Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Загальні відомості про механічне устаткування

Тема 1. Механічне устаткування

ЗМІСТ

Київ 2012

КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ

УСТАТКУВАННЯ ЗАКЛАДІВ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА

Кафедра готельно-ресторанного бізнесу

І мистецтв

Міністерство культури і мистецтв України

Київський національний університет культури

 

 

Укладач І.І. Тарасенко, канд. техн. наук, проф.

 

 

 

 

Тема 1. Механічне устаткування.......................................................................................... .3

Тема 2. Теплове устаткування.............................................................................................. 26

Тема 3. Холодильне устаткування....................................................................................... 43

Тема 4. Торговельне устаткування....................................................................................... 50

Тема 5. Системи автоматизації закладів ресторанного господарства……......................90

Тема 6. Нейтральне (немеханічне) устаткування. Підбір і комплектація устаткуванням закладів ресторанного господарства……………………………………………..99

 

Список рекомендованих джерел………………………………………………………….105

 


 

План

1.1. Загальні відомості про механічне устаткування.

1.2. Загальні правила експлуатації машин

1.3.Універсальні кухонні машини і сортувально-калібрувальне устаткування.

1.4. Мийне та очищувальне устаткування.

1.5. Подрібнювальне і різальне устаткування.

1.6. Місильно-перемішувальне, дозувально-формувальне і пре­су­вальне устаткування.

 

Механічне устаткування – технологічні машини, що призначені для проведення механічних (подрібнення, змішування, пресування, сортування) і гідромеханічних (перемішування, емульгування, збивання, миття) процесів обробки сировини і матеріалів. Продукти при цьому не змінюють своїх властивостей, а можуть змінювати лише форму, розміри та інші параметри, які можна змінити механічним шляхом.

 

 

Складові частини технологічних машин

Основні механізми
Джерело руху призначене для приведення у дію робочих органів виконавчого механізму. Вико­рис­товують здебільшого асинхронні електро­двигуни однофазного чи трифазного змін­ного струму, рідше двигуни постійного струму
Передаваль­ний механізм (передача) призначені для передачі руху до робочих органів виконавчих механізмів, зміни швидкості і напрямку обертання, а також для перетворення одного виду руху в інший. Основні види передач: зубчасті – циліндричні, конічні, черв’ячні;пасові –плоскопасові, клинопасові та круглопасові; ланцюгові –втулково-роликові,зубчасті; фрикційні –циліндричні, конічні
Виконавчий механізм виконує безпосередньо той процес, для якого призначена машина. Виконавчий механізм складається з робочої камери, робочих органів, пристроїв для подачі продукту в камеру і видалення з неї, а також пристрою для переміщення продукту вздовж камери
Допоміжні механізми
Управління забезпечують запуск і зупинку машини, а також контроль за її роботою
Регулювання служать для настроювання на заданий режим роботи
Захисту і блокування використовуються для запобігання непра­вильного включення машини і попе­редження виробничого травматизму

 

 

         
 
 
   
Продуктивність – це здатність технологічної машини виробляти певну кількість продукції за одиницю часу. Кількість виробленої машиною продукції, залежно від її стану, можна вимірювати в одиницях маси (кг), об’єму (м3) чи штуках (шт.).  
 
   
 
   
Експлуатаційна продуктивність – це показник, що харак­те­ризує машину в умовах експлуатації на конкретному виробництві з урахуванням усіх витрат робочого часу.  

 

 


Для практики важливе значення має теоретична і технічна продуктивність.

 

Визначення показників роботи машини
1. Теоретична продуктивність для машин періодичної дії: , (1) де Q – теоретична продуктивність машини, кг/год; m – маса продукції, що випускається за один робочий цикл, кг; Тц – тривалість робочого циклу, с Робочий цикл – це проміжок часу між двома послідовними моментами видачі машиною готової продукції Тц = tз + tобр + tв, (2) де tз – тривалість завантажування продукту у робочу камеру, с; tобр – тривалість обробки, с; tв – тривалість вивантаження обробленого продукту, с.
Коефіцієнт використання (завантаження) машини: ,(3) де Кв –коефіцієнт використання(завантаженості) машини; Q – продуктивність машини, кг/год; М – кількість сировини, що необхідно переробити за зміну, кг; Тзм. – … , год. Низький коефіцієнт використання устаткування призводить до збільшення термінів його окупності, зростання операційних витрат виробництва та обігу.

 


Читайте також:

  1. II. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ.
  2. IX. Відомості про військовий облік
  3. IX. Відомості про військовий облік
  4. V Практично всі психічні процеси роблять свій внесок в специфіку організації свідомості та самосвідомості.
  5. Безпека виробничого устаткування.
  6. Білковий обмін: загальні відомості
  7. Біографічні відомості
  8. Боротьба з проявами національної самосвідомості
  9. Ваговимірювальне устаткування
  10. Ваговимірювальне устаткування
  11. Вальниці ковзання. Загальні відомості
  12. Варильне устаткування




Переглядів: 757

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Розгляд судом спорів про поновлення на роботі | 

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.002 сек.