В ході практичного заняття студенти знайомляться з лікувальними і дієтичними властивостями окремих найбільш поширених у дієтологічній практиці харчових продуктів і технологією кулінарної обробки їжі, що застосовується в дієтології, оволодівають теоретичними аспектами механізму розвитку захворювань, прямо або побічно пов’язаних з харчуванням, вивчають класифікацію алiментарно-зумовленої патології, знайомляться з основами організації лікувально-дієтичного та лікувально-профілактичного харчування, методикою гігієнічного обгрунтування рекомендацій з питань організації лікувального та дієтичного харчування та добору продуктів
харчування, які рекомендуються.
Існує декілька загальноприйнятих класифікацій аліментарно-зумовленої патології. Найбільш прийнятною є класифікація, запропонована Б.Л. Смолянським (1973).