Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Товарно-матеріальні ресурси готелю

Для успішної роботи готелю, надання комплексу основних і додаткових послуг він повинен мати необхідне для експлуа­тації обладнання та інвентар (меблі, посуд, постільну білизну, килимові вироби, миючі засоби тощо), а також мати у своєму розпорядженні обладнання, що забезпечує комплекс комуналь­них послуг, обов'язковий для обслуговування проживаючих у готелі (опалення, освітлення, водопостачання). Отже, у процесі свого функціонування готелю потрібен цілий комплекс матер­іальних і технічних засобів, а також такі ресурси, як паливо, вода та електроенергія.

Успішне вирішення цих питань покликана забезпечити служба матеріально-технічного забезпечення в готелі, що за­ймається розрахунком потреб готелю в різних матеріалах, а та­кож визначає джерела їхнього покриття.

Завдання матеріально-технічного забезпечення готелю по­лягає у визначенні його потреби в матеріальних і технічних ре­сурсах, вишукуванні можливостей покриття цієї потреби, а та­кож у проведенні контролю за правильним використанням ма­теріально-технічних ресурсів і сприяння в їхній економії. Усі ці функції виконує відділ матеріально-технічного забезпечення готелю.

Планування матеріально-технічного забезпечення (поста­чання) (МТЗ) готелів на сучасному етапі покликане вирішува­ти такі завдання:

1) забезпечення безперервності роботи готелю, що дося­гається шляхом правильної організації постачання матеріалів до нього у необхідній кількості та відповідної якості;

2) підвищення технічного рівня виробництва послуг, впро­вадження автоматизації, нових технологій, а також розширен­ня асортименту додаткових послуг, що, у свою чергу, є найваж­ливішим чинником збільшення прибутку готелю;

3) підвищення якості обслуговування шляхом закупівлі то­варів високої якості для найбільш повного задоволення клієнта;

4) підвищення продуктивності праці;

5) економія матеріальних ресурсів;

6) спрямованість плану матеріально-технічного постачан­ня на виконання плану прибутку.

Як уже відзначалося вище, план матеріально-технічного по­стачання готелю розробляється спеціальним відділом при бухгал­терії готелю, що містить у собі два основних підрозділи — з управ­ління закупівлями та з управління складами. Перед ними ставлять­ся такі завдання: організація контролю над постачанням в обсязі та асортименті згідно з укладеними договорами; дотримання нор­мативу і структури товарних запасів; знаходження шляхів знижен­ня товарних втрат при збереженні і транспортуванні. Але слід заз­начити, що найважливішим обов'язком цього відділу є розробка плану матеріально-технічного забезпечення готелю.

План МТЗ готелю є його матеріальним балансом, у якому зведені всі розрахунки потреби в матеріальних ресурсах, необ­хідних для забезпечення виробничого процесу (видаткова час­тина), наявність залишків на планований період, а також ви­значені джерела постачання (прибуткова частина). Основні показники плану МТЗ, а також зв'язок між ними можна відобразити таким рівнянням:

Пвен + Знор = Зоч+Е+В(13.1),

де:

Пвен — потреба в матеріальних ресурсах на виробничо-ек­сплуатаційні потреби;

Знор — запаси нормовані;

Зоч — залишки очікувані, тобто фактичні запаси, що існу­ють в готелі на якийсь визначений період;

Е — економія;

В - план ввезення.

У лівій частині рівняння відображується загальна потреба в матеріальних ресурсах, у правій його частині — джерела по­криття цієї потреби.

Процес розробки плану МТЗ містить у собі такі етапи:

1) розрахунок потреби в матеріальних ресурсах на вироб­ничо-експлуатаційні потреби;

2) розрахунок норм запасів ресурсів, необхідних для безпе­ребійного функціонування готелю, виходячи з існуючих потреб;

3) визначення джерел покриття потреби в матеріальних ре­сурсах, розробка плану ввезення матеріалів ззовні.

Зведений план матеріально-технічного постачання, що враховує загальну потребу в матеріалах для всіх потреб готель­ного підприємства, включаючи утворення запасів, а також дже­рела покриття потреби підприємства в матеріалах, здобуває на­ступний вигляд (див. табл. 13.1.):

Таблиця 13.1. План матеріально-технічного забезпечення готелю

 

 

 

 

 

 

 

          S   Підлягає заготівлі на планований     Сума,
статкува   ток   оді аному го   період     тис. грн.
  в-о   о. ё     Утому        
В   шок на іоду ваному планов     числі по кварталах |     Утому
! низали огопер з плано анаси > £ X 'В.   постач     числі по
\ диниця   плановая отреби Планові з нець ро сього за   а X сього кварталах
  О С X П         Ч ІЗ W        
                                     
                                     
                                     

Читайте також:

  1. I. Теорія граничної продуктивності і попит на ресурси
  2. V. ЗЕМЕЛЬНІ РЕСУРСИ. ОХОРОНА НАДР ТА ПРОБЛЕМИ ЕНЕРГЕТИКИ
  3. Автоматизація управління діяльністю готелю
  4. Аналіз ефективності управління фінансовою діяльністю готелю
  5. Антропогенний вплив – це будь-який вплив, що здійснює людина на навколишнє середовище та його ресурси.
  6. Базисні ресурси фабрики програм
  7. Банківські ресурси, їх види та класифікація
  8. Біологічні ресурси
  9. Біологічні ресурси
  10. Бухгалтерський облік витрат і доходів та визначення фінансового результату основної діяльності готелю
  11. Виписка з номера готелю й оплата рахунку
  12. Виробничі ресурси та їх обмеженість




Переглядів: 551

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Управління товарно-матеріальними ресурсами готелю | Розрахунок потреби в різних видах матеріальних ресурсів.

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.021 сек.