Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Тема 1. Ваговимірювальне обладнання

Методичні матеріали

11. Дуденко Н.В., Павлоцька Л.Ф., Вялкіна С.П. – Практикум для проведення тестового контролю знань з дисципліни «Біохімія». – Х.: 2004. – 107 с.

Ваговимірювальне обладнання використовується для визна­чення маси товару (вантажу) в закладах харчування, торгівлі та ін.

Усі ваговимірювальні прилади, що використовуються в ресторанному господарстві, по­винні відповідати певним вимогам. Вони встановлені стандартами на ваги і їх слід неухильно дотримуватися.

 
 

 

 


Стійкість ваг — властивість ваг, виведених із стану рівноваги, мимо­волі, без застосування зовнішніх сил, властивість повертатися після декількох коливань у первісне положення. Стійкість повинна бути в ме­жах, визначених допустимою погрішністю для даного типу ваг. Якщо ненавантажені ваги після виведення їх із стану рівноваги не поверта­ються в колишнє положення, то вони повинні прийти в рівновагу або перейти цей стан у протилежний бік при додаванні вантажу (допуску), маса якого рівна допустимій погрішності для даних ваг. Такі вимоги пред'являються до вагів, що випускаються з виробництва. Погрішності вагів, що вийшли з ремонту і знаходилися в експлуатації, що припус­кається, встановлюються стандартами на методи перевірки вагів.

Точність зважування - це властивість ваг давати показання вимірювання маси з відхиленням від дійсних значень у межах допустимих норм погрішності. Точність зважування механічних ваг значною мірою залежить від точ­но витриманого співвідношення плечей важелів. Фактично всі механічні ваги, що використовуються в торгівлі, через свої конструктивні особливості, окрім інших погрішностей, не можуть мати абсолютно точного співвідношення плечей. У зв'язку з цим у дер­жавних стандартах на різні ваги встановлені норми погрішності на точність зважування. Наприклад, похибки випущених з виробництва вагів — настільних гирьових і циферблатних — при найбільшій межі зважування 2, 3, 6, 10 і 20 кг, що припускається, рівна 0,05%.

Чутливість ваг — здатність їх реагувати на різницю мас вантажів, що знаходяться на вантажоприймальних площадках ваг. Чутливість вагів повинна бути такою, щоб зміна маси вантажу, рівна допустимій погрішності, викликала певне значуще відхилення покажчиків рівнова­ги від положення рівноваги.

Постійність показань зважування. Ваги повинні надавати однакові показання при багатократному зважуванні одного і того ж виду вантажу. Постійність визначається головним чином точністю виготовлення і ре­тельністю складання ваг, а також силою тертя, що виникає між призма­ми і подушками при роботі механічних ваг.

Торгово-експлуатаційні вимоги, що пред'являються до вагів, такі:

максимальна швидкість зважування. Виконання цієї вимоги забез­печується установкою в механічних вагах обмежувачів коливань, які зменшують кут нахилу коромисла і сприяють швидшому загасанню йо­го коливань. У циферблатах і вагах інших типів установлюють рідинні гасителі коливань — демпфери. Найбільша швидкість зважування у електронних ваг. При комплектуванні такими чекодрукувальними прист­роями одночасно із завершенням зважування друкується чек із зазна­ченням маси, ціни за 1 кг і вартості товару, що зважується;

наочність показань зважування. Ваги повинні бути забезпечені та­кими вказівними (відліковими) пристроями, які дозволяють спостеріга­ти за показаннями зважування і контролювати точність окремих схилів. З цією метою в гирьових і шкальних вагах покажчики рівноваги (стрілки) забарвлюються в інший колір, ніж інші деталі. У циферблат­них вагах, стрілки і циферблат фарбують у контрастні тони. Найбільшою наочністю показань володіють електронні ваги, що мають цифрові індекси результату зважування;

відповідність вагового приладу характеру зважуваного товару. Ва­ги за своєю конструкцією повинні бути максимально зручними для зва­жування тих або інших вантажів. Форма і розміри товарних платформ або чашок повинні відповідати розмірам і видам зважуваних вантажів (сипкі, штучні, рідкі). Залежно від маси вантажів передбачена або напільна, або настільна установка ваг;

міцність ваг. Від якості матеріалу, з якого виготовлені ваги, зале­жить їх термін служби. Повний технічний ресурс ваг, важелів становить — 15 років, електронних — 6 років.

Санітарно-гігієнічні вимоги, що пред'являються до ваг, такі:

нейтральність матеріалу, з якого виготовлені ваги. Деталі ваг, до­тичні з харчовими продуктами, повинні бути з неіржавіючої сталі, хар­чового алюмінію, пластмасових матеріалів, нейтральних до про­довольчих товарів. Поверхні металевих деталей, що не контактують з харчовими продуктами, можуть покриватися фарбами, також нейтраль­ними до зважуваних товарів;

зручність догляду за вагами. Конструктивно ваги повинні бути зручними для проведення санітарної обробки — миття і чищення. Су­часні ваги оснащують кожухом, який оберігає від пилу і вологи. Відкриті деталі повинні бути добре відшліфовані, пофарбовані.


Читайте також:

  1. D) оснащення виробництва обладнанням, пристроями, інструментом, засобами контролю.
  2. Абонентське обладнання для відеоконференц-зв'язку
  3. Алгоритм розрахунку та підбору технологічного обладнання
  4. Аналіз використання обладнання.
  5. Аналіз службового призначення деталей та конструктивних елементів обладнання харчових виробництві, визначення технічних вимог і норм точності при їх виготовленні
  6. Апаратура, обладнання та матеріали
  7. Апаратура, обладнання та матеріали
  8. Безпечність технологічного обладнання
  9. Ваговимірювальне устаткування
  10. Ваговимірювальне устаткування
  11. Вибір вентиляційного обладнання
  12. Вибір електрообладнання на напругу до 1кВ.




Переглядів: 841

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Лекція №11, 12. ВОДОРОЗЧИННІ ТА ЖИРОРОЗЧИННІ ВІТАМІНИ. | 

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.004 сек.