Сучасні трансфузіологи нараховують декілька тисяч аглютиногенів та декілька сотень сироваткових аглютинінів (система MNSs; P; Kell; Duffy; Kidd і ін.). А тому на сьогодні слід вважати, що ідеальної групової сумісності крові не буває.
При переливанні крові треба пам’ятати про правило Отенберга, згідно з яким аглютинуються еритроцити крові, що вливається (донора), а не хворого, оскільки аглютиніни крові, що вливається, розводяться в крові хворого і не можуть аглютинувати його еритроцити.
Це дозволяє переливати в екстрених випадках не тільки одногрупну кров, але і кров, еритроцити якої не можуть бути аглютиновані сироваткою хворого.
Так, еритроцити першої групи не аглютинуються сироватками всіх груп, а тому кров 0 (І) може бути перелита будь-якому хворому (універсальний донор). Проте слід пам’ятати, що у звичайних умовах можна переливати лише одногрупну кров.
Резус-фактор та методики його визначення
Поняття про резус-фактор
Резус-фактор – це особливий антиген, який вперше був виявлений в еритроцитах мавп породи макаки (Macacus rhesus). Він міститься у 85 % людей, їх кров називають резус-позитивною. У інших 15 % цей фактор відсутній, їхню кров називають резус-негативною. Резус-фактор є досить сильним антигеном. При переливанні резус-позитивної крові людям з резус-негативною кров’ю у них виробляються специфічні резус-антитіла, які викликають резус-конфлікт, посттрансфузійну реакцію; може розвинутись анафілактичний шок. Резус-антитіла виникають у людей з резус-негативною кров’ю протягом життя при імунізації їх резус-фактором людей з резус-позитивною кров’ю. При переливанні крові слід враховувати, що існує декілька типів резус-фактора. Для їх позначення використовують номенклатуру Віннера або Фішера-Рейса ( Rh0(D), Rh’(С), Rh’’(E), d, c, e). Найбільш поширеним є антиген Д.
При визначенні резус-належності крові необхідно користуватись чинними інструкціями та наявними в розпорядженні антирезусними сироватками, еритроцитами чи моноклональними антитілами. Резус-фактор є спадковим і не залежить від групи крові, статі та інших особливостей людини.