Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Гігієнічні основи аліментарної профілактики атеросклерозу

 

Поширеність серцево-судинних захворювань набула епідемічного характеру і є однією з основних причин інвалідності та смертності. Понад 80% випадків смерті від серцево-судинних хвороб зумовлені ішемічною хворобою серця. Причиною майже всіх випадків смерті від захворювань судин головного мозку є інсульти. Отже, проблеми профілактики виникнення атеросклерозу надзвичайно актуальні.

До провідних аліментарних факторів ризику виникнення атеросклерозу слід віднести підвищену енергетичну цінність харчування, надлишок жирів та легкозасвоюваних вуглеводів (кондитерські вироби) у харчуванні, надлишок продуктів, багатих на холестерин, порушення режиму харчування, дефіцит поліненасичених жирних кислот, недостатнє вживання клітковини та пектинів, недостатню кількість ліпотропних чинників їжі, недостатню кількість вітамінів С, Р, В2, В6, РР та Е, надлишкове вживання солі, дефіцит у харчуванні мікроелементів, передусім Mg, I, Mn, Co, Zn та K, зловживання алкоголем. Крім того, вагомими факторами ризику для розвитку атеросклерозу є: ожиріння, підвищений артеріальний тиск, гіпокінезія, паління, високе нервово-емоційне навантаження.

Тому, визначальними рисами аліментарної профілактики атеросклерозу є:

· загальна профілактика ожиріння, що зумовлює зменшення вживання жирів, багатих насиченими жирними кислотами, та легкозасвоюваних вуглеводів, насамперед цукру і кондитерських виробів;

· роздрібнений (не менш ніж 5 разів на день) режим харчування;

· збільшення вживання повноцінних білків, рослинних жирів, пектинів, клітковини, вітамінів С, В6, В12, РР, А та Е;

· зменшення кількості солі та смажених страв,

· виключення з раціону алкогольних напоїв.

Зазначені рекомендації можна виконати, дотримуючись наступних правил:

1. Обмежити вживання жирів тваринного походження (масло вершкове, свинячий, яловичий, баранячий, качачий жир), використовувати в харчуванні нежирні сорти м’яса (яловичина, кроляче м’ясо, індик), рибу, знежиренні молочні продукти. З раціону мають бути виключені: жирне м’ясо, печінка, мозок, вим’я, ікра риб. Кількість яєчних жовтків не повинна перевищувати 1 – 2 на тиждень.

2. Щоденно включати в раціон 20 – 25 г рослинної олії (кукурудзяної, соняшникової), яка є джерелом поліненасичених жирних кислот, лецитину, токоферолів і сприяє переходу холестерину в жовчні кислоти, завдяки чому знижуються його рівень в крові. Рослинні олії посилюють ліпотропний вплив холіну, що сприятливо впливає на процес зсідання крові і проникність судинних стінок.

3. Обмежити кількість продуктів, що багаті на прості цукри — варення, сиропи, цукерки, кондитерські вироби. Добова кількість сахарози не повинна перевищувати 40 – 50 г.

4. Широко використовувати в раціоні овочі, фрукти та ягоди у свіжому вигляді (не менш як 400 – 500 г на добу), а також настої шипшини, пшеничних висівок.

5. Включати в раціон продукти моря (морську капусту, кріль, мідії, кальмари), котрі багаті на органічні сполуки йоду, а також на інші мікроелементи, вітаміни, ліпотропні фактори.

Якщо відомий тип гіперліпопротеідемії, то в залежності від цього необхідно застосувати диференційовані аліментарні заходи.

Основні принципи їх використання:

· обмеження вживання жирів – при гіперліпопротеідеміях І, ІІа, ІІб,ІV, та V типів;

· обмеження вуглеводів у вигляді моно- та дицукрів – при гіперліпопротеідеміях ІІб, ІІІ, ІV, та V типів,

· обмеження вживання холестерину – при гіперліпопротеідемії ІІа типу;

· повна заборона алкоголю – при гіперліпопротеідемії V типу.

У випадках, коли розлади серцево-судинної системи та атеросклеротичні зміни в уже мають місце, призначають дієти № 7 – 10. Об’єднання дієти № 7, що призначається при хронічних захворюваннях нирок без порушення їх азотовидільної функції, і дієти № 10, яка рекомендується у випадку серцево-судинних захворювань, це пов’язано з тим, що зрушення у стані здоров’я при цих патологічних станах часто є супутніми. Крім того, дієта № 7 та дієта № 10 базуються на однакових принципах щадіння та відновлення порушених обмінних процесів (виділення азотистих шлаків і недоокислених продуктів обміну з організму).


Читайте також:

  1. I. Фізичні основи механіки
  2. R – розрахунковий опір грунту основи, це такий тиск, при якому глибина зон пластичних деформацій (t) рівна 1/4b.
  3. VІII. Основи молекулярної фізики і термодинаміки
  4. Активне управління інвестиційним портфелем - теоретичні основи.
  5. АКУСТИКА. ЕЛЕМЕНТИ ФІЗИКИ СЛУХУ. ОСНОВИ АУДІОМЕТРІЇ
  6. Анатомо-фізіологічні основи статевого розвитку.
  7. Б. Заходи профілактики, що забезпечують безпеку праці і захист виробничого середовища.
  8. Біологічні основи мислительної діяльності.
  9. Біомеханічні основи шинування при пародонтозі.
  10. БІОФІЗИЧНІ ОСНОВИ ЗОРОВОЇ РЕЦЕПЦІЇ
  11. Біохімічні основи розвитку витривалості
  12. Біохімічні основи розвитку силових і швидкісних якостей




Переглядів: 668

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Оцінка результатів дієтотерапії | Гігієнічні основи нутриціологічної профілактики цукрового діабету

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.014 сек.