Номер дієти (столу)
| Показання
| Особливості дієти
|
| Після операцій (3-6 днів)
| Рідка протерта їжа низької калорійності (до 1000 ккал на добу)
|
| Виразкова хвороба шлунка і 12-палої кишки у фазі згасаючого загострення, гіпер- і нормацидний гастрит, третя декада лікування.
| Несуворе механічне і хімічне щадіння (протерта, відварена їжа). Забороняються м'ясні бульйони, гострі приправи, консерви.
|
1а
| Загострення виразкової хвороби шлунка і 12-палої кишки, загострення хронічного гастриту з підвищеною секрецією, перша декада лікування.
| Механічне, хімічне і термічне щадіння. Харчування кожні 2 – 3 години, склянка молока на ніч.
|
1б
| Згасаюче загострення виразкової хвороби шлунка або гіперацидного гастриту, друга декада лікування.
| Те ж саме, що і при дієті № 1а, але із додаванням білих сухарів, протертих каш із білих круп на молоці з олією.
|
| Гіпоацидний гастрит, хронічні ентерити і ентероколіти після стихання загострення.
| Повноцінна, помірно щадна їжа у вареному і тушкованому вигляді. Механічне щадіння у сполученні з хімічними стимуляторами шлункової секреції.
|
| Хронічні запори аліментарного і нейрогенного походження.
| Різноманітне харчування з підвищеним вмістом продуктів, що посилюють моторику кишок.
|
| Коліти і ентероколіти в стадії загострення.
| Обмеження механічних і хімічних подразників.
|
4а
| Коліти і ентероколіти з переважанням процесів бродіння.
| Білкова дієта
|
4б
| Коліти і ентероколіти без різко виражених явищ запалення
| Подальше розширення дієти № 4а.
|
| Хвороби печінки та жовчних шляхів поза стадією загострення
| Повноцінна їжа з обмеженням смажених і м’ясних страв, гострих приправ, введення в раціон ліпотропних речовин.
|
5а
| Загострення хвороб печінки і жовчних шляхів.
| Те ж саме, що і при дієті № 5, але з механічним щадінням і обмеженням м'ясних страв.
|
| Подагра
| Обмеження загальної калорійності, білка (до 1 г на 1 кг маси пацієнта), кухонної солі (до 6 г), виключення продуктів, що багаті на пурини (печінка, нирки, мізки, смажене м'ясо, м'ясні і рибні супи, шпроти, квасок, шпинат, гриби, бобові).
|
| Хвороби нирок і сечостатевих шляхів без явищ ниркової недостатності
| Певне обмеження білків та вільної рідини (до 1 л на добу), їжу готують без солі (3 – 6 г солі видають на руки).
|
7а
| Гострі і хронічні нефрити в стадії загострення
| Сувора дієта, обмеження білка до 25 г у добу, без солі.
|
7б
| Перехідна дієта від № 7а до № 7.
| Містить 40 г білків, 400 г вуглеводів, 80 г жирів, 2,5 г кухонної солі.
|
| Ожиріння
| Обмеження калорійності за рахунок виключення солодощів і борошняних виробів до 1300 – 1800 ккал, обмеження солі. Небажані смажені і рафіновані продукти, копченості і маринади, алкоголь.
|
| Цукровий діабет. Алергічні захворювання.
| Помірне обмеження вуглеводів, індивідуальна побудова дієти у залежності від ступеня компенсації.
|
| Захворювання серцево-судинної системи
| Обмеження калорійності, тваринних жирів, солі (до 5 – 6 г) та вільної рідини (до 1,2 л).
|
10і
| Гострий інфаркт міокарда
| Перші 2 дні хворий одержує тільки пиття, до 8 разів на добу. Починаючи з 3 доби призначають раціон, що відповідає столу № 1а.
|
| Туберкульоз, анемії, хронічні важкі інфекції.
| Дієта підвищеної калорійності (3000 – 4000 ккал), високий вміст білків, жирів, вітамінів і мікроелементів, максимальне розмаїття харчових продуктів.
|
| Захворювання нервової системи.
| Різноманітне харчування, але з обмеженням м'ясних супів, гострих приправ, міцного чаю, кави, алкоголю. Призначення вітамінів В1, В2, С.
|
| Гострі інфекції
| Дієта з механічним щадінням, дрібний режим харчування. Багато рідини, мінеральних солей, вітамінів.
|
| Сечокам'яна хвороба
| Багато рідини, обмеження кухонної та інших солей, молока і молочних продуктів, овочів та фруктів. Призначення вітамінів А, В1, С і РР.
|
15 (загаль-на)
| Період реконвалесценції
| Повноцінна дієта з підвищеним вмістом вітамінів.
|