Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Лекція 7. Свіжі овочі

Бульбоплоди: картопля, топінамбур. До цієї групи відносять батат, але у нього бульба утворюється завдяки розростанню коріння. За будовою це коренеплід.

Коренеплоди: морква, буряки, пастернак, редиска, редька, ріпа, бруква, коренеплідні петрушка і селера.

Капустяні: капуста біло і червоноголова, савойська, брюссельська, пекінська, кольрабі, цвітна, броколі.

Цибулеві: цибуля-ріпчаста, цибуля зелена, цибуля-батун, шнітт, порей, шалот, слизун, цибуля багатоярусна, часник, черемша.

Зелені: салат, шпинат, щавель. Ці овочі називають також салатно-шпинатними.

Пряно-смакові: кріп, чабер, острогін, базела, кінза, меліса, хрін, коріандр, майоран, фенхель, м'ята тощо. Це - листя, стебла, бруньки, квіти, насіння, кореневище.

Десертні: ревінь (м'ясисті черешки), спаржа (молоді соковиті пагони), бутон квітки артишоку (в Україні не вирощують).

Плодові: Гарбузові: гарбузи, кавуни, дині, огірки, кабачки, патисони (плід гарбузових - багатонасінні ягоди).

Томатні: томати, баклажани, перець (багатонасінні ягоди). Зернобобові: недостиглі горох, квасоля, боби, цукрова кукурудза.

Зелені овочі - це салат, шпинат, щавель. До цієї групи відносять також цибулю зелену, часник зелений, листя петрушки і селери, листкову капусту та ін. За складом харчових речовин зеленні овочі відрізняються між собою.

Пряносмакові овочі. До них належать кріп, чабер, острогін, меліса лимонна, коріандр, майоран, базела, фенхель, м'ята та ін.

Десертні овочі. До десертних овочів належать ревінь, спаржу, артишок.

Огірки залежно від призначення поділяють на огірки для споживання у свіжому виді і соління та для консервування. За довжиною огірки поділяють на короткоплідні – 11 - 14 см, середньоплідні - не більше 25 см і довгоплідні - більше 25 см.

Кабачки - різновид дрібноплідних гарбузів. Патисони – також класифікують як дрібноплідні гарбузи.

Гарбузи. Вирощують великоплідні гарбузи з твердою корою, які використовуються здебільшого як кормова культура, і мускатні – це плоди з м’якою корою, звужені посередині. Твердокорі гарбузи мають круглясту, овальну форму, здерев’янілу кору, гранчасту плодоніжку.

Кавуни. Вирощують столові і цукатні.

Дині більш теплолюбні, ніж кавуни. В південних областях України вирощують тільки європейські сорти динь. Середньоазіатські сорти динь в наших кліматичних умовах повністю не достигають.

Томати. За формою плоди томатів бувають круглясті, плескаті, витягнуті (сливоподібні, грушоподібні, перцеподібні); за забарвленням - червоні, оранжево-червоні, рожеві, жовті; за ступенем стиглості - зелені, оранжеві, бурі, рожеві, червоні; за розміром (масою) - дрібноплідні (до 60 г), середньоплідні (60 - 100г), великоплідні (більше 100г), за способом вирощування - відкритого і закритого ґрунтів.

Перець. Вирощують перець солодкий, напівгіркий і гіркий. За обсягом виробництва переважає солодкий перець червоний і зелений.

Баклажани. За забарвленням шкірочки баклажани бувають фіолетові різних відтінків, зелені і білі.

До бобових овочів належать горох, квасолю, боби нестиглі, до зерновихкукурудзу в молочно-восковій стиглості. В стиглому стані ці культури називають зерновими. Вирощують горох лущильний гладкозерний (гладкі круглясті зерна), мозковий (неправильна куто-квадратна форма) і цукровий (ніжні зелені лопатки). Мозкові сорти в харчовому відношенні кращі за лущильні.

Квасолю поділяють на лущильну (недостигле насіння) і цукристу (лопатки з насінням). Боби овочеві використовують як насіння і як лопатки.

Кукурудза цукрова - це молоді качани з ніжними соковитими солодкими зернами.

 

Питання для самоконтролю:

1. Характеристика господарсько-ботанічних сортів бульбоплодів.

2. Характеристика господарсько-ботанічних сортів коренеплодів.

3. Характеристика цибулевих овочів.

4. Характерні ознаки пряно смакових овочів.

 


Читайте також:

  1. Будова і класифікація овочів
  2. Будова тканин овочів та плодів
  3. Бульбоплідні овочі
  4. Вид заняття: лекція
  5. Вид заняття: лекція
  6. Вид заняття: лекція
  7. Вид заняття: лекція
  8. Вид заняття: лекція
  9. Виробництво напівфабрикатів з овочів
  10. Вступна лекція
  11. Вступна лекція 1. Методологічні аспекти технічного регулювання у
  12. Гарбузові овочі




Переглядів: 1440

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Лекція 6. Свіжі плоди | Лекція 8. Продукти перероблення плодів і овочів

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.005 сек.