Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Лекція 6. Свіжі плоди

До насіннячкових відносять яблука, груші, айву, горобину, мушмулу, глід. Насіннячкові складаються із соковитої м’якоті; шкірочки; насінного гнізда; розділеного на камери із 2 насінинами.

До кісточкових фруктів відносять – вишні, сливи, черешні, абрикоси, персики.

Ягоди справжні – утворюються за рахунок зав’язі, складаються із шкірочки, м’якоті, в якій розміщено насіння (можуть бути і безнасінкові ягоди). Наприклад, виноград, смородина, порічки, аг руст, журавлина, чорниця, брусниця.

Ягоди несправжні – складаються із розлослого плодоложа, на якому містяться сухі плодики – сім’янки. Наприклад, полуниці, суниці.

Складні – складаються із окремих плодиків, що зрослися між собою. (малина, ожина).

Горіхоплідні: несправжні (наприклад, волоські горіхи, мигдаль, фісташки). Вони містять зовнішню тверду шкарлупу, яка зверху покрита м’ясистою оболонкою, яка висихає і розтріскується по мірі їх дозрівання. Справжні (наприклад, ліщина, фундук) горіхи складаються із зовнішньої твердої шкарлупи, всередині якої розміщено їстівне ядро. Плоди на дереві знаходяться у зеленій листяній обгортці, із якої при дозріванні горіхи випадають.

Цитрусові фрукти мають будову багатогніздних ягід, вкритих шкірочкою. По відношенні до кліматичних умов дикоростучі і культивовані фрукти умовно поділяють на 4 зони: І Північну і Північно-східну; ІІ Середню, ІІІ Південну, IV Субтропічну.

Насіннячкові плоди

До цієї групи відносять яблука, груші, айву, горобину і глід. За масою яблука поділяють: дрібні »70г; середні – від 70 до 125 г; великі – більше 125 г.

Яблука містять, %: цукрів 8-15; органічних кислот 0,2-1,7; пектинових речовин – 0,5-1,2; дубильних речовин 0,016-1; мінеральних – 0,5; вітаміну С – 4,2-21,1; вітамінів В1, В2, В6, РР, Е, b-каротин.

Помологічні сорти яблук поділяють на ранні (літні) збирають у липні-серпні, можуть зберігатися 10-12 діб; ранньоосінні – зберігаються 20-60 діб; осінні – на початок вересня, вони зберігаються 3-4 місяці; ранньозимові – збирають в кінці вересня, зберігають 5-6 місяців.

Кісточкові плоди. Угорки – темносинього кольору. вкриті восковим нальотом, подовженої форми, м’якоть щільна, кісточка гладенька, загострена. легка виділяється від м’якоті.

Ренклоди – зеленого, жовтого, жовто-зеленого, рожевого, фіолетово-червоного забарвлення шкірки; плоди кулясті і яйцевидні.

Вишні за забарвленням соку поділяються на: морелі (темно-забарвлений); аморелі (світло-забарвлені). Районовано біля 20 сортів вишні.

Черешня за консистенцією м’якоті поділяється на: гіну (м’яка); бігаро (тверда, пружна). Районовано » 40 сортів черешні.

Цитрусові. Звичайні апельсини – круглясті, малі (100-120г) або великі (300-480г), м’якоть світло забарвлена, частіше з великою кількістю насіння. Шкірочка жорстка, тонка або середньої товщини. М’якоть щільна, злегка хрумка, яскраво-оранжевого кольору, доброго смаку і аромату.

Пупкові апельсини – кулястої або видовженої форми масою 150-250г з пупком на вершині (недорозвинений плодик). Шкірочка середньої товщини. М’якоть щільна, злегка хрумка, яскраво-оранжева, доброго смаку і аромату.

Корольки – це малі (90-170г) плескато-круглясті або круглястої форми плоди. Шкірочка середньої товщини. М’якоть, сік і шкірочка бувають криваво-червоні. М’якоть ніжна, добра, мало насіння.

У м’якоті апельсина є, %: цукрів – 5,5-8,5; кислот – 0,6-2,2; пектинових – 0,5-0,7; азотистих – 0,8-1%; мінеральних речовин – 0,5; вітаміну С – 60 мг%, вітаміну В1, В2, РР, каротин тощо.

В їстівній частині лимонів міститься, %: цукрів – 2-3,5; кислот – 5,2-7; пектинових – 0,8-1; мінеральних речовин – 0,5; вітаміну С – 25-27 мг%; вітаміни РР, В1, В2, каротин.


Питання для самоконтролю:

1. Характерні ознаки класифікації насіннячкових плодів.

2. Характерні ознаки класифікації кісточкових плодів.

3. Характеристика ампелографічних сортів винограду.

4. Характеристика справжніх горіхоплідних.


Читайте також:

  1. VI. Насінини і плоди
  2. Вид заняття: лекція
  3. Вид заняття: лекція
  4. Вид заняття: лекція
  5. Вид заняття: лекція
  6. Вид заняття: лекція
  7. Вступна лекція
  8. Вступна лекція 1. Методологічні аспекти технічного регулювання у
  9. Кісточкові плоди
  10. Клітинна селекція рослин.
  11. Колекція фонограм з голосами осіб, які анонімно повідомляли про загрозу вибуху
  12. ЛЕКЦІЯ (4): Мануфактурний період світової економіки




Переглядів: 891

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Лекція 5. Зберігання плодів і овочів | Лекція 7. Свіжі овочі

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.009 сек.