Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Пожежна безпека, охорона праці і техніка безпеки в готелях

Організація заходів для забезпечення пожежної безпеки в го­телях

Найбільш серйозною небезпекою для життя і здоров'я гос­тей і персоналу готелю, збереження їхнього майна, а також май­на і будинку готелю є пожежі. Тому в готельних господарствах важливе значення має забезпечення захисту будинків, при­міщень і людей від пожежі.

Найчастішими причинами виникнення пожеж у готелях є необережне поводження з вогнем, несправність електромереж і електрообладнання, порушення технологічного процесу і пра­вил експлуатації, недотримання заходів пожежної безпеки при ремонтних й інших видах робіт.

Процес створення системи протипожежної безпеки в го­телях складається з таких етапів:

1) проведення організаційних заходів щодо створення по­жежної охорони в готелі;

2) проведення протипожежної підготовки працівників;

3) проведення протипожежної профілактики.

Проведення організаційних заходів щодо створення по­жежної охорони в готелі передбачає таку послідовність дій. Ди­ректор готелю, який відповідно до діючого законодавства несе відповідальність за забезпечення пожежної безпеки, наказом призначає відповідального за організацію заходів із забезпе­чення протипожежної безпеки готелю. Призначаються також відповідальні за пожежну безпеку в кожнім підрозділі готелю. Таблички із зазначенням осіб, відповідальних за пожежну без­пеку, вивішуються на видних місцях. Розробляються прави­ла, положення пожежної безпеки для кожного підрозділу й інструкції із заходів протипожежної безпеки на кожному ро­бочому місці. Створюються пожежні бойові розрахунки з числа чергових адміністраторів, чергових менеджерів, працівників служби безпеки готелю й іншого чергового персоналу, що здійснюють цілодобовий контроль за пожежною безпекою. Розробляється система оповіщення у випадку виникнення по­жежі. Розписуються основні обов'язки кожного члена пожеж­ного бойового розрахунку під час пожежі. Після сигналу по­жежної тривоги по системі оповіщення всі особи, призначені наказом директора відповідальними за пожежну безпеку, по­винні прибути до готелю, з'ясувати причину тривоги, почати евакуацію людей, а також вжити всіх необхідних заходів для гасіння і запобігання поширення вогню до прибуття пожеж­них.

Проведення протипожежної підготовки працівників. Проти­пожежна підготовка складається з протипожежного інструкта­жу (вступного, первинного і повторного) і занять за програмою пожежно-технічного мінімуму.

Вступний і первинний інструктажі з пожежної безпеки про­водяться при прийомі на роботу.

Первинний і повторний інструктажі проводить на робочо­му місці особа, відповідальна за пожежну безпеку в цьому підрозділі.

Заняття з пожежно-технічного мінімуму проводяться за спеціально затвердженою директором готелю програмою з пра­цівниками інженерно-технічної служби і з матеріально-відпо­відальними особами. Після закінчення навчання проводиться залік, результати якого заносяться у відомість.

Для забезпечення суворого протипожежного режиму в го­телях розробляються спеціальні пам'ятки, у яких викладають і основні рекомендації з заходів пожежної безпеки і правила по­ведінки при пожежі. Ці пам'ятки знаходяться в кожному но­мері в папці з рекламними матеріалами. Не завжди гість загля­дає в цю папку, тому в деяких готелях високого класу для оз­найомлення з правилами використовують готельний відеоканал.

Проведення протипожежної профілактики.Протипожежна профілактика — це комплекс організаційних і технічних заходів з попередження, локалізації та ліквідації пожеж, а також із за­безпечення безпечної евакуації людей і матеріальних ціннос­тей на випадок пожежі.

Протипожежна профілактика полягає у профілактиці по­жеж на етапі проектування і будівництва, застосуванні системи автоматичної пожежної сигналізації, використанні засобів і систем пожежогасіння, застосуванні системи оповіщення про пожежу, відпрацьовуванні системи дій у випадку пожежі й ева­куації людей.

Профілактика пожеж на етапі проектування і будівництва. Профілактика пожеж у готелі починається ще на етапі проек­тування і будівництва будинку готелю (СНІП 2.08.02, ВСН 62. СНІП 2.07.01). Правилами пожежної безпеки для готелю перед­бачається спеціальне планування будинку, створення протипо­жежних перешкод, відсіків, ізольованих негорючими конструк­ціями. За допомогою протипожежних стін, перекриттів, дверей можна в межах одного будинку або споруди ізолювати пожежонебезпечні приміщення і не допустити поширення вогню у випадку його виникнення.

Засоби і системи пожежогасіння.

1. Установка автоматичного газового пожежогасіння. Пристрої газового пожежогасіння встановлюються в приміщеннях трансформаторної підстанції й головного розподільного щита, атакожу при­міщенні зберігання дизельного палива. Пристрої спрацьовують від димових і теплових датчиків, розташованих у цих приміщеннях. При цьому сигнал про пожежу надходить на пульт ЦДП.

2. Установка автоматичного водяного пожежогасіння.Ус­тановка автоматичного водяного пожежогасіння — це ціла ме­режа труб, заповнених водою під тиском, розташованих у всіх коридорах і приміщеннях готелю. На трубах знаходяться сприн­клерні голівки-розпилювачі. Основним робочим елементом є легкоплавкий замок у цій голівці, що при температурі 50 °С пла­виться, і вода через розподільник покриває певну площу пала­ючого приміщення.

3. Внутрішній протипожежний водопровід. На вертикаль­них трубопроводах по всіх поверхах повинні бути змонтовані внутрішні пожежні крани (патрубок з вентилем), до яких при­єднані пожежні рукави з патрубками. Пожежний рукав повин­ний бути змотаний, покладений з патрубком до чохла, що розта­шований у спеціальній ніші, і закритий дверцятами з умовним зображенням. Довжина кожного рукава — 20 м. Місця їхнього розташування в готелі повинні бути зазначені на поетажних планах евакуації.

4. Водяні завіси. Для захисту від поширення полум'я при розвиненій пожежі на всіх поверхах готелю можуть бути перед­бачені водяні завіси. Пуск води здійснюється вручну.

Система оповіщення про пожежу і управління евакуацією.Система оповіщення гостей про пожежу і управління евакуа­цією є складовою частиною системи протипожежного захисту готелю. У готелях високого класу система оповіщення гостей про пожежу знаходиться на ЦДП. Після того, як бойовий роз­рахунок з'ясував, що причиною спрацювання пожежної сигна­лізації дійсно стала пожежа, включається система оповіщення про пожежу.

При цьому автоматично включаються дзвінки і зумери три­воги, а також усі гостьові телевізори (або переключаються на готельний канал, якщо вони вже були включені). Це дозволяє більш конкретно, з урахуванням сформованої обстановки, донести інформацію до гостей і запобігти паніці. На екранах те­левізорів висвітлюється текст національною, англійською, німецькою, французькою мовами. Крім тексту, на екрані теле­візорів у номерах висвітлюється план евакуації кожного повер­ху. Передати необхідну інформацію можна також через гучно­мовці в номерах.

Евакуацію можна починати з поверху, на якому виникла пожежа, з розташованих вище поверхів або з готелю в цілому (залежно від обстановки, що склалася в зоні горіння), викори­стовуючи подачу дзвінків і зумерів тривоги. Тому перед прий­няттям рішення про евакуацію гостей і персоналу необхідно знати обстановку в зоні пожежі.

Рішення про включення системи оповіщення людей про пожежу й евакуацію приймає черговий менеджер (начальник зміни пожежного бойового розрахунку) або черговий по готе­лю.

Евакуація гостей здійснюється відповідно до наявних у всіх номерах планів евакуації, а персоналу готелю — відповідно до спеціальних пам'яток, що наявні у всіх відділах, службах і підрозділах.

Евакуаційне освітлення і світлові покажчики напрямку ева­куації мають бути включені постійно, цілодобово.


Читайте також:

  1. Cистеми безпеки торговельних підприємств
  2. II. Вимоги безпеки перед початком роботи
  3. II. Вимоги безпеки праці перед початком роботи
  4. III. Вимоги безпеки під час виконання роботи
  5. III. Вимоги безпеки під час виконання роботи
  6. IV. Агротехніка квітково-декоративних рослин відкритого грунту.
  7. IV. Вимоги безпеки під час роботи на навчально-дослідній ділянці
  8. V. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях
  9. V. Вимоги безпеки в екстремальних ситуаціях
  10. V. ЗЕМЕЛЬНІ РЕСУРСИ. ОХОРОНА НАДР ТА ПРОБЛЕМИ ЕНЕРГЕТИКИ
  11. VI. ОХОРОНА ФЛОРИ І ФАУНИ
  12. Абіотичні та біотичні небезпеки.




Переглядів: 1753

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Технічна міцність будинку готелю | Дії чергового персоналу при евакуації людей.

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.014 сек.