Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Тема: Розрахунок рецептури помольних сумішей

Мета роботи. Освоєння методики розрахунку складу помольної суміші.

Попередні зауваження. Технологічні властивості пшениці, що надходить на борошномельні заводи, обумовлені типом, сортом, ґрунтово-кліматичними умовами району зростання. Різна якісність партій зерна ускладнює і знижує ефективність процесу переробки, вимагає коригування режимів роботи технологічних систем, призводить до виготовлення борошна з різними показниками якості.

У зв'язку з цим формують помольні партії, які повинні забезпечити протягом 10…15 діб стабільну роботу заводу. Правильне виконання цієї найважливішої підготовчої операції дозволяє підвищити використання зерна в результаті економного витрачання високоякісного зерна і раціонального використання зерна зниженої якості.

Розраховуючи рецепт помольної партії (відсоток підсортування, масу кожного компонента, якісну характеристику помольної партії), виходять з продуктивності борошномельного заводу, типу помелу, наявності зерна, його якості і якості готової продукції. Складають помольну партію змішуванням зерна різних типів і підтипів, районів виростання, старого і нового врожаю, зниженої і нормальної якості. Компоненти підбирають так, щоб забезпечити високі борошномельні якості зерна та хлібопекарські властивості борошна.

Змішують зерно з урахуванням наступних показників якості: склоподібності, клейковини, зольності, вологості та засміченості зерна.

Різне по вологості зерно змішують в тому випадку, якщо розбіжність по вологості не перевищує 1,5 %. Високо зольне зерно змішують з низько зольним так, щоб отримати зольність суміші не вище 1,97 %. Зерно різної склоподібності змішують з розрахунку отримання середньої склоподібності для помольної партії 50…60 %.

Особлива увага повинна бути приділена забезпеченню в помольній партії необхідної кількості і якості клейковини, що необхідно для вироблення борошна з встановленими за цією ознакою характеристиками. При сортовому помелі кількість клейковини повинно бути не менше 25 %, якість - не нижче II групи; вміст смітної домішки - не більше 2 %, зерновий - 5, в тому числі пророслих – 3 %.

Методичні вказівки. Існує кілька методів розрахунку рецептури помольної партії. Правильність розрахунку перевіряють, визначаючи середньозважені значення показників якості для суміші і їх відповідність нормам якості, що пред'являються до зерна помольної партії. Середньозважене значення показника якості. Знаходять за формулою

 

, (5)

 

де Х1, Х2, ..., Хn – конкретні значення показників для компонентів суміші; m1, m2, ..., mn співвідношення компонентів суміші у %, або маса кожного компонента, кг;

– маса помольной партії, кг, або 100%. Крім того, правильність підсортування рекомендується перевіряти в лабораторній установці з аналізом якості зерна, виходу борошна та його якості.

Розрахунок помольної партії. Способи цього розрахунку такі: рішення рівнянь, складання зворотних пропорцій; побудова графіка, розрахунки по основній партії за допомогою ЕОМ.

Рішення рівнянь. Для розрахунку рецептури помольної партії можна використовувати систему рівнянь, в яких в якості невідомих прийняті, частки підсортування кожного компонента, виражені у відсотках або в масовому численні. Система рівнянь має вигляд

 

(6)


Якщо помольну партію формують з двох компонентів, то рішенням системи буде:

 

(7)

 

Якщо з трьох компонентів, то задача вирішується за умови рівності мас двох із них. Для випадку використання трьох компонентів:

 

, (8)

, (9)

), (10)

 

де М - маса помольної партії зерна;

 

Х1 = ( — X1]); Х2 - ( — X2); Х3= ( — X3); = 2 Х1 + Х2+ Х3.

 

Використання більш складних варіантів складу помольної партії принципових змін в методику розрахунку не вносить. Як правило, четвертий чи п'ятий компоненти включають до складу суміші зерна в невеликій кількості (до 10 %), тому він має незначний вплив на кінцеві характеристики.

Приклад. Скласти помольну партію для хлібопекарського сортового помелу пшениці зі середньозваженими значеннями склоподібності 55 % з двох вихідних компонентів. Склоподібність одного з них – 71, другої – 43 %, вміст клейковини – відповідно 27 і 24 %, маса помольної партії – 1000 т (або 100 %).

 

Тоді

=42,86 %,

 

 

Приймемо m1 = 43 %, т2 = 57 %, тоді маса кожного компонента становитиме: т1 = 430 т; m2 = 570 т.

Перевіримо правильність розрахунку визначенням середньозважених значень склоподібності С і вмісту клейковини К (%):

 

Отже, дана суміш зерна по склоподібності та вмісту клейковини відповідає висунутим вимогам і може бути рекомендована до переробки. Аналогічно перевіряють і інші показники якості.

Складання зворотних пропорцій. За цим методом кількість зерна кожної складової частини помольної партії беруть у зворотній пропорції по відношенню до різниці між показниками кожної частини і заданої середньозваженої величини даного показника помольної партії.

У таблиці наведено приклад виконання завдання по другому варіанту. На частку першого компонента припадає 12 частин, другого - 16, суміш буде містити 28 частин.

Отже

 

Таблиця 1

Розрахунок помольної партії зерна

Показник Компонент суміші Потрібна партія
Перший Другий
Склоподібність,% Відхилення склоподібності компонента від заданої Розрахункова співвідношення компонентів в партії (частин) 71-55=16   55-43=12       12 +16 = 28

 

Правильність розрахунку визначаємо за середньозваженим значенням скловидності і клейковини для отримання помольної партії.
Приклад. Потрібно скласти помольну партію зерна з склоподібністю 50 % і вміст клейковини 26 %, якщо в наявності зерно зі склоподібністю 80 %; 42; 26 % і вмістом клейковини 29 %; 28; 22 %. Приклад розрахунку наведено в таблиці.

Сума частин в помольної партії складе 32 +30+ 30 = 92, що дасть наступне підсортування для компонента:

першого ;

 

другого = 32,6;

 

третього = 32,6.


 

Таблиця 2

Розрахунок помольної партии зерна

Показник Компонент суміші Потрібна партія
Перший другий третій
Склоподібність % Відхилення склоподібності компонентів від заданої для партій: 1-й і 2-й 1-й і 3-й Розрахункова відхилення компонентів в партії при наявності: 1-й і 2-й 1-й і 3-й Розрахункова величина кожного компонента в партії     80-50=30 80-50=30       50-42=8 -   -   - 50-26=24     -


Правильність розрахунку перевіряємо: за середньозваженою склоподібністю

 

C ̅ = (80 * 34,8 +42 * 32,6 +26 * 32,6) / 100 = 50 %

 

За середньозваженим вмістом клейковини


K ̅ = (29 * 34,8 +28 * 32,6 +22 * 32,6) / 100 = 26

 

Отже, задана суміш відповідає необхідним умовам.

Складання графіка. Для розрахунку на папір наносять дві пересічні лінії, в точці перетину яких проставляють значення показника для суміші (клейковина, склоподібність або інший показник, за яким ведуть розрахунок). Зліва у кожного кінця лінії пишуть значення відповідного показника компонента суміші. Знаходять різницю в значеннях показника компонента і суміші і записують її справа в кінці лінії. Потім з'єднують горизонтальними лініями результати обчислень з вихідним значенням ознаки компонента. Сума правих чисел дає загальне число частин помольної партії, а кожне праве число - частку компонента.

Приклад. Скласти помольну партію склоподібністю 50 % з двох компонентів, склоподібність яких 35 і 60 %.

 

 

Усього частин 25. На частку компонента зі склоподібністю 35% припадає десять частин, а на частку другого компонента зі склоподібністю 60% -15 частин. Підсортування для компонента

першого

другого

 

Перевіряємо середньозважену склоподібність суміші

 

 

Аналогічно розраховують трьох або чотирьох компонентні суміші, але в цьому випадку складають два графіки.

Розрахунок помольної партії зерна по основній партії. В цьому випадку з наявного зерна вибирають основну партію, близьку за якістю до помольної. Вона повинна по масі становити 50…60 % помольної партії зерна. Потім вибирають другу партію і складають їх суміш. Співвідношення компонентів в суміші розраховують за формулою

 

(11)

 

Потім, приймаючи цю суміш за вихідний компонент, до неї додають наступний компонент і т. д.

Приклад: Розрахувати помольну партію зерна склоподібністю 50 % і вмістом клейковини 25 %, якщо є зерно наступної якості: склоподібність – 70 %; 45; 30 %, вміст клейковини – 28 %; 26; 22 %.

Змішуємо перші два компонента так, щоб склоподібність була 55,0 %. За формулою знаходимо

 

 

Отже, першого компонента потрібно взяти 40, а другого 60 %. Тепер розраховуємо кількість третього компоненту з розрахунку кінцевої склоподібності суміші 50 %.

 

 

Таким чином, кінцева трикомпонентна помольна партія зерна буде складатися з 80 % суміші першого та другого компонентів і 20 % третього. Перший компонент в трьох-компонентної партії складе

 

=32 %

а другого

 

Перевіряємо, чи правильно розрахована помольна партій зерна до вимог за змістом клейковини:

 

 

Розрахунок помольної партії зерна за допомогою ЕОМ. Для цього лабораторія передає у ВЦ дані по кількості і якості наявного зерна. При розрахунку на ЕОМ можна враховувати всі показники якості і збільшувати число компонентів суміші (проте використовувати більше п'яти компонентів технологічно недоцільно). В якості прикладу в роботі пропонується алгоритм розрахунку підсортування для двокомпонентної суміші. Алгоритм включає розрахунок по склоподібності, перевірку вмісту клейковини та середньозважених значень інших показників, що характеризують помольну партію зерна.

В алгоритмі розрахунку використано такі умовні позначення. Середньозважені значення показників помольної партії: Y ̅р - клейковина; Хр - склоподібність; Zр - вміст смітної домішки; Fр - зернової домішки; Wр - вологість; Нр - натура.

Для кожного компонента: Х1, Х2 - склоподібність; У1 У2 - клейковина. Зміст домішки: Z1 Z2 - смітної; F1, F2 - зерновий; W1, W2 - вологість; Н1, Н2 - натура; m1, m2 - маса кожного компонента в помольної партії; n1, n2 - величина підсортування зерна; М - задана маса зерна помольної партії.

Зміст роботи. Виконати розрахунок рецептури помольних партій, що містять різну кількість компонентів, що мають конкретне значення якості зерна для борошномельних заводів різної продуктивності. Вихідні дані для розрахунку видає викладач.

Схеми розрахунків зображено на рисунках.

 

 

 

 

 


Читайте також:

  1. Автоматичний розрахунок суми проведення.
  2. Аеродинамічний розрахунок
  3. Аеродинамічний розрахунок ротора вітроустановки
  4. Аналітичний розрахунок завантаження горловин
  5. Аналітичний розрахунок сумарного завантаження типових перетинань
  6. Банківська система: сутність, принципи побудови та функції. особливості побудови банківської системи в Україн
  7. Банківська система: сутність, принципи побудови та функції. Особливості побудови банківської системи в Україні.
  8. Банківська система: сутність, принципи побудови та функції. Особливості побудови банківської системи в Україні.
  9. Варіант 13. Тема: Державні фінанси, їх місце і роль вфінансово-кредитній системі
  10. Варіант 15. Тема: Дефіцит Держбюджету
  11. Варіант 7, (22). Тема: Основні напрямки удосканалення фінансового механізму у сучасних умовах
  12. ВИБІР ДЖЕРЕЛА ФІНАНСУВАННЯ ТА РОЗРАХУНОК ВИТРАТ НА ПРАЦЕОХОРОННІ ЗАХОДИ




Переглядів: 2235

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
 | ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 4

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.006 сек.