Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Абсорбція ліків

Оскільки більшість препаратів застосовують у вигляді оральних лікарських форм, абсорбція, вірогідно, є найчастішим механізмом взаємодії їжі та медикаментів.

Залежно від типу та інтенсивності взаємодії, що має місце, всмоктування ліків може сповільнюватися, посилюватися або залишатися незмінним внаслідок впливу фізіологічних змін, які відбуваються у шлунково-кишковому тракті. Передбачити фармакокінетичні параметри цієї взаємодії у конкретного пацієнта неможливо, але в багатьох ситуаціях вдається визначити рівень препарату в крові та здійснити контроль за станом пацієнта після його призначення. Загалом їжа зменшує біодоступність ліків, тобто ступінь їх надходження в кров і тканини, де вони повинні проявляти свою фармакодинамічну дію.

Перелік препаратів, на абсорбцію яких може суттєво вплинути їжа, наведено в таблицях 1-3.

Таблиця 1

Антимікробні препарати, на всмоктування яких може впливати їжа

Препарат Лікарська форма Вплив їжі на всмоктування Механізм
Амоксицилін Капсули Зменшується Сповільнення евакуації з шлунка
Ампіцилін Капсули Зменшується Сповільнення евакуації з шлунка
Грізеофульвін Таблетки Посилюється Високий вміст жирів у їжі
Еритроміцин Капсули, таблетки Посилюється Сповільнення евакуації з шлунка
Ізоніазид Таблетки Зменшується Збільшення рН у шлунку
Кетоконазол Таблетки Зменшується Невідомий
Лінкоміцин Капсули Зменшується Невідомий
Метронідазол Таблетки Сповільнюється Невідомий
Рифампін Капсули Зменшується Невідомий
Сульфаніланіди Суспензія Сповільнюється Утворення фізіологічного бар’єру або сповільнення евакуації з шлунка
Тетрациклін Капсули Зменшується Утворення комплексів з полівалентними катіонами
Цефалексин Капсули, суспензія Сповільнюється Зменшується Невідомий Невідомий

Таблиця 2

Гіпотензивні засоби та диуретики, на всмоктування яких може впливати їжа

Препарат Лікарська форма Вплив їжі на всмоктування Механізм
Атенолол Таблетки Сповільнюється Можливо утворення фізичного бар’єру
Гідрохлоротіазид Таблетки Посилюється Сповільнення евакуації з шлунка
Каптоприл Таблетки Зменшується Невідомий
Метопролол Таблетки Посилюється Невідомий
Пропранолол Таблетки Посилюється Високий вміст білків у їжі
Спіронолактон Таблетки Посилюється Сповільнення евакуації з шлунка
Фуросемід Таблетки Сповільнюється Невідомий

Таблиця 3


Читайте також:

  1. Абсорбція лікарської речовини в організмі.
  2. Абсорбція ліків
  3. Аналіз статистичних залежностей періодичних відліків часу ПФС від температури
  4. Взаємодія ліків з їжею
  5. Виведення (елімінація) ліків з організму
  6. Види дії ліків на організм
  7. Види криміналістичних обліків і їх призначення.
  8. Види небажаної (побічної) дії ліків
  9. Види небажаної (побічної) дії ліків
  10. Визнання наявності недоліків, дефектів, недоглядів
  11. Вимоги санітарного режиму до виготовлення ліків в асептичних умовах




Переглядів: 733

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Особливості взаємодії між харчовими продуктами та лікарськими засобами | Ліки різних груп, на всмоктування яких може впливати їжа

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.015 сек.