продукції під час зберігання.

3. Режими, які використовують при зберіганні овочів.

4. Режими, які використовують при зберіганні фруктів.

 



Читайте також:

  1. Бази даних як засіб зберігання й обробки інформації
  2. Будова і класифікація овочів
  3. Будова тканин овочів та плодів
  4. Буфер обміну — це тимчасове місце зберігання інформації, яку було скопійовано або переміщено з одного місця з метою використання в іншому.
  5. Виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів
  6. Вид заняття: лекція
  7. Вид заняття: лекція
  8. Вид заняття: лекція
  9. Вид заняття: лекція
  10. Вид заняття: лекція
  11. Види умовних рефлексів, механізм утворення та зберігання. Гальмування.
  12. Визначення потужності устаткування для очищення коренеплодів




Переглядів: 2016

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Лекція 4. Товарна обробка плодів і овочів | Лекція 6. Свіжі плоди

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.009 сек.