МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
ПРИРОДНІ І СИНТЕТИЧНІ ВИСОКОМОЛЕКУЛЯРНІ З’ЄДНАННЯДо найбільш важливих природних високомолекулярних сполук відносяться білки, що є головною складовою частиною всіх речовин тваринного походження. Вони містяться також в рослинах, особливо в зернах пшениці, насінні бобових. Молекули білків побудовані із залишків різних амінокислот, з’єднаних пептидними зв’язками, але в якому порядку ці амінокислоти зв’язані одна з одною, для багатьох білків невідомо. Лінійно побудовані макромолекули білків можуть бути зв’язані одна з одною, наприклад, дисульфідними містками або водневими зв’язками. Молекулярна маса різних білків коливається в широких межах і досягає кількох мільйонів. Білки використовуються головним чином для харчових потреб. Деякі речовини, що містять білки – шкіра, шерсть, натуральний шовк – знаходять і технічне застосування. Білки – основний матеріал, з якого побудований живий організм. Вони служать матеріалом для побудови кліток, тканин і органів, утворення ферментів і більшості гормонів, гемоглобіну й інших з'єднань, що виконують в організмі особливо важливі й складні функції. Білки формують з'єднання, що забезпечують імунітет до інфекцій, беруть участь у процесі засвоєння (на різних етапах) жирів, вуглеводів, мінеральних речовин і вітамінів. Життя організму пов'язане з безперервною витратою й відновленням білків. Для рівноваги цих процесів (азотистої рівноваги) необхідно щоденне заповнення з їжею білкових втрат. Білки на відміну від жирів і вуглеводів не накопичуються в резерві й не утворяться з інших харчових речовин, тобто є незамінною частиною їжі. Як джерело енергії вони мають другорядне значення, тому що можуть бути замінені жирами й вуглеводами. Окислювання в організмі 1г білка дає 4 ккал. Запас усіх білків у живих організмах повинен постійно поповнюватися, тому білки – найважливіші поживні речовини. Харчова цінність білків залежить від їхнього складу, тобто від вмісту в них незамінних (не синтезованих самим організмом) амінокислот. Звичайно тваринні білки вважаються для людини важливішими, ніж рослинні. Колаген - основний білок сполучної тканини, складається з макромолекул, що мають трьохепіральну структуру. Головне джерело одержання колагену - шкіра великої рогатої худоби, у якій його міститься до 95 %. Колаген застосовують як ранове покриття: плівки з фурациліном, кислотою борною, олією обліпиховою, метилурацилом, а також очні плівки з антибіотиками; губки гемостатичні з різними лікарськими речовинами. Він забезпечує оптимальну активність лікарських речовин, що зв'язано з їх глибоким проникненням і тривалим контактом із тканинами організму. Колаген - гарний носій очних лікарських форм (розчинів, плівок). Білки також відносяться до природних високомолекулярних сполук. В основі цих продуктів лежить поліпептидне угруповання, складні молекули якого побудовані з амінокислот. У залежності від форми молекул білки розділяють на фібрилярні, що мають лінійну витягнуту форму, і глобулярні, що мають згорнуту кулясту форму молекул - глобуль. Молекулярна маса білків коливається в межах від 27000 до 6800000. При розчиненні у воді молекули білків дисоціюють на іони. Ця дисоціація може відбуватися за кислотним чи основним типом залежно від рН середовища. У дуже кислому середовищі білок поводить себе як основа, його молекула дисоціює за рахунок груп - NH, за основним типом: HONH3-R-COOH => [NH3-R-COOH]++ ОН- Кислотна дисоціація при цьому пригнічена. У лужному середовищі, навпаки, пригнічена основна дисоціація, а йде переважно кислотна: HONH3-R-COOH => [HONH3-R-COO]- + Н+ Однак при певному значенні рН ступінь дисоціації аміно- і карбоксильних груп набуває однакового значення, тоді молекули білків стають електронейтральними. Значення рН, при якому молекула білка знаходиться в електронейтральному стані, називається ізоелектричною точкою (ІЕТ). Для більшості білків ізоелектрична точка лежить в області кислих розчинів. Зокрема, для желатину - 4,7; казеїну молока - 4,6; глобуліну крові - 6,4; пепсину - 2,0; хімотрипсину - 6,0; альбуміну яєчного - 4,7; фармагелю А - 7,0; фармагелю В - 4,7. Необхідно враховувати ІЕТ, тому що встановлено, що від її величини залежить стійкість білків, а отже, і прояв їх властивостей. У деяких випадках можливо навіть випадання білків в осад. Це зв'язано з тим, що в ІЕТ по всій довжині білкової молекули знаходиться рівна кількість позитивно і негативно заряджених іоногенних груп, що приводить до зміни конфігурації молекули. Гнучка молекула звертається в клубок силою притягання різнойменних іонів Природними високомолекулярними речовинами є целюлоза і крохмаль (вищі полісахариди). Целюлоза – головна складова частина тканин рослин. Найбільше міститься чистої целюлози (96-98%) у бавовні. Целюлоза відноситься до полісахаридів. Це клітковина, яка представляє собою головну речовину, з якої складається деревина, рослинні волокна. Молекули целюлози, подібно крохмалю, побудовані з залишків глюкози (α-форми), але відрізняються від крохмалю просторовим розташуванням цих ланок. Макромолекули целюлози лінійні, у них багато полярних гідроксильних груп, які утворюють між собою міцні міжмолекулярні зв'язки, що придають молекулі твердість. Молекулярна маса її коливається в широких межах – від 500тис. до кількох мільйонів. Окремі макромолекули целюлози пов’язані між собою великою кількістю водневих зв’язків, тому вона не плавиться і не розчиняється. Целюлоза не розчиняється в холодній воді. Наявність у її молекулі вільних гідроксилів дає можливість одержувати прості і складні ефіри, частково або цілком розчинні у воді. Вони являють собою продукти заміщення водневих атомів гідроксильних груп целюлози на спиртові залишки - алкіли (при одержанні простих ефірів) чи кислотні залишки - ацилі (при одержанні складних ефірів). Ефіри целюлози використовують як стабілізатори, пролонгатори, основотворні засоби, а також для підвищення якості багатьох лікарських форм. Крохмаль є головною складовою частиною всіх злаків та картоплі. Він складається з двох полісахаридів, амілози та амілопектину. Амілоза – лінійний полімер, побудований із залишків глюкози; молекулярна маса амілози вимірюється сотнями тисяч. Амілопектин – розгалужений полімер, також побудований із залишків глюкози; його молекулярна маса може досягати кількох мільйонів. До найбільш розповсюджених і важливих для харчової промисловості синтетичних полімерів відносяться поліетилен, поліпропілен, полівінілхлорид та політетрафторетилен. Поліетилен (-СН2–СН2-)n одержують полімеризацією етилена. Молекули цього полімеру лінійні, іноді мають невеликі розгалуження. Молекулярна маса поліетилену знаходиться в межах 25000 до 100000. За способом одержання розрізняють: поліетилен високого, середнього і низького тиску. Поліетилен високого тиску має найбільшу чистоту і використовується у фармацевтичній практиці. При кімнатній температурі він не розчиняється ні в жодному з відомих розчинників. При 110-120оС становиться пластичним і легко деформується. Завдяки водостійкості, паганій газо- і паро- проникності поліетилен використовують у вигляді плівки для упаковки харчових продуктів. З нього виготовляють труби, пробки і ємкості для зберігання рідин. СН3 | Поліпропілен (-СН2-СН-)n має молекулярну масу 60000-200000. Він стійкий до дії кислот. При звичайній температурі поліпропілен ні в чому не розчиняється, плавиться при температурі 164-170оС. Поліпропілен застосовують для виробництва пакувальної плівки, посуду, труб. Волокна з поліпропілену відрізняються високою міцністю. Сl | Полівінілхлорид (-СН2-СН-)n складається з лімітних або мало розгалужених молекул. Його молекулярна маса 18000-30000. На основі полівінілхлориду промисловість випускає вініпласт – твердий пружний матеріал. Він добре зварюється і склеюється. Його застосовують для виготовлення листів, плівки, труб і деталей апаратури, які можуть експлуатуватися при температурі не вище 50-60оС. Політетрафторетілен, тефлон ( - СF2 – CF2 - )n плавиться при 320-327оС. Останнім часом поширюється застосування полімеру, що є похідним поліетилену; в його молекулах замість атомів Гідрогену містяться атоми Флуору. Тефлон зовні нагадує поліетилен. Він має високу хімічну і термічну стійкість. Ні в чому він не розчиняється і має надзвичайно високу хімічну стійкість до дії сильних кислот, луг і органічних розчинників навіть при підвищених температурах. Із тефлону виготовляють різне обладнання для хімічної промисловості. Використовується він для виробництва хімічно стійких труб, кранів, вентилів, підшипників. Його використовують у протезуванні; для покриття поверхні посуду, призначеного для нагрівання. Вироби з тефлону можна використовувати в інтервалі температур від -2600С до +2600С.
Читайте також:
|
||||||||
|