Розчин, що містить 0,48 гліцерину на 25г Н2О, замерзає при температурі - 0,387 0С. Розрахувати молекулярну масу гліцерину та осмотичний тиск розчину при О0С
Розв’язання.
1. Визначення молекулярної ваги гліцерину
Δt = К · m, де К – кріоскопічна стала;
для водних розчинів К = 1,860С,
m – моляльна концентрація
m = ,
де Р – вага розчиненої речовини в г;
W (α) – вага розчинника в г;
М - молярна маса речовини;
∆ t = => М =
∆ t = 00 – (-0,3870)= 0,3870
М= = 92
2. Визначення осмотичного тиску.
Осмотичний тиск розчину розраховується за допомогою рівняння:
Росм = СRТ і ∆t = К •m
Для розбавлення водних розчинів
С = m =
Росм. = Rt
Росм = = 12,04 ∆t ;
Росм = 12,04 • 0,387 = 4,67 (атм.)
САМОСТІЙНА РОБОТА
@Задача 14.
Для наведених нижче розчинів розрахуйте осмотичний тиск при 20℃ та молекулярну масу розчиненої речовини (середню для біологічних об’єктів), користуючись даними таблиці.