Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Фактори, що визначають виробничу структуру

Показники, що характеризують виробничу структуру

Якісна і кількісна характеристика структури підприємства визначається наступними показниками:

1) загальний перелік підрозділів підприємства з указівкою їхньої спеціалізації порівнюється з аналогічним переліком родинного підприємства галузі;

2) розмір окремих підрозділів підприємства (заготівельних, обробних складальних ) по чисельності зайнятих працівників, потужності устаткування, енергетичних установок, вартості основних виробничих фондів, обсягу випуску продукції.

Одночасне використання даних показників дозволяє одержати більш об'єктивне представлення про розміри підрозділів;

3) розміри ділянок і цехів: питома вага основних і допоміжних цехів: якщо основних більше, повинні бути добре організовані допоміжні й обслуговуючі підрозділи, якщо механічних цехів менше – необхідні добре організовані заготівельні підрозділи.

S-оптимальний розмір ділянки, цеху: відповідність нормативам розмірів прольотів, висоти будинків і їхнє заповнювання в просторі устаткуванням;

4) показники типу виробництва:

Кзо - коефіцієнт серійності,

Ксп - коефіцієнт спеціалізації робочих місць (кількість операцій, проведених на одному робочому місці),

Кц- коефіцієнт централізації виробництва: відношення кількості робіт, виконуваних у спеціалізованому цеху (ділянці) до загального виду таких робіт на підприємстві. - співвідношення виробничих потужностей підрозділів,

Кз - коефіцієнт забудови території підприємства,

Гтр - вантажообіг і довжина транспортних маршрутів між підрозділами.

Структуру як підприємства, яке реконструюється, так і знову споруджуваного підприємства визначає наступне:

1 Галузева приналежність підприємства:

- видобувні галузі ( структура складна, але одностадійна, залежна від виду копалини і способів її збереження і видобутку);

- обробні галузі ( чітко виражена три стадійна структура : заготівельна, обробна, складально-оздоблювальна).

2 Складність продукції, що випускається (чим складніше продукція, більше її трудомісткість, тим більше розгалужена структура. Чим вище якість продукції, тим більше додаткових виробничих підрозділів, що забезпечують необхідну точність і якість виготовлення).

3 Характер виробничого процесу - прийнято розрізняти 3 види виробничого процесу:

1) АНАЛІТИЧНИЙ процес виробництва - припускає одержання з комплексного виду сировини декількох видів продукції (нафтопереробна, хімічна промисловість).

Структура підприємства: розгалужена, що складається з предметно-спеціалізованих випускаючих цехів. Заготівельні підрозділи нечисленні, але великих розмірів. Сильно розвинене складське відділення, складна система комунікацій;

2) СИНТЕТИЧНИЙ процес виробництва - припускає поступове компонування і збірку готового виробу з вузлів і деталей, що проходять обробку на багатьох стадіях техпроцесу (автомобілебудування, тракторобудування, важке машинобудування).

Структура підприємства: найбільш складна, із предметною і технологічною спеціалізацією підрозділів з різними типами виробництва.

Для таких підприємств характерні кооперування і поділ праці з головним складальним заводом (центром);

3) ПРЯМИЙ процес - припускає чітко визначену технологічну спрямованість, коли предмет праці, пройшовши кілька стадій, перетворюється в готовий продукт. В організації праці робітників використовують комплексні бригади і сполучення професій.

Структура підприємства: або предметна спеціалізація підрозділів (приклад: виготовлення залізобетону - від готування бетонної суміші, до термообробки й обробки виробу), або змішана (предметно-технологічна з виділенням технологічних переділів у підрозділи)

 


Читайте також:

  1. Будова атомів та хімічний зв’язок між атомами визначають будову сполук, а отже і їх фізичні та хімічні властивості.
  2. Види виробничої потужності, чинники, що її визначають, послідовність розрахунків
  3. Види станів фінансової безпеки підприємств, які визначаються з фінансової стійкості підприємств.
  4. Відповідно до категорії будинків визначаються вимоги до конструктивних та планувальних рішень будинків, приміщень та споруд, їх вогнестійкості.
  5. Вплив домішок і швидкості охолодження на структуру та властивості чавунів
  6. Вплив хімічного складу і швидкості охолодження на структуру і властивості чавуну.
  7. Вражаючі фактори, що ними формуються, характер їхніх проявів та дії
  8. Географічні фактори, які визначають поширення паразитів та ймовірність існування певних паразитарних систем
  9. Глобальна екологія вивчає біосферу Землі в цілому, її структуру і функції, глобальні екологічні процеси і проблеми.
  10. ДЕРЖАВНІ НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ, ЩО ВИЗНАЧАЮТЬ ЗМІСТ ОСВІТИ
  11. Довідником називається об'єкт програми, що дозволяє користу вачу вводити, зберігати і одержувати інформацію, структуруючи її у вигляді дерева.
  12. Економічна інтеграція України в європейську та світову структуру




Переглядів: 704

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
З ТЕХНОЛОГІЧНОЮ СПЕЦІАЛІЗАЦІЄЮ | Генеральний план підприємства

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.013 сек.