Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Збір і обробка даних про властивості грунтів

Значні обсяги матеріалів, накопичених за останні роки в результаті використання порівняльно - геодезичного, статистично - математичного і картографічного методів при вивченні взаємозв'язків урожаїв сільськогосподарських культур з морфо-генетичними ознаками і фізико-хімічними властивостями грунтів в Україні, дають можливість провести аналіз і зробити висновок щодо цих зв'язків.

За критерії бонітування ґрунтів беруться властивості ґрунтів, виражені у кількісних показниках, стійкі у часі, істотно впливають на урожай сільськогосподарських культур і найбільш повно відбивають сутність урожайності ґрунтів. Менш стійкі ознаки, а також модифікаційні критерії враховуються за допомогою поправочних коефіцієнтів до бонітетів ґрунтів, розрахованих за стійкими показниками.

Збір даних про властивості ґрунтів проводиться роздільно за видами угідь, природно-сільськогосподарських зон, за агровиробничими групами ґрунтів.

Збір і обробка даних проводиться за наступними властивостями ґрунтів:

§ вміст гумусу в орному шарі і по генетичних горизонтах, %;

§ потужність гумусових горизонтів, см;

§ вміст фізичної глини, %;

§ індекс фізичного стану;

§ засолення (ступінь);

§ скелетність (ступінь);

§ кислотність (градації по рН солей);

§ оглеєність (глибина і ступінь);

§ змитість (ступінь);

§ вміст рухомих поживних речовин (фосфору і калію).

Для визначення показників якості ґрунтів ріллі і розрахунку балів зокремленого бонітування приймаються три із перших чотирьох показників.

Інші показники властивості ґрунтів використовуються як поправочні коефіцієнти.

При зборі даних про властивості ґрунтів під багаторічними насадженнями необхідно також фіксувати глибину залягання щільних порід (з посиланням на їх характер) або пісками.

Зазначені дані отримують за матеріалами великомасштабного обстеження грунтів або їх коректування.

Дані морфологічних ознак грунтів (потужність гумусових горизонтів, глибина залягання глеєвих горизонтів) вибираються із польових описів розрізів і записуються у відповідну таблицю

Дані про властивості і показники грунтів обробляються на ЕВМ за агровиробничими групами грунтів в межах природно-сільськогосподарських районів за трьома виборками, що встановлені в залежності від термінів проведення коректування матеріалів великомасштабного обстеження грунтів.


Читайте також:

  1. Git виконує перевірку цілісності даних
  2. II. Обробка результатів
  3. OПТИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ КОЛОЇДНИХ СИСТЕМ
  4. А) Товар і його властивості.
  5. Автоматизований банк даних (АБД).
  6. Агровиробничі групи грунтів України
  7. Адреси даних. Вказівники.
  8. Аеродинамічні властивості колісної машини
  9. Аксіоматика простих типів даних
  10. Аксіоматика структурних і складних типів даних. Структурні типи даних.
  11. Алкани (насичені вуглеводні). Хімічні властивості алканів
  12. Алкани, їх хімічні властивості.




Переглядів: 792

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Порядок виконання робіт | Лабораторна робота № 8

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.024 сек.