МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Практичне заняття. Питання для обговоренняТести Задача 5. Задача 4. Задача 3. Задача 2. Підприємство виготовляє один вид продукції А (однопродуктове виробництво). За місяць виготовлено 1000 виробів, з них продано 900 шт., решта виробів, тобто 100 шт., залишились на складі готової продукції. Запасів готової продукції на складі на початок місяця не було. Ціна продажу одного виробу — 100 грн, виробнича собівартість — 60 грн. Адміністративні витрати й витрати на збут за місяць становлять відповідно 10 000 грн. і 12 000 грн. 1. Обчислити валовий та операційний прибуток підприємства за місяць у разі калькулювання за виробничими витратами. 2. Визначити операційний прибуток у тому разі, коли на собівартість товарної продукції відносяться всі витрати, окрім витрат на збут. 3. Якщо операційний прибуток у цих випадках різний, з’ясувати причини відхилення. Вказівка. Слід звернути увагу на вплив методики калькулювання (за неповними і повними витратами) на величину прибутку. Різне охоплення витрат калькулюванням призводить до різної величини прибутку в окремі періоди за зміни запасів готової продукції. Відповідь: 1. Пв = 36 000, П = 14 000 (грн); 2. П = 15 000 грн; 3. Відхилення пов’язані зі збільшенням запасів продукції на складі. Розв’язання: Взначимо прибуток за неповними витратами: Пв = 900*100- 900*60 = 36000 грн. Визначимо прибуток за повними витратами: П = 900*100 – 900*60 – 10000 – 12000 = 14000 грн. 2. П=14000 +12000 = 26 000 грн.
3. Відхилення пов’язані зі збільшенням запасів продукції на складі. Передбачається виробництво виробу А, зазначеного в попередній задачі, збільшити в наступному місяці з 1000 до 1300 шт. У зв’язку з цим витрати на збут зростуть на 2000 грн. Загальновиробничі витрати в звітному місяці становлять 15 000 грн, у тому числі змінні — 8000 грн, постійні — 7000 грн. Тобто на один виріб припадає 15 грн загальновиробничих витрат і 45 грн прямих змінних витрат. Обчислити, як вплине на виробничу собівартість виробів збільшення їх виробництва. Визначити плановий операційний прибуток в наступному місяці та його зміну порівняно з попереднім періодом, якщо буде продано всі вироби, тобто 1400 шт. Відповідь: 1. Со = 58,4 грн; 2. П = 34 080 грн, тобто прибуток зросте на 20 080 грн.
Хімічний завод виготовляє з однієї сировини два продукти (А і Б). Виробничі витрати за місяць становлять 18 200 грн. Продукти А і Б реалізуються без додаткової подальшої обробки. Обсяг виробництва продукту А за місяць — 1000 л (ціна — 15 грн/л), продукту Б — 500 л (ціна — 22 грн/л). Адміністративні витрати і витрати на збут — 5000 грн. Обчислити виробничу собівартість одиниці продукції А і Б, розподіливши витрати пропорційно обсягу виробництва в ринкових цінах. Визначити собівартість залишків готової продукції за умови, що на початок місяця на складі продукції не було, а за місяць передбачається продати продукту А - 800 л, продукту Б - 450 л. Обчислити валовий та операційний прибуток за місяць. Вказівка. Задача передбачає розподіл сукупних витрат у сумісному (комплексному) виробництві, коли з однієї сировини і в результаті одного технологічного процесу одержують декілька продуктів. Найпростішим і практично прийнятним методом розподілу витрат за цих умов є розподіл їх пропорційно обсягу виробництва в цінах продажу товару. Відповідь: 1. СА = 10,50, СБ = 15,40 (грн); 2. СЗ А = 2100, С З Б = 770 (грн); 3. ПВ = 6570, П = 1 570 (грн). (Ситуація). У механічному цеху виготовляються три комплекти деталей для машин — А, Б, В. Деталі обробляються на устаткуванні трьох груп: токарному, фрезерному, свердлильному, а також проходять слюсарну обробку переважно з ручною працею. Загальновиробничі витрати за рік становлять 3000 тис. грн, у тому числі витрати на утримання та експлуатацію машин й устаткування (ВУЕМУ) — 2000 тис. грн, на організацію та управління виробництвом — 1000 тис. грн. ВУЕМУ за групами устаткування, завантаження устаткування у нормованому часі, а також витрати часу на один комплект деталей наведено у табл. 4.1. Коефіцієнт виконання норм часу на устаткуванні всіх груп — 1.1. Таблиця 4.1 ВИТРАТИ НА ЕКСПЛУАТАЦІЮ УСТАТКУВАННЯ
Середньогодинна тарифна ставка робітників-верстатників і слюсарів разом із доплатами становить 5,45 грн. Додаткова заробітна плата — 12 % від основної, відрахування та соціальної потреби — 32 %. Фонд основної зарплати виробничих робітників за рік становить 1500 тис. грн. У цеху загальновиробничі витрати в повній їх сумі розподіляються під час калькулювання пропорційно основній зарплаті виробничих робітників. Проте щодо правомірності застосування такої методики за умов підвищення вимог до точності економічних обчислень виникли сумніви. Є підстави вважати, що розподіл ВУЕМУ в складі загальновиробничих витрат пропорційно зарплаті викривлює собівартість окремих виробів, а отже, і їх рентабельність. Вирішено вивчити, як зміниться собівартість комплектів деталей, якщо змінити традиційну методику розподілу загальновиробничих витрат. За аналізу порівнюється розподіл 1. Обчислити основну (пряму) і додаткову зарплату виробничих робітників, а також відрахування на соціальні потреби, на комплекти деталей. 2. Визначити загальновиробничі витрати на комплекти деталей пропорційно основній зарплаті виробничих робітників. 3. Визначити загальновиробничі витрати на комплекти деталей пропорційно витратам часу в машино-годинах. 4. Обчислити собівартість машино-години роботи різних груп устаткування. 5. Обчислити кошторисні ставки ВУЕМУ на комплекти деталей та розподілити витрати на організацію і управління виробництвом пропорційно витратам часу в машино-годинах. 6. Порівняти результати розподілу загальновиробничих витрат за зазначеними базами, оцінити їх переваги та вади й рекомендувати прийнятну для умов цеху методику. Вказівка. Для спрощення обчислення сумарні витрати часу на обробку всіх комплектів уважаються однаковими. Однаковими є й тарифні ставки робітників. Унаслідок цього розподіл витрат пропорційно зарплаті та машино-годинам дає однакові результати, що в реальних умовах виробництва трапляється рідко. Обчислення середніх витрат на машино-годину і за групами устаткування слід вести у реальних машино-годинах, тобто з урахуванням коефіцієнта виконання норм. Відповідь: 1. Со.з = 59,95; Сд.з = 7,19; Сс.п = 21,49 (грн); 2. Сз.в = 119,9 грн; 3. Сз.в = 120 грн; 4. См-г. ток = 10; См-г. фр = 8; См-г. св. = 6; См-г. р = 4 (грн); 5. Сст. А = 66; Сст. Б = 86; Сст. В =89,1; Со.у = 40 (грн); 6. Найточнішим є метод кошторисних ставок на основі собівартості машино-години роботи груп устаткування, другий за точністю — метод середньої вартості машино-години.
Запитання 1. Для чого складаються калькуляції на продукцію і яка їх роль в управлінні витратами? 2. Поясніть, що є об’єктами калькулювання на підприємстві. 3. Що таке калькуляційна одиниця і як вона визначається? 4. Які види калькуляцій розробляються на промисловому підприємстві та яке їх призначення? 5. У чому полягають сутність, переваги і вади калькулювання за повними витратами? 6. У чому полягають сутність, переваги і вади калькулювання за неповними витратами? 7. В якому випадку методи обчислення собівартості продукції за повними і неповними витратами призводять до різної величини операційного прибутку за певний період часу? 8. Як обчислюється собівартість одиниці продукції в однопродуктовому виробництві? 9. У чому специфіка і проблема калькулювання у багатопродуктовому виробництві? 10. Поясніть методику обчислення прямих витрат за калькулювання. 11. Які можливі бази розподілу загальновиробничих витрат за калькулювання? 12. Які позитивні та негативні сторони методики розподілу загальновиробничих витрат пропорційно основній заробітній платі виробничих робітників? 13.З’ясуйте сутність і позитивні сторони методики розподілу витрат на утримання та експлуатацію машин й устаткування на основі собівартості машино-години роботи. 14.Як можна розподілити адміністративні витрати і витрати на збут у разі калькулювання за повними витратами? 15.З’ясуйте можливі методи визначення собівартості окремих продуктів у сукупному (комплексному) виробництві. 16.Як можна визначити орієнтовну собівартість нових виробів на етапі їх розроблення (проектування)? 17.Поясніть динаміку собівартості нових складних виробів на етапі освоєння їх виробництва. Із наведених нижче відповідей виберіть правильну: 1. Основним об’єктом калькулювання на виробничому підприємстві є: а) внутрішні транспортні послуги; б) ремонтні роботи; в) продукція, що виготовляється для продажу на ринку; г) інструмент власного виробництва; д) контролінгові операції. 2. У разі визначення собівартості продукції за виробничими витратами операційний прибуток обчислюється як різниця між доходом від продажу і: а) собівартістю виготовленої продукції; б) собівартістю виготовленої продукції та адміністративними витратами; в) собівартістю виготовленої продукції та витратами на збут; г) собівартістю реалізованої продукції та витратами на збут; д) собівартістю реалізованої продукції, адміністративними витратами і витратами на збут. 3. В однопродуктовому виробництві з коротким виробничим циклом собівартість одиниці продукції визначається: а) діленням усіх витрат за певний період на обсяг виробництва продукції за цей же період; б) безпосереднім обчисленням прямих витрат і розподілом за певною базою непрямих витрат; в) розподілом усіх витрат пропорційно кількості машино-годин; г) розподілом усіх витрат пропорційно основній заробітній платі виробничих робітників; д) розподілом усіх витрат пропорційно цінам продажу продуктів. 4. Розподіл загальновиробничих витрат пропорційно основній заробітній платі виробничих робітників за умов різного рівня механізації робіт призводить до: а) заниження собівартості трудомістких виробів; б) завищення собівартості трудомістких виробів; в) точного розподілу зазначених витрат; г) завищення собівартості машиномістких виробів; д) заниження собівартості машиномістких виробів. 5. У сумісному (комплексному) виробництві внаслідок виконання одного технологічного процесу одержують два кінцевих продукти: один — рідина, другий — газ. Спільні витрати на виготовлення цих продуктів можна розподілити між ними пропорційно: а) обсягу продукції в натуральному вимірі; б) обсягу продукції в цінах продажу; в) обсягу продукції в нормо-годинах; г) зарплаті основних робітників; д) матеріальним витратам. 6. Найобґрунтованішим методом обчислення витрат на утримання та експлуатацію машин і устаткування на одиницю продукції у багатопродуктовому виробництві є їх розподіл пропорційно: а) основній зарплаті виробничих робітників; б) прямим витратам; в) кошторисним ставкам витрат на одну машино-годину; г) трудомісткості продукції; д) прямим матеріальним витратам. 7. У разі визначення собівартості одиниці продукції в однопродуктовому виробництві загальновиробничі витрати обчислюються: а) пропорційно основній зарплаті виробничих робітників; б) за кошторисними ставками на одну машино-годину; в) пропорційно прямим матеріальним витратам; г) шляхом ділення їх кошторису на кількість виробів; д) пропорційно трудомісткості продукції. 8. У період освоєння виробництва нових складних виробів їх собівартість: а) знижується рівномірно (лінійно) в міру зростання кількості виробів від початку їх освоєння; б) знижується на ту саму відносну величину за подвоєння кількості виробів від початку їх освоєння; в) рівномірно підвищується; г) залишається незмінною; д) не має певної закономірності динаміки. 9. Попроцесний метод визначення фактичної собівартості продукції застосовується у виробництві: а) індивідуальному; б) одностадійному; в) багатостадійному; г) потоковому; д) непотоковому. 10. Метод визначення фактичної собівартості продукції за замовленням застосовується у виробництві: а) масовому; б) серійному; в) індивідуальному; г) потоковому; д) сукупному (комплексному). 1. Сутність і методи калькулювання. 2. Особливості калькулювання в одно- і багатопродуктовому виробництвах. 3. Методи розподілу непрямих витрат за калькулювання та сфери їх застосування. 4. Аналіз розв’язання задач за темою.
База розподілу непрямих витрат — показник, пропорційно величині якого розподіляється певна стаття непрямих витрат. Калькулювання— визначення собівартості одиниці продукції. Калькулювання за замовленням — визначення собівартості конкретного виробу (замовлення) за індивідуальними витратами (суднобудування, космічне машинобудування, будівництво, науково-дослідні роботи та ін.). Калькулювання за неповними витратами— визначення собівартості продукції, здійснюване за частиною операційних витрат (виробничих, прямих, змінних). Калькулювання за повними витратами — визначення собівартості продукції, здійснюване за всіма операційними витратами. Калькуляційна одиниця — одиниця виміру об’єкта калькулювання, стосовно якої обчислюються витрати. Крива освоєння— графічне зображення динаміки собівартості нової складної продукції в процесі освоєння її виробництва. Об’єкт калькулювання — продукція (послуга), собівартість якої визначається. Попроцесний метод обліку та калькулювання— метод обліку та калькулювання за певними процесами (стадіями), які є відносно відокремленими частинами загального технологічного процесу (текстильне, хімічне, металургійне виробництво тощо). Сукупне (комплексне) виробництво — виробництво, в якому з тої самої сировини та в результаті одного технологічного процесу одержують декілька продуктів (хімічна, харчова промисловість, виробництво кольорових металів тощо). Тема 6. Контроль витрат і стимулювання економії ресурсів Вивчаючи тему, слід звернути особливу увагу на такі питання, як функції обліку та аналізу витрат, особливості обліку витрат у системі «стандарт-кост», умови порівнянності фактичних і планових витрат, форми стимулювання економії ресурсів, розподіл премії між учасниками заходу з економії витрат. 1. Облік і звітність як елементи контролю витрат. Роль контролю витрат у підтриманні режиму економії. Організаційна побудова системи обліку витрат і руху матеріальних цінностей. Диференціація і повнота обліку регульованих витрат за місцями їх формування. Оснащеність місць витрат засобами обліку безперервних ресурсів (електроенергії, води, пари, газу, стиснутого повітря тощо). Періодичність і форми звітності. 2. Методи контролю витрат. Порівняння фактичних витрат з плановими. Умови порівнянності фактичних і планових витрат за певний період. Необхідність перерахування планових витрат на фактичний обсяг продукції. Особливості контролю рівня витрат за нормативної системи обліку (стандарт-кост). Облік та аналіз відхилень фактичних витрат від нормативних за центрами відповідальності. 3. Стимулювання економії ресурсів. Необхідність стимулювання персоналу підприємства щодо економного використання ресурсів і оптимальних витрат. Форми стимулювання залежно від величини економії, яку можна спрямувати на преміювання за зниження витрат. Розподіл премії між учасниками заходу з економії витрат.
6.1. Облік і звітність як елементи контролю витрат. Контроль витрат є важливою складовою системи управління витратами, без якої неможлива повноцінна реалізація інших її функцій. До основних завдань контролю витрат відносять: · моніторинг — систематичне відстежування динаміки витрат і факторів, які на неї впливають; · виявлення відхилень фактичних показників рівня витрат від їх запланованих значень; · аналіз відхилень, обґрунтування необхідності здійснення регулювальних заходів під час виконання планових завдань, участь у їх розробленні. Елементно в системі управління витратами систему контролю утворюють функції обліку та аналізу. Система обліку витрат підприємства поєднує в собі три види обліку: оперативний, бухгалтерський та статистичний. Оперативний облік обслуговує потреби повсякденного управління витратами під час реалізації підприємством його виробничої діяльності. Інформація оперативного обліку характеризує окремі господарські операції чи їх комплексні групи: випуск продукції окремими дільницями, цехами, рух деталей, напівфабрикатів у виробництві і т. п. Оперативний облік точно і докладно відображує численні якісні та кількісні характеристики господарської операції, які є несуттєвими для інших видів обліку і відповідно не відображаються в них. Саме ця властивість оперативного обліку робить його необхідним незалежно від можливості оперативного отримання інформації за іншими видами обліку. Зміст оперативного обліку завжди спрямований на управління конкретними господарськими операціями. Отже, необхідність і використання інформації оперативного обліку обмежені часом здійснення цих операцій. Для потреб управління різними господарськими операціями застосовують різні спеціальні види оперативного обліку: оперативно-технічний; оперативно-виробничий; оперативно-торговий тощо. У системі бухгалтерського обліку здійснюється суцільне, безперервне і взаємозв’язане відображення господарської діяльності підприємства, узагальнення всіх господарських операцій у вартісному вимірі. В загальній системі обліку інформаційним ядром є саме дані бухгалтерського обліку (близько 80 % усього обсягу інформації щодо діяльності підприємства), оскільки в ньому реєструються всі без винятку операції. Процес реєстрації явищ та операцій, які виникають під час проведення підприємством його господарської діяльності, посідає особливе місце в будь-якому виді обліку. Для бухгалтерського обліку, враховуючи його завдання (яких нині налічується близько 30), формування обґрунтованої реєстраційної системи, тобто такої, що на належному рівні відповідає потребам господарської діяльності, з мінімальними витратами на її створення та підтримування, — питання виключної важливості. Зрозуміло, що якісне вирішення його важливе й для ефективного функціонування СУВ. Матеріальними носіями результатів бухгалтерської реєстраційної діяльності є первинні та вторинні документи. Множина вторинних документів утворює систему облікових регістрів, з допомогою якої відбувається систематизація інформації. У бухгалтерському обліку при цьому як специфічний обліковий прийом у системі облікових регістрів використовуються бухгалтерські рахунки. Розрізняють бухгалтерські рахунки синтетичні та аналітичні. Синтетичні рахунки являють собою узагальнені дані щодо господарських явищ і процесів. Аналітичні рахунки будуються в рамках синтетичних і відображають інформацію за ними в певному розрізі. Варто наголосити, що система бухгалтерських рахунків на підприємстві може будуватися за різними принципами. Це пов’язане з тим, що поряд із веденням обліку для власних потреб підприємство повинне вести облік, зорієнтований головним чином на зовнішніх користувачів. Зазначені види бухгалтерського обліку можна визначити відповідно як внутрішній (управлінський) та зовнішній (фінансовий) облік. Зрозуміло, що облік у системі функцій управління витратами є внутрішнім. Принципи і методи його ведення обираються підприємством самостійно. На відміну від нього фінансовий облік ведеться із дотриманням певних офіційних регламентів. Зокрема, для фінансового обліку в Україні встановлено єдиний національний план синтетичних рахунків. Його структура дає змогу господарським структурам досить ефективно реалізовувати інтегрований принцип у побудові системи рахунків бухгалтерського обліку в цілому, коли рахунки внутрішнього обліку кореспондують з рахунками фінансового обліку в межах єдиної системи рахунків. Статистичний облік формує дані про масові якісно однорідні явища. Статистичні дослідження дають змогу отримати важливу інформацію про закономірності масових господарських явищ. Щодо управління витратами, то з допомогою статистичного обліку отримують відомості стосовно використання робочого часу, виконання норм виробітку, норм витрачання матеріальних ресурсів та ін. На відміну від бухгалтерського обліку, який є суцільним, статистичний облік може бути як суцільним, так і вибірковим. Для своїх потреб статистичний облік використовує дані бухгалтерського та оперативного обліку, а також організує самостійні спостереження. Потреби виконання в системі контролю функції аналізу вимагають певного узагальнення даних обліку у звітності. У звітах вказують планові, фактичні показники за звітний період, підсумкові дані від початку реалізації плану (початку року, кварталу).
Читайте також:
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|