Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Перелік основних столів лікувально-дієтичного харчування

Номер дієти (столу) Показання Особливості дієти
Після операцій (3-6 днів) Рідка протерта їжа низької калорійності (до 1000 ккал на добу)
Виразкова хвороба шлунка і 12-палої кишки у фазі згасаючого загострення, гіпер- і нормацидний гастрит, третя декада лікування. Несуворе механічне і хімічне щадіння (протерта, відварена їжа). Забороняються м'ясні бульйони, гострі приправи, консерви.
Загострення виразкової хвороби шлунка і 12-палої кишки, загострення хронічного гастриту з підвищеною секрецією, перша декада лікування. Механічне, хімічне і термічне щадіння. Харчування кожні 2 – 3 години, склянка молока на ніч.
Згасаюче загострення виразкової хвороби шлунка або гіперацидного гастриту, друга декада лікування. Те ж саме, що і при дієті № 1а, але із додаванням білих сухарів, протертих каш із білих круп на молоці з олією.
Гіпоацидний гастрит, хронічні ентерити і ентероколіти після стихання загострення. Повноцінна, помірно щадна їжа у вареному і тушкованому вигляді. Механічне щадіння у сполученні з хімічними стимуляторами шлункової секреції.
Хронічні запори аліментарного і нейрогенного походження. Різноманітне харчування з підвищеним вмістом продуктів, що посилюють моторику кишок.
Коліти і ентероколіти в стадії загострення. Обмеження механічних і хімічних подразників.
Коліти і ентероколіти з переважанням процесів бродіння. Білкова дієта
Коліти і ентероколіти без різко виражених явищ запалення Подальше розширення дієти № 4а.
Хвороби печінки та жовчних шляхів поза стадією загострення Повноцінна їжа з обмеженням смажених і м’ясних страв, гострих приправ, введення в раціон ліпотропних речовин.
Загострення хвороб печінки і жовчних шляхів. Те ж саме, що і при дієті № 5, але з механічним щадінням і обмеженням м'ясних страв.
Подагра Обмеження загальної калорійності, білка (до 1 г на 1 кг маси пацієнта), кухонної солі (до 6 г), виключення продуктів, що багаті на пурини (печінка, нирки, мізки, смажене м'ясо, м'ясні і рибні супи, шпроти, квасок, шпинат, гриби, бобові).
Хвороби нирок і сечостатевих шляхів без явищ ниркової недостатності Певне обмеження білків та вільної рідини (до 1 л на добу), їжу готують без солі (3 – 6 г солі видають на руки).
Гострі і хронічні нефрити в стадії загострення Сувора дієта, обмеження білка до 25 г у добу, без солі.
Перехідна дієта від № 7а до № 7. Містить 40 г білків, 400 г вуглеводів, 80 г жирів, 2,5 г кухонної солі.
Ожиріння Обмеження калорійності за рахунок виключення солодощів і борошняних виробів до 1300 – 1800 ккал, обмеження солі. Небажані смажені і рафіновані продукти, копченості і маринади, алкоголь.
Цукровий діабет. Алергічні захворювання. Помірне обмеження вуглеводів, індивідуальна побудова дієти у залежності від ступеня компенсації.
Захворювання серцево-судинної системи Обмеження калорійності, тваринних жирів, солі (до 5 – 6 г) та вільної рідини (до 1,2 л).
10і Гострий інфаркт міокарда Перші 2 дні хворий одержує тільки пиття, до 8 разів на добу. Починаючи з 3 доби призначають раціон, що відповідає столу № 1а.
Туберкульоз, анемії, хронічні важкі інфекції. Дієта підвищеної калорійності (3000 – 4000 ккал), високий вміст білків, жирів, вітамінів і мікроелементів, максимальне розмаїття харчових продуктів.
Захворювання нервової системи. Різноманітне харчування, але з обмеженням м'ясних супів, гострих приправ, міцного чаю, кави, алкоголю. Призначення вітамінів В1, В2, С.
Гострі інфекції Дієта з механічним щадінням, дрібний режим харчування. Багато рідини, мінеральних солей, вітамінів.
Сечокам'яна хвороба Багато рідини, обмеження кухонної та інших солей, молока і молочних продуктів, овочів та фруктів. Призначення вітамінів А, В1, С і РР.
15 (загаль-на) Період реконвалесценції Повноцінна дієта з підвищеним вмістом вітамінів.

Читайте також:

  1. II. Харчування
  2. IV. ПЕРЕЛІК ПИТАНЬ ДО
  3. V. ПРИМІРНИЙ ПЕРЕЛІК ПИТАНЬ, ЯКІ ВИНОСЯТЬСЯ НА ЗАЛІК
  4. VI. Перелік питань для підсумкового контролю знань, умінь та навичок
  5. VI.СЛОВНИК ОСНОВНИХ ТЕРМІНІВ
  6. АВТОМАТИЗАЦІЯ РОЗВ’ЯЗУВАННЯ КОМПЛЕКСУ ЗАДАЧ З ОБЛІКУ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ ТА НЕМАТЕРІАЛЬНИХ АКТИВІВ
  7. Алгоритм розрахунку основних фінансових показників (коефіцієнтів)
  8. Алгоритм розробки техніко-економічного обґрунтування будівництва нового та реконструкції діючих підприємств харчування.
  9. Амортизація основних виробничих фондів
  10. Амортизація основних засобів
  11. Амортизація основних засобів
  12. Амортизація основних засобів




Переглядів: 470

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Класифікація аліментарно-зумовлених захворювань | Класифікація харчових продуктів з урахуванням їх лікувальної дії

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.068 сек.