Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Класифікація харчових продуктів з урахуванням їх лікувальної дії

1 групаПродукти, що забзпчують щадний вплив на слизову оболонку шлунково-кишкового тракту.

До таких продуктів відносяться: крупи для дитячого і дієтичного харчування, гомогенізовані овочеві і фруктові консерви, дієтичні плодоовочеві, м'ясні і рибні консерви, булочки зі зниженою кислотністю, енпіти для зондового годування.

Показанями до призначення таких продуктів є: захворювання шлунково-кишкового тракту, щелепно-лицеві травми, стан після операцій на шлунку та кишках. Механічне щадіння досягається високим ступенем подрібнення.

2 групаПродукти, що характеризуються низьким вмістом натрію (безсольові продукти).

До цієї групи відносять: хліб і безсольові (ахлоридні) сухарі, різноманітні солезамінники (хлорид калію або амонію, санасоль, сальнотрекс).

Показання для призначення: гіпертонічна хвороба 1-2 ступеня, гострі і хронічні нефрити, недостатність кровообігу 1-2 стадій, нефропатії вагітних, тривале лікування кортикостероїдами.

3 групаПродукти з наповнювачами, що мають низьку енергетичну цінність.

До таких продуктів відносяться білково-висівковий хліб (енергетична цінність знижена на 15-30%, вміст вуглеводів - у 3 рази), продукти з метилцелюлозою (для заміни до 40% вершкового масла або сметани в масляних і сметанних сумішах, а також вершково-масляних кремах), аерин (кисло-молочний напій із знежиреного молока з фруктово-ягідними наповнювачами).

Показання для призначння: цукровий діабет, з ожирінням і хронічними закрепами.

4 групаПродукти із зниженим вмістом жирів.

До цієї групи відносять: молочні продукти (масло “Бутербродне”, сметана дієтична 10% жирності, кефір знежирений) і продукти з підвищеним вмістом поліненасичених жирних кислот (масло вершкове “Дієтичне”, що містить 25-30% рослинної олії, маргарин молочний дієтичний “Здоров'я” та ін.).

Ці продукти рекомендуються для профілактики атеросклерозу, ішемічної хвороби серця й ожиріння.

5 групаПродукти з модифікованим вуглеводним компонентом.

Це велика група дієтичних продуктів — цукрозамінники (сорбіт, ксиліт, фруктоза, сахарин), а також компоти, кондитерські вироби та фруктово-ягідні соки, що виготовлені на їх основі.

Ці продукти використовують, насамперед, у харчуванні хворих на цукровий діабет та ожиріння.

6 групаБезбілкові продукти, що імітують хлібо-булочні вироби, крупи, желеподібні десертні страви.

Як замінник білків використовують кукурудзяний або амілопектиновий крохмаль. Призначають хворим із хронічною нирковою недостатністю.

7 група – Дієтичні продукти, збагачені мікроелементами та вітамінами.

До цієї групи відносять продукти, що збагачені йодом (кондитерські вироби з морською капустою, йодована сіль та ін.), фтором, вітамінами, дієтичні продукти з пастою “Океан”, кукурудзяно-солодовим екстрактом і сухою білковою сумішшю.

 


Читайте також:

  1. II. Класифікація видатків та кредитування бюджету.
  2. S Визначення оптимального темпу роботи з урахуванням динаміки наростання втоми.
  3. V. Класифікація і внесення поправок
  4. V. Класифікація рахунків
  5. А. Структурно-функціональна класифікація нирок залежно від ступеню злиття окремих нирочок у компактний орган.
  6. Адміністративні провадження: поняття, класифікація, стадії
  7. Аналіз процесу і продуктів діяльності.
  8. Аналіз службового призначення деталей та конструктивних елементів обладнання харчових виробництві, визначення технічних вимог і норм точності при їх виготовленні
  9. Аналіз трифазного з’єднання з урахуванням опорів лінійних проводів
  10. Аналітичні процедури внутрішнього аудиту та їх класифікація.
  11. Асиміляція харчових інгредієнтів, мікрофлори товстої кишки.
  12. АТОМНО-МОЛЕКУЛЯРНЕ ВЧЕННЯ. КЛАСИФІКАЦІЯ НЕОРГАНІЧНИХ СПОЛУК




Переглядів: 1369

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Перелік основних столів лікувально-дієтичного харчування | Збагачення раціону додатковими харчовими чинниками

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.002 сек.