МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||||||
Породи гусейУ багатьох країнах гуску за здатність споживати велику кількість кількість грубих кормів називають "літаючою вівцею". Гуска свійська один з найстародавніших видів свійської птиці. Більшість порід гусей походить від сірої, або дикої гуски, прирученої в Європі та деяких країнах Азії. І лише китайські (гергелі) виведені одомашнюванням диких шишкоподібних (гулястих) гусей. Всі породи гусей поділяють на легкі (китайські, романські і більшість місцевих гусей) і важкі (тулузькі, великі сірі, холмогорські). Великі сірі гуси.Порода виведена в Інституті птахівництва УААН (колишньому УНДІП) і ДППЗ "Арженка" Тамбовської області схрещуванням романських гусей з тулузькими. Для них характерні міцна будова тіла, велика рухливість. Тулуб глибокий, широкий, добре розвинені грудні м'язи, дві жирові складки на животі (рис. 22). Жива маса гусаків - 6,5-8 кг, гусок - 5,5-6,5 кг. Несучість – 35-45 яєць на рік, маса яйця - 160-180 г, виведення гусенят - 55-58 %. Гусенята в 60-добовому віці досягають живої маси 4-4,5 кг. Гуси витривалі, добре насиджують і використовують корми пасовищ. Горьковські гуси.Порода виведена схрещуванням місцевих, китайських і сонцегірських (рис. 23). За екстер'єром вони схожі на холмогорських: мають ґулю на лобі, біле або сіре оперення. Маса гусаків - 7-8 кг, гусок - 6-7 кг. Несучість 50-60 яєць, маса яйця - 125-140 г. М'ясо цих гусей ніжне, смачне. Горьковські гуси менш схильні до насиджування, ніж гуси інших порід. Гібриди, одержані схрещуванням горьковських з італійськими білими, мають несучість 80-85 яєць на рік.
Рис. 23. Горьковські гуси Італійські білі гуси.Порода виведена на півночі Італії шляхом поліпшення місцевої породи з використанням білих китайських. Вони мають компактний тулуб, широкі груди. Маса гусаків - 6-7 кг, гусок -5-6 кг. Несучість - 45-50 яєць (за два цикли - 70-80), маса яйця - 140-170 г, виведення гусенят - 65-70 %. Гуски несуться протягом 6-7 років, гусаки зберігають відтворну здатність протягом дев'яти років. Гусенята у 60- добовому віці важать 4,5-5 кг. Гуски здатні насиджувати і доглядати гусенят. Італійських гусей відгодовують насамперед для отримання печінки, маса якої досягає 600-700 г. Угорські білі гуси.Порода виведена на основі місцевих, яких схрещували з померанськими, емдемськими, італійськими та рейнськими. Маса гусаків - 6-7 кг, гусок - 5-6 кг. Несучість 45-55 яєць при масі - 160-190 г, виведення гусенят - 65-70 %. Маса гусенят у 56-денному віці становить 4,4 кг, у 70-добовому - 4,8 кг. При відгодівлі одержують печінку масою 500-600 г, з якої виготовляють паштет відмінної якості. Ці гуси характеризуються добрими м'ясними якостями, максимально використовують корми пасовищ. За три обскубування вони дають 300-330 г (36-38 %) пуху та пір'я. Для одержання печінки краще відгодовувати гібридів від схрещування гусаків угорської породи з гусаками ландешської та рейнської. Рейнські гуси.Порода виведена у прирейнських областях Німеччини на основі одного із різновидів місцевих емденських гусей. Вони мають біле оперення. Несучість за один цикл - 40-50 яєць, за два 65-80, маса яйця - 160-180 г, вивід гусенят - 65-70 %. У 63-денному віці маса гусенят досягає 3,8 -4 кг. Інстинкт насиджування пригнічений. Гусенят відгодовують для одержання печінки, маса якої досягає 350-400 г. Рейнських гусей схрещують з італійськими, м'ясо цих гібридів має високі смакові якості. Ландешські гуси.Порода виведена у Франції з використанням тулузьких гусей. Селекція була спрямована на зниження загальної маси, підтримання на певному рівні відгодівельних якостей та маси печінки. В Угорщині племінна робота з ландешськими гусьми тривала протягом 22 років і тепер вони вважаються новою угорською породою. Гуси мають масивний, широкий тулуб, темно-сіре або сіро-коричневе оперення на шиї та спині, біле на животі. Маса гусаків - 7-8 кг, гусок - 6-7 кг. Несучість - 35-40 яєць, маса яйця - 180-200 г, за три обскубування вони дають 350-450 г пір'я та пуху. При відгодівлі на жирну печінку її маса – 600-800 г (іноді 1000 г). Для одержання жирної печінки найкраще схрещувати гусаків ландешської породи з гусаками італійськими та рейнської. У гусей пригнічений інстинкт насиджування. Оброшинські гуси.Порода виведена схрещуванням місцевих порід, китайських сірих і великих сірих. Гуси мають міцну будову тіла, широкі груди, сіре оперення (на животі біле), на голові та шиї - коричнева смуга. Маса гусаків - 6,5-7 кг, гусок - 6-6,5 кг. Несучість -35-40 яєць, вивід гусенят - 66-70 %. У 60-добовому віці маса гусенят становить - 3,7-4,2 кг. М'ясо цих гусей ніжне, соковите. Вони пристосовані до випасання, невибагливі до кормів. Холмогорські гуси.Порода виведена в центральній зоні Росії схрещуванням місцевих білих гусей (комогори) з китайськими білими. Це одна із найдавніших руських порід. За кольором оперення розрізняють білих і сірих гусей (рис. 24). Вони мають широкий тулуб, велику голову з наростом ("шишкою") на лобі, під дзьобом "гаманець", жирові складки на животі. Жива маса гусаків - 7-8 кг (до 11-12 кг), гусок 6-7 кг. Несучість - 25^0 яєць (кращих - до 90 яєць), маса яйця - 140-200 г, вивід гусенят - 50-55 %. Гуси пристосовані до місцевих умов, добре відгодовуються. Гусенята у 60-добовому віці важать 4-4,2 кг.
Легарт.Порода гусей виведена у Данії (фірма "Легарт"). Інтенсивна селекція проводилася протягом 20 років. Особливо високі вимоги ставили до стану здоров'я птиці. У гусей довгі, широкі груди. Оперення біле. За даними фірми, несучість за перший рік яйцекладки 47 яєць, у наступні 4 роки в середньому 64 яйця. Жива маса гусенят у 60-добовому віці - 6,3 кг, у 98-добовому 7,2 кг. Завезені ці гуси в Київську і Полтавську області. Китайські гуси(гергелі). Порода виведена одомашнюванням диких шишкоподібних (гулястих) гусей в Маньчжурії, Північному Китаї та Сибіру. Тулуб у цих гусей трохи піднятий спереду, голова з важким наростом ("шишкою") біля основи дзьоба, шия довга, лє-бединоподібна. Оперення біле та буре, є сіро-коричнева смуга на голові та шиї. Маса гусаків - 5-6 кг, гусок - 4-4,5 кг, несучість -30-50 (до 100) яєць на рік, маса яйця - 150-170 г. Китайських гусей схрещують з іншими породами з метою підвищення несучості та живої маси. Тулузькі гуси.Порода виведена у Франції одомашнюванням диких сірих місцевих гусей. Назву одержали від м. Тулуза. Гуси мають масивний тулуб, велику голову, товсту шию, короткі ноги, "гаманець" під дзьобом, великі жирові складки на животі (рис. 25). Оперення в них на спині темно-па грудях світло-сіре, на животі біле. Жива маса гусаків – 10-13 (до 16) кг, гусок - 6-(10 12) кг. Несучість - 30-40 маса яйця - 170-200 г, вивід гусенят - 55-60 %. Гуси придатні до сальної відгодівлі, використовують для підвищення м'ясних якостей інших порід. Крім згаданих порід, населення розводить у присадибних господарствах багато місцевих порід (роменські, переяславські, степові і мінські та ін.). Читайте також:
|
||||||||||||
|