МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Лекція 6. Свіжі плодиДо насіннячкових відносять яблука, груші, айву, горобину, мушмулу, глід. Насіннячкові складаються із соковитої м’якоті; шкірочки; насінного гнізда; розділеного на камери із 2 насінинами. До кісточкових фруктів відносять – вишні, сливи, черешні, абрикоси, персики. Ягоди справжні – утворюються за рахунок зав’язі, складаються із шкірочки, м’якоті, в якій розміщено насіння (можуть бути і безнасінкові ягоди). Наприклад, виноград, смородина, порічки, аг руст, журавлина, чорниця, брусниця. Ягоди несправжні – складаються із розлослого плодоложа, на якому містяться сухі плодики – сім’янки. Наприклад, полуниці, суниці. Складні – складаються із окремих плодиків, що зрослися між собою. (малина, ожина). Горіхоплідні: несправжні (наприклад, волоські горіхи, мигдаль, фісташки). Вони містять зовнішню тверду шкарлупу, яка зверху покрита м’ясистою оболонкою, яка висихає і розтріскується по мірі їх дозрівання. Справжні (наприклад, ліщина, фундук) горіхи складаються із зовнішньої твердої шкарлупи, всередині якої розміщено їстівне ядро. Плоди на дереві знаходяться у зеленій листяній обгортці, із якої при дозріванні горіхи випадають. Цитрусові фрукти мають будову багатогніздних ягід, вкритих шкірочкою. По відношенні до кліматичних умов дикоростучі і культивовані фрукти умовно поділяють на 4 зони: І Північну і Північно-східну; ІІ Середню, ІІІ Південну, IV Субтропічну. Насіннячкові плоди До цієї групи відносять яблука, груші, айву, горобину і глід. За масою яблука поділяють: дрібні »70г; середні – від 70 до 125 г; великі – більше 125 г. Яблука містять, %: цукрів 8-15; органічних кислот 0,2-1,7; пектинових речовин – 0,5-1,2; дубильних речовин 0,016-1; мінеральних – 0,5; вітаміну С – 4,2-21,1; вітамінів В1, В2, В6, РР, Е, b-каротин. Помологічні сорти яблук поділяють на ранні (літні) збирають у липні-серпні, можуть зберігатися 10-12 діб; ранньоосінні – зберігаються 20-60 діб; осінні – на початок вересня, вони зберігаються 3-4 місяці; ранньозимові – збирають в кінці вересня, зберігають 5-6 місяців. Кісточкові плоди. Угорки – темносинього кольору. вкриті восковим нальотом, подовженої форми, м’якоть щільна, кісточка гладенька, загострена. легка виділяється від м’якоті. Ренклоди – зеленого, жовтого, жовто-зеленого, рожевого, фіолетово-червоного забарвлення шкірки; плоди кулясті і яйцевидні. Вишні за забарвленням соку поділяються на: морелі (темно-забарвлений); аморелі (світло-забарвлені). Районовано біля 20 сортів вишні. Черешня за консистенцією м’якоті поділяється на: гіну (м’яка); бігаро (тверда, пружна). Районовано » 40 сортів черешні. Цитрусові. Звичайні апельсини – круглясті, малі (100-120г) або великі (300-480г), м’якоть світло забарвлена, частіше з великою кількістю насіння. Шкірочка жорстка, тонка або середньої товщини. М’якоть щільна, злегка хрумка, яскраво-оранжевого кольору, доброго смаку і аромату. Пупкові апельсини – кулястої або видовженої форми масою 150-250г з пупком на вершині (недорозвинений плодик). Шкірочка середньої товщини. М’якоть щільна, злегка хрумка, яскраво-оранжева, доброго смаку і аромату. Корольки – це малі (90-170г) плескато-круглясті або круглястої форми плоди. Шкірочка середньої товщини. М’якоть, сік і шкірочка бувають криваво-червоні. М’якоть ніжна, добра, мало насіння. У м’якоті апельсина є, %: цукрів – 5,5-8,5; кислот – 0,6-2,2; пектинових – 0,5-0,7; азотистих – 0,8-1%; мінеральних речовин – 0,5; вітаміну С – 60 мг%, вітаміну В1, В2, РР, каротин тощо. В їстівній частині лимонів міститься, %: цукрів – 2-3,5; кислот – 5,2-7; пектинових – 0,8-1; мінеральних речовин – 0,5; вітаміну С – 25-27 мг%; вітаміни РР, В1, В2, каротин. Питання для самоконтролю: 1. Характерні ознаки класифікації насіннячкових плодів. 2. Характерні ознаки класифікації кісточкових плодів. 3. Характеристика ампелографічних сортів винограду. 4. Характеристика справжніх горіхоплідних. Читайте також:
|
||||||||
|