Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Підбір устаткування

 

Використання сучасного технологічного устаткування дозволяє реалізувати виробничу програму закладу ресторанного господарства при максимальній економії матеріальних (сировинних) і енергетичних ресурсів, використанні мінімального числа працівників і раціональному використанні виробничих площ.

Підбір устаткування проводиться при створенні нового підприємства на нових виробничих площах, при створенні нового підприємства на наявних площах чи реконструкції діючого закладу і його перепрофілюванні з метою збільшення кількості споживачів, підвищення товарообігу.

Вибір устаткування проводиться у два етапи: на першому етапі визначається тип устаткування, а на другому - його марка і кількість.

Попередній вибір устаткування на першому етапі необхідно проводити згідно “Рекомендованих норм технічного оснащення закладів громадського харчування”, затверджені наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 3 січня 2003 р. N 2. У цьому документі приведено перелік різних типів закладів ресторанного господарства (ресторани, кафе, бари, їдальні та ін.), їхня місткість і приблизний набір холодильного, теплового, механічного і роздавального мийне, ваговимірювальне, підйомно-транспортне устаткування, що рекомендується. Надалі, виходячи з особливостей виробничої програми закладу, здійснюється уточнення переліку устаткування з додатковим включенням до нього певних спеціальних видів апаратів, чи навпаки, виключенням.

Тип устаткування повинний відповідати технологічній схемі роботи підприємства, з урахуванням його цехового розподілу чи організації технологічних ділянок або ліній, що концентрують однотипні технологічні операції.

Після визначення типу устаткування при виборі конкретної марки і кількості технологічних апаратів виходять або з необхідної продуктивності в пікові години навантаження, або зі ступеня завантаження апарата протягом зміни. Продуктивність апарата чи групи однотипних апаратів повинна бути не менше необхідної. З даними по продуктивності можна познайомитися у довідниках і каталогах, або на Інтернет-сайтах фірм постачальників, що наводяться нижче.

 

Після визначення загального переліку устаткування необхідно, з урахуванням вимог до організації технологічних процесів, проводиться розподіл його по виробничих цехах чи дільницях, а також в інших приміщеннях закладів ресторанного господарства. Пропонується така орієнтовна комплектація обладнанням окремих підрозділів закладів ресторанного господарства (таблиця).

 


Таблиця

Орієнтовна комплектація устаткуванням окремих підрозділів закладів ресторанного господарства

Устаткування Овочевий цех М’ясо-рибний цех Гарячий цех Холод-ний цех Доготівель-ний цех Кулінарний цех Суші-цех Конди-терський цех Магазин кулі-нарії Борош-няний цех Мийна столового посуду Мийна кухонного посуду Бар
Піддон +             +       +  
Стіл виробничий + + + + + + + + + + + +  
Стіл з мийною ванною + +   + + +              
Ванна мийна + + +   + + + +   + +    
Машина очищення овочів +                        
Овочерізка +     + + +              
М’ясорубка   +       +              
М’ясорозрихлювач   +                      
Стелаж виробничий   +   + + + + +   + + +  
Стелаж кондитерський               +          
Полки настінні   + + + + + + +   +      
Холодильна шафа   +   + + + + + + +     +
Ваги порційні електронні   + +   + + + + + +      
Ваги торгові електронні                 +        
Овоскоп               +          
Піч конвекційна спеціалізована (конвектомат)                 +          
Шафа розстійна               +          
Пароконвектомат     +   +                
Стіл виробничий для борошняних робіт               +   +      
Плита електрична     +         +          
Кулінарний центр VarioCooking Center     +   +                
Рисоварка             +            
Кип’ятильник     +   +                
Універсальна кухонна машина     +             +      
Слайсер       + +                
Охолоджувальний виробничий стіл       +       +   +      
Збивальна машина (міксер)       +       +          
Просіювач               +   +      
Тістомісильна машина               +   +      
Тісторозкатувальна машина               +   +      
Стелаж кондитерський               +          
Посудомийна машина                     +    
Стіл для збирання залишків їжі                     +    
Шафа для посуду                     +    
Утилізатор відходів                     + +  
Машина для миття кухонного посуду                       +  
Вітрини холодильні                 +        
Вітрини холодильні кондитерські                 +        
Барна стійка                         +
Кавоварка                         +
Льодогенератор                         +
Барний комбайн                         +
Холодильна вітрина                         +
Охолоджувач напоїв                         +
Блендер                         +
Соковижималка для овочів і фруктів                         +
Стіл морозильний                         +

 


Читайте також:

  1. Аналітичний підбір математичної моделі.
  2. Безпека виробничого устаткування.
  3. Ваговимірювальне устаткування
  4. Ваговимірювальне устаткування
  5. Варильне устаткування
  6. Визначення потужності різального устаткування
  7. Визначення потужності сортувально-калібрувального устаткування.
  8. Визначення потужності устаткування для очищення коренеплодів
  9. Виробнича потужність підприємства, оснащеного однотипним устаткуванням, може бути визначений за формулою
  10. Витрати на ремонт устаткування
  11. Водогрійне устаткування
  12. Для одиничного і дрібносерійного виробництва норма витрати визначається як укрупнена, наприклад, на 1000 станко-годин роботи даного виду роботи устаткування




Переглядів: 1140

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Допоміжне устаткування | Метод правового регулювання трудових відносин

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.019 сек.