Разом з тим в ряді виробництв утворення піни небажане. Вона заважає перемішуванню і випаровуванню рідин. Наприклад, піноутворення в барабанах котлів знижує їх коефіцієнт корисної дії. Особливошкідливіпіни, що утворюються в стічних водах, які містять піноутворювачі. Ці піни покривають шаром поверхню водоймищ і, не даючи доступу кисню в воду, викликають загибель усіх живих організмів.
Піну можна зруйнувати введенням в неї речовин, які мають високу поверхневу активність, але самі не дають стійкої піни. Такі речовини одержали назву піногасників.
Ними є спирти (пентиловий, октиловий, аміловий, циклогексиловий), жирні кислоти, складні ефіри. Піногасники або вступають у реакцію з стабілізаторами і руйнують його, або витискують стабілізатори з поверхні розділення і цим дуже зменшують стійкість пін. Так, наприклад, одна краплина складного ефіру повністю руйнує піну в склянці пива.
Піни можна руйнувати і механічним шляхом, наприклад, продуваючи повітря над поверхнею розчину, що запінився.