Студопедия
Новини освіти і науки:
Контакти
 


Тлумачний словник






Вид заняття: лекція

Тема заняття: Виробнича структура підприємства

Дидактична мета заняття: ознайомити зі структурою підприємства, сутністю та складом виробничої інфраструктури підприємства.

Виховна мета| заняття|:виховання| почуття| відповідальності, формування раціонального, економного, дбайливого відношення|ставлення| до ресурсів.

План заняття:

1. Структура підприємства

2. Інфраструктура підприємства

3. Соціальна інфраструктура підприємства (СРС)

1.Структура підприємства

Структура підприємства – це його внутрішня будова, що характеризує склад підрозділів і систему зв'язку, підпорядкованість і взаємодія між ними.

Розрізняють загальну, виробничу й організаційну структури керування.

Загальну структуру підприємства, яка представляє сукупність всіх виробничих, невиробничих (по обслуговуванню працівників і членів їхніх родин) і управлінських підрозділів підприємства.

Сукупність виробничих підрозділів (цехів, ділянок, що обслуговують господарств і служб), прямо або побічно беруть участь у виробничому процесі, їхня кількість і склад визначаються виробничу структуру підприємства.

Відомі три типи виробничої структури підприємства: предметний, технологічний і змішаний (предметно-технологічний):

1. Ознакою предметної структури є спеціалізація цехів на виготовлення певного виробу або групи однотипних виробів, вузлів, деталей (цехи по виготовленню двигунів, задніх мостів, кузовів, коробка передач на автомобільному заводі).

2. Ознакою технологічної структури є спеціалізація цехів підприємства на виконанні певної частини технологічного процесу або окремої стадії виробничого процесу. Наприклад, наявність ливарного, ковальсько-пресового, штампувального, механічного й складального цехів на машинобудівному заводі.

3. На практиці часто зустрічається змішана виробнича структура, при якій частина цехів спеціалізована технологічно, а інша - предметно.

 

Залежно від того, який тип підрозділу є основою структурною виробничою одиницею підприємства, розрізняють цехову, безцехову, корпусну й комбінатську продуктивну структуру.

Цех – це відособлене в технологічному й адміністративному відношенні ланка підприємства, у якому виготовляється повністю той або інший продукт або виконується певна закінчена стадія по виробленню продукту.

На великому підприємстві виділяють 4 типи цехів:

v Основні цехи - у них провадяться операції по виготовленню продукції, призначеної для реалізації (заготівельний, обробний, складальний)

v Допоміжні цехи - сприяють нормальній роботі основних цехів (інструментальний, ремонтний, енергетичний, транспортний)

v Побічні цехи - призначені для утилізації й переробки відходів

v Підсобні цехи - виготовлення тари й інструкцій для виготовлять продукцію

Окреме місце в структурі підприємства займає складське господарство, очисні спорудження, комунікації(електро- і газомережі, вентиляція), а також конструкторські й технологічні підрозділи, у яких розробляється нова продукція, технологічні процеси, проводяться експерименти й досвіди.

Виробнича ділянка – сукупність територіально відособлених робочих місць, на яких виконуються технологічно однорідні роботи або виготовляється однотипна продукція.

При корпусній виробничій структурі основним виробничим підрозділом великого підприємства є корпус, у який об'єднані кілька однотипних цехів.

На підприємствах із багатостадійними процесами виробництва й комплексною переробкою сировини (металургійна, хімічна, текстильна промисловість) використовується комбінатна виробнича структура. Її основу становлять підрозділи, що виготовляють технологічно завершену частину готового виробу (чавун, сталь, прокат).

Організаційна структура керування – це система керування, що визначається склад, взаємодію й підпорядкованість її елементів.

 

2. Інфраструктура підприємства

Результативність господарського життя підприємства визначається рівнем організації не тільки основних виробничих процесів, а й раціональною організацією допоміжних і обслуговуючих процесів, тобто розвитку інфраструктури підприємства. ( infra-нижче, structure - структура).

Розрізняють виробничу інфраструктуру, від роботи якої залежить нормальне функціонування основного виробництво, і соціальну інфраструктуру, призначену для обслуговування працівників підприємства.

До підрозділів, що обслуговують працівників даного підприємства відносять - житлово - комунальні відділи, кухні, їдальні, буфети, дитячі садки, ясла, санаторії, профілакторії, будинку відпочинку, пансіонати, медсанчастини, спортивні суспільства, відділи технічного навчання, навчальні заклади по підвищенню рівня кваліфікації працівників підприємства.

Виробнича інфраструктура представляє так звану систему технічного обслуговування підприємства, що включає:

1. Ремонтне господарство:

v Відділ головного механіка

v Ремонтно - механічний цех,

v Ремонтно - будівельний цех,

v Цехові ремонтні бази.

2. Інструментальне господарство:

v Інструментальний відділ,

v Інструментальний цех,

v Центральний інструментальний склад,

v Цехові інструментально - роздавальні комори.

3. Транспортне господарство:

v Транспортно - технологічний відділ,

v Транспортний цех.

4. Енергетичне господарство:

v Відділ головного енергетика,

v Господарства: електро - теплосилові, газові, грубні, слабкострумові, енергоремонтні

5. Складське господарство:

v Матеріальні склади;

v Виробничі склади;

v Збутові склади.

 

Технічне обслуговування є частиною загального виробничого процесу й охоплює:

v Підтримка в робочому стані встаткування;

v Подача енергії на агрегати;

v Своєчасне забезпечення робочих місць предметами праці.

 

Функції обслуговування виробництва можна об'єднати в три групи:

v Обслуговування коштів праці - спрямовано на забезпечення безперервності технологічного процесу й підтримці коштів праці в робочому стані.

v Обслуговування предметів праці - зберігання, переміщення й контроль якості сировини, матеріалів,. Напівфабрикатів і продукції

v Обслуговування працівників - обслуговування біологічних, соціально - культурних, побутових потреб людей, зайнятих на підприємстві.

 


Читайте також:

  1. Вид заняття: лекція
  2. Вид заняття: лекція
  3. Вид заняття: лекція
  4. Вид заняття: лекція
  5. Вступна лекція
  6. Вступна лекція 1. Методологічні аспекти технічного регулювання у
  7. Клітинна селекція рослин.
  8. Колекція фонограм з голосами осіб, які анонімно повідомляли про загрозу вибуху
  9. ЛЕКЦІЯ (4): Мануфактурний період світової економіки
  10. Лекція - Геополітика держави на міжнародній арені
  11. Лекція 02.04.2013




<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Адміністративні правопорушення та адміністративні стягнення. | Особливості абстрактного мислення

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:


 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.002 сек.