Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






ФЕРМЕНТАТИВНИЙ КАТАЛІЗ

Каталіз відіграє винятково важливу роль у живій природі. Практично всі біохімічні реакції протікають за участю біологічних каталізаторів – ензимів, або ферментів.

Ферменти – біологічні каталізатори білкової природи.

Ферментативний каталіз – це процес прискорення біохімічних процесів за допомогою ферментів.

Будь-який фермент, що утворюється в рослинних і тваринних організмах, є складною сполукою білкової природи з відносною молекулярною масою до 500000 – 700000. Кожен фермент має одну або декілька активних груп.

Активна група – це складна елементоорганічна сполука, до складу якої як центральний комплексоутворювач входять Fe, Cu, Zn, Mo, Mn чи атом іншого елемента.

Усі ці елементи називають мікроелементами. Вони необхідні для живлення рослин та людського організму. Хімічна будова ряду активних груп зараз вже розкрита, деякі з них навіть вдалося синтезувати. Але активність таких штучних груп ще в сотні разів менша, ніж у природних ферментів. Отже, білкова частина ферменту також суттєво впливає на активність ферменту. З викладеного ясно, що ферменти можна віднести до гомогенних металокомплексних каталізаторів.

Ферменти існують у всіх живих клітинах і поділяються на прості і складні.

ФЕРМЕНТИ

Прості Складаються тільки з білка   Складні Складаються із білка і небілкової частини - кофермента

 

Ферменти відрізняються високою каталітичною активністю, специфічністю дії та селективністю.

Ферменти в порівнянні з неорганічними каталізаторами, дуже специфічні. Наприклад, амілаза, яку містить слина, легко і швидко розщеплює крохмаль, але не каталізує процес розпаду інших вуглеводів. Уреаза виключно ефективно каталізує гідроліз сечовини, але не впливає на її похідні. Така особливість ферментів дозволяє живим організмам, маючи необхідний набір ферментів, активно реагувати на зовнішню дію.

Інша особливість ферментів – підвищена чутливість їх каталітичної активності до рН середовища. Це свідчить про важливу роль кислотно-основних реакцій в біокаталізі.

Ферменти руйнуються і втрачають свою активність у процесі роботи значно швидше, ніж звичайні каталізатори. Помічено, що чим активніший фермент, тим швидше він інактивується. Крім того, ферменти дуже легко отруюються багатьма речовинами.

Механізм дії ферментів дуже складний і вивчений ще недостатньо. Його можна пояснити спрощеною геометричною моделлю, відомою під назвою «ключа і замка».

Рис.18. Модель “ключа і замка”, що пояснює утворення комплексі фермент-субстант.

 

З рисунку 18 видно, що форма молекул вихідних речовин (субстрату) відповідає структурі активного центру молекули ферменту Е утворюється перехідний комплекс з участю ферменту, проходить каталітична реакція, і продукт реакції S (темніший елемент) десорбується з ферменту. Молекули субстрату при наближенні до активного центру якимось чином активуються і стають здатними до надзвичайно швидкої реакції. Активація здійснюється в результаті перерозподілу електронних густин певних хімічних зв’язків під дією ферменту. Крім того, у процесі входження в активний центр молекула субстрату відповідно деформується і стає більш реакційноздатною.

Ферментативний каталіз – основа життєдіяльності всіх живих організмів. До хімічних функцій живих клітин входить розклад і синтез білків, жирів, вуглеводів і інших складних речовин. Завдяки високій специфічності і активності ферментів, за стислий час і при низьких температурах у живому організмі утворюються сполуки, необхідні для його життєдіяльності.

Ферменти з давніх-давен використовуються людиною. Велике значення має ферментативний каталіз у харчовій технології. Процеси випікання хліба, приготування кисло-молочних продуктів і сирів, виготовлення вина і пива, квашення овочів, ягід і фруктів і навіть дублення шкіри – далеко не повний перелік використання ферментів. Відомо, що одним із основних процесів виготовлення хліба є дріжджове бродіння тіста. Вуглеводи, що містить борошно, під дією дріжджів перетворюються на карбон (ІV) оксид і етанол:

дріжджі

С6Н12О6 → 2СО2↑ + 2С2Н5ОН

Вміст ди- і моносахаридів у борошні невеликий, вони не забезпечують інтенсивного газоутворення. Але борошно містить ферменти амілази, які розщеплюють крохмаль. У процесі бродіння тіста вони підтримують необхідну концентрацію моно- і дисахаридів.

У виробництві плодово-ягідних соків пектолітичні ферменти застосовують для підвищення виходу соку, його освітлення і стабілізації. Завдяки біотехнологіям мікробіологічного синтезу ферменти стали більш доступними. Це дає можливість застосовувати їх у харчовій промисловості, медицині. Їх також додають у синтетичні миючі засоби.

 

!ПРИКЛАДИ РОЗВ’ЯЗУВАННЯ ЗАДАЧ

 


Читайте також:

  1. V. За участю каталізатора
  2. Біологічні каталізатори – ферменти
  3. Каталіз
  4. Каталіз
  5. КАТАЛІЗ І КАТАЛІЗАТОРИ
  6. Сам каталізатор у реакціях не витрачається і до скла­ду кінцевих продуктів реакції не входить.
  7. ТЕМА 1.4. ХІМІЧНА КІНЕТИКА І КАТАЛІЗ
  8. Ферментативний аналіз
  9. Швидкість хімічної реакції залежить: від природи реагуючих речовин, природи розчинника, концентрації, температури і каталізатора.




Переглядів: 5356

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
КАТАЛІЗ І КАТАЛІЗАТОРИ | Задача 24

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.004 сек.