В ході практичного заняття студенти розглядають місце та значення раціонального харчування у процесі збереження і зміцнення здоров’я людини та подовження тривалості активного життя, знайомляться з основними видами харчування, принципами раціонального харчування, розглядають фізіолого-гігієнічне значення основних харчових речовин, визначають енерговитрати та харчовий статус.
Необхідно враховувати, що сучасні дані наук про харчування і, передусім, гігієни харчування та нутріціології виділяють чотири головні особливості біологічної дії їжі на організм людини, і у зв’язку з цим, чотири види харчування (табл. 1).
Таблиця 1
Класифікація харчування за біологічною дією їжі
Біологічна дія
Призначення
Види харчування
Група населення
Специфічна
Профілактика аліментарних захворювань
Раціональне
Здорові
Неспецифічна
Профілактика захворювань неспецифічної
(багатофакторної) природи
Превентивне
Особи, що відносяться до групи ризику
Захисна
Профілактика професійних захворювань
Лікувально-профілактичне
Особи, зі шкідливими та особливо шкідливими умовами праці
Фармакологічна
Відновлення порушеного внаслідок захворювання гомеостазу та діяльності окремих функціональних систем організму