МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Вступ до фізичної хімії, розвиток фізичної хімії.Виникнення фізичної хімії відноситься до середини 18 ст. У цей час знання з фізики і хімії створили основу для виділення фізичної хімії як самостійної науки. Засновник фізичної хімії Ломоносов М.В. ( 1711-1765 p.). Фізична хімія- наука, яка розкриває фізичні причини хімічних процесів. М. В. Ломоносов відкрив і кількісно обґрунтував основний закон хімії - "Законзбереження маси речовин". Його дослідження доказали те, що речовину неможливо знищити. Розвиток фізичної хімії був пов'язаний з дослідженнями вчених, що вивчали дію тепла та електрики на протікання хімічних процесів. Другим засновником фізичної хімії є Г.І.Гесс. На основі його досліджень було відкрито науку – термодинаміку. В основі цієї науки лежить "Закон постійності сумтепла при хімічних перетворюваннях". "Закон збереження енергії":енергія може переходити з одного виду в інший в еквівалентних співвідношеннях. У 1887р. німецький вчений В.Оствальд заснував у Лейбцигському університеті першу кафедру фізичної хімії і перший став видавати журнал. У 1865 р. курс фізичної хімії починає викладати М. М. Бекетов у Харківському університеті. Курс носить назву: «Відносини фізичних і хімічних явищ між собою».Таку назву курс мав 5 років. Основні відкриття М.М.Бекетова: 1) Ряд активності металів. 2) Вивчення відновної здатності одних металів по відношенню до інших. 3) Відкрив виробництво алюмінію та магнію. Великий внесок у розвиток фізичної хімії внесли: С.А.Арреніус - теорія електролітичної дисоціації; Я.Х.Вант - Гофф займався вивченням розведених розчинів, які він дорівнював до газоподібного стану, розробив термодинамічну теорію хімічної рівноваги (правило Вант-Гоффа ); Д.І.Менделєєв займався вивченням термодинамічного розширення рідин, їх поверхневого натягу при різних температурах, вивів газову постійну:R = 8,314 ∙103 кДж/к моль ∙К Головні розділи фізичної хімії: 1) Агрегатні стани речовин. 2) Основи хімічної термодинаміки(тут вивчають перетворення одного виду енергії в інші). 3) Хімічна кінетика (цей розділ вивчає швидкість хімічних реакцій, фактори, від яких вона залежить, а також різні види каталізу). 4) Розчини (вивчають здатності розчинів - неелектролітів та фактори, від яких вони залежать). 5) Електрохімія (вивчає властивості розчинів - електролітів, електропровідність цих розчинів гальванічні процеси в них). В основі багатьох технологічних процесів добування металів та їх сплавів пластмас, хімічних волокон, добрив, лікарських препаратів, неорганічних речовин харчових продуктів полягають закони фізичної хімії. Поширені у різних галузях харчової промисловості процеси як випарювання, сепарація, дистиляція сушіння, екстрагування, кристалізація і розчинення можуть бути зрозумілі і здійснювані на основі законів фізичної хімії. Усі біохімічні процеси, які лежать в основі багатьох харчових виробництв, також підпорядковуються законам фізичної хімії. На методах фізичної хімії засновано і технологічний контроль харчових виробництв: визначення кислотності, вологості, вміст цукру, жиру, білку і вітамінів. Всі агрегатні стани речовини характеризуються двома протилежностями: збираючим і розсіювальним факторами, а саме силами когезії і кінетичною енергією молекули. До збираючих сил відносяться : 1) Сили когезії (існують в однакових молекулах); 2) Сили адгезії (існують між різними молекулам). Розсіювальний фактор - кінетична енергія, обумовлена броунівським рухом. Читайте також:
|
||||||||
|