Під час аналізу пожежо - і вибухонебезпеки виробництв необхідно:
знати, які речовини і в якій кількості обертаються у цьому виробництві, які їх пожежні властивості;
установити ступінь пожежонебезпеки середовища усередині виробничих апаратів і обладнання, при цьому, потрібно врахувати ггожежонебезпечні властивості речовин та режим роботи обладнання;
виявити, за якими причинами можливий вихід горючих речовин з апаратів і трубопроводів до виробничого приміщення, тобто які можуть бути причини пошкодження і аварії і до яких наслідків це може призвести;
виявити причини появлення джерел запалювання та умови їх взаємо контакту з горючими речовинами, які обертаються у виробництві;
установити можливі причини і шляхи розповсюдження початкової пожежі по виробничим пристроям.
Категорії пожежної небезпеки виробництв. Вибухопожажонебезпечні.
Категорія А – горючі гази, нижня межа вибуховості яких 10% і менше від об’єму повітря; рідини з температурою спалаху парів до 28*0 включно, за умовою, що зазначені гази і рідини можуть утворювати
Вибухонебезпечні суміші в об’ємі, який перевищує 5%, від об'єму приміщення; речовини, які здатні вибухати і горіти через взаємодію з водою, киснем повітря або одна з одною. Категорія Б ^горючі гази, нижня межа вибуховості яких більше 10% від об'єму повітря; рідини з температурою спалаху парів вище 28°С до 61 °С включно; рідини, які нагріті за умовами виробництва до температури спалаху і вище; пил чи волокна, нижня межа вибуховості яких 65 г/см3 і менше від об'єму повітря, за умовою що зазначені гази, рідини і пил можуть створювати вибухонебезпечні суміші в об'ємі, який перевищує 5% від об'єму приміщення.