Масові захворювання населення інфекційної природи – найбільш загрозливий, але не єдиний негативний наслідок уживання неякісної води. Масові ураження можуть мати неінфекційну природу, тобто спричинюватися наявністю у воді хімічних – як мінеральних, так і органічних домішок.
Захворювання, що зумовлені хімічним складом води:
а)Захворювання, що виникають внаслідок споживання води, яка має високу жорсткість(сечокам’яна, нирковокам’яна, жовчокам’яна хвороби, подагра)або, навпаки, низьку твердість (сердцево-судинні захворювання, остеопоротичнізмiни у кiстковійсистемi).
б) Захворювання, зумовлені високим вмістом у воді речовин азотного походження(нітратів-водно-нітратна метгемоглобінемія, нітрозамінів – злоякісні новоутворення).
в)Біогеохімічні ендемії– захворювання, які пов’язані із недостатнім або надлишковим вмістом у грунті, а отже і у воді та продуктах харчування певної території того чи іншого мікроелементу. Такі території називаються біогеохімічними (ендемічними) провінціями. Найрозповсюджинішими ендеміями є ендемічний флюороз (надлишок F), ендемічний карієс (недостатність F),ендемічний зоб (недостатність I), уровська хвороба (надлишок Sr), молiбденовий артрит (надлишок Mo) або ендемiчна подагра, борний ентерит (надлишок B).
Профілактика біогеохімічних ендемій:
1) збагачення мікроелементами продуктів харчування (йодування солі, фторування води тощо);
2) використання фарм. препаратів, що містять необхідний набір мікроелементів у своєму складі;
3) збагачення мікроелементами добрив;
4) використання в харчовому раціоні морських продуктів.
г)Захворювання, що пов’язані з наявністю у питній воді токсичних хімічних речовин(“копитна хвороба” (Аs),отруєння свинцем (Pb), хвороба ітай-ітай (Сd), хвороба Міномата (Hg), хвороба Юшо (поліхлорбіфеноли та радіонуклідів – злоякісні новоутворення).
Показники фiзiологiчноЇ повноцiнностi мiнерального складу питноЇ води