1. На додаткові послуги (транспортні, екскурсійні послуги, сніданок у номері, виклик таксі, прання та прасування білизни тощо) ціна визначається за формулою:
Ц = С д + П + Кзн + ПДВ
Сд -повна собівартість, що включає прямі й непрямі витрати на надання послуг
П– прибуток до оподаткування, запланований відповідно до цінової політики підприємства
Кзн – сума комерційних знижок для окремих категорій споживаяів
ПДВ – податок на додану вартість.
2. . При кадькулюванні послуг підсобних підрозділів повинні врахоуватися «прямі» витрати, які можуть бути безпосередньо віднесені на собівартість тої чи іншої послуги й «непрямі» витрати, які відносяться на собівартість різних послуг пропорційно до визначених показників, найчастіше – за середнім рівнем, що склався на підприємстві. Для розрахунку базової ціни послуги спочатку розраховується розмір витрат на оплату праці персоналу, який надаватиме послугу туристам. Далі плануються інші прямі витрати за передбаченими статтями калькуляції, додається частка непрямих витрат (пропорційна прямим витратам), враховується запланований прибуток (до оподаткування) та ПДВ.Таким чином визначається відпускна вартість загального обсягу послуг підрозділу.
Наприклад, діленням цієї суми на добуток максимальної кількості місць камери схову й середньої кількості календарних днів місяця (або планового обсягу послуг зберігання багажу), визначається відпускна вартість одиниці послуги зберігання ручної поклажі за добу)
Цр = В / (Д х М х К)
В – відпускна вартість послуг камери схову за місяць
Д – календарна кількість днів місяця
М– максималька кількість місць зберігання багажу в камері схову
К– коефіцієнт використання місць
3. За аналогічною методикою здійснюється розрахунок відпускної вартості і базових цін на інші види додаткових послуг.
Наприклад, тариф на оренду конференц-залу на 100 місць за одну годину визначається за формулою:
Цм = В /Д / Т
В – відпускна вартість послуг конференц-залу за місяць
Д – планова кількість днів роботи на місяць
Т – планова кількість годин ділової активності конференц-залу на добу.