Види природно-соціальних небезпек
| Причини виникнення небезпеки, (збудник)
| Вплив на людину
| Захист від небезпеки
|
1
|
|
|
|
Епідемії інфекційних захворювань:
- вірусна інфекція (ГРВІ)
- грип
| Вірус типу А, В, С, D
| Виникає як епідемія щорічно (хворіє в світі від 5 до15 % населення). Смертельних випадків до 2 млн.
| Профілактика, підвищення імунітету
(афлубін, імунал); вакцинація (за 2-3 місяці до епідемії)
|
- хвороба Боткіна, або вірусний гепатит
* гепатит А
* гепатит В
* гепатит С
| Віруси А, В, С, D, E, G, TTV
Хвороба „брудних рук"
Активізацію вірусу можуть викликати простудні захворювання, грип, невиправданий прийом антибіотиків
Зараження при медичних маніпуляціях
|
Виліковується за 2 тижні, не дає хронічних форм.
Тривалий
інкубаційний період, важкі наслідки
„Ласкавий вбивця”, найпідступніший, безсимптомний, Важкі ураження печінки
|
Дотримання правил гігієни, вакцинація
|
- туберкульоз
| Паличка Коха;
Хворий на туберкульоз; причини загострення епідемічної ситуації: незадовільні житлові умови , якість харчування, стреси, шкідливі звички, складна екологічна обстановка
| Викликає ураження різних органів організму: кишечника, шкіри, кісток, суглобів та ін. У більшості випадків (80-90 %) – ураження легень.
Характеризується підвищенням температури, погіршенням апетиту та сну, втратою ваги, дратівливістю, зниженням працездатності, виникненням кашлю.
| Щеплення ( БЦЖ). Профілактика.
|
- харчові інфекції:
* дизентерія;
* холера
| Дизентерійна паличка;
холерний вібріон;незадовільна якість питної води. Розмножуються у організмі людини.
| Розлади кишково-шлункового тракту, зневоднення організму, висока температура тіла.
| Дотримання вимог гігієни та санітарії
|
- харчові отруєння:
* ботулізм
| Збудник ботулізму, стафілококи. Розмножуються на продуктах харчування.
| Розлади кишково-шлункового тракту, зневоднення організму, висока температура тіла, головний біль, слабкість
| Дотримання вимог гігієни та санітарії. Дотримання норм щодо термінів вживання харчових продуктів.
|
- харчові токсикоінфекції
| Різні бактерії, найчастіше сальмонели
| Сальмонельоз. Джерела сальмонел: худоба, свині, коні, собаки та різні гризуни.
| Дотримання вимог гігієни та санітарії. Дотримання норм щодо термінів вживання харчових продуктів.
|
Захворювання, що передаються статевим шляхом:
- вірусні
- паразитарні
- бактеріальні
* сифіліс
* гонорея
- грибкові
| Зараження від хворого;
(СНІД, генітальний герпес)
короста
Збудник – бліда трепонема; передається статевим шляхом, побутовим. через поцілунки
Збудник – бактерія – гонокок
кандидоз
|
Інкубаційний період 3-4 тижні. З’являються виразки. Збільшуються лімфовузли. Може привести до смерті.
Лікування ефективне на ранніх стадіях
| Уникнення випадкових статевих контактів.
Дотримання правил гігієни.
|
Онкологічні
захворювання
| Ракова клітина – це
така клітина, яка виходить з-під контролю організму: її ростом організм не керує
| Шкідливі звички;
сімейна схильність;
послаблення імунітету;
забруднення навколишнього середовища; підвищена радіація
| Критерій ефективності в онкології – п’ятирічне виживання.
|
СНІД – синдром набутого імунодефіциту
| Вірус імунодефіциту людини ( ВІЛ)
Передається статевим шляхом, через кров, від інфікованої матері до дитини
| Смертельне захворювання. Знищується імунна система людини, вона не може боротися навіть з елементарними захворюваннями.
| Дотримання правил гігієни та розбірливість у статевих стосунках.
|