Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Аналіз продуктивності праці

 

Для оцінки рівня продуктивності праці застосовується система узагальнюючих, приватних і допоміжних показників.

Узагальнюючі показники: середньорічна, середньоденне й середньочасове вироблення продукції одним робітником, середньорічне вироблення на одного працюючого у вартісному вираженні.

Приватні показники: трудомісткість продукції певного виду в натуральному вираженні за 1 людино-день людино-година.

Допоміжні показники: витрати часу на виконання одиниці певного виду робіт обсяг виконаних робіт за одиницю часу.

Найбільш узагальнюючим показником продуктивності праці є середньорічне вироблення продукції одним працюючим (РВ):

 

, (2.75)

 

де ТП – обсяг товарної продукції у вартісному вираженні;

Ч – чисельність працюючих.

 

Факторна модель для показника середньорічного вироблення буде мати такий вигляд:

 

(2.76)

 

Розрахунок впливу цих факторів може бути проведений способами ланцюгової підстановки, абсолютних різниць, відносних різниць інтегральним методом.

Трудомісткість – витрати робочого часу на одиницю весь обсяг виготовленої продукції:

 

(2.77)

 

де ФРВi – фонд робочого часу на виготовлення i-го виду виробів,

VВПi – кількість виробів одного найменування в натуральному вираженні.

Даний показник є зворотним середньочасового вироблення продукції.

Зниження трудомісткості продукції – найважливіший фактор підвищення продуктивності праці. Ріст продуктивності праці відбувається в першу чергу за рахунок зниження трудомісткості продукції. Досягти зниження трудомісткості можливо за рахунок впровадження заходів НТП, механізації й автоматизації виробництва й праці, а також збільшення кооперованих поставок, перегляду норм виробітку й т.д.

У процесі аналізу вивчають динаміку трудомісткості, виконання плану по її рівню, причини її зміни й впливу на рівень продуктивності праці. Якщо можливо, варто зрівняти питому трудомісткість продукції по інших підприємствах галузі, що дозволить виявити передовий досвід і розробити заходи щодо його впровадження на аналізованому підприємстві (табл.2.14).

 

Таблиця 2.14 – Приклад аналізу

 

Показник Минулий рік Звітний рік Ріст рівня показника, %
План Факт План до минулого року Факт до минулого року Факт до плану
Товарна продукція, тис. грн. 101,7 101,8 100,05
Відпрацьовано всіма робітниками людино-годин 97,0 92,6 95,5
Питома трудомісткість на 1 тис. грн, річн. 37,23 35,48 33,87 95,3 90,97 95,46
Середньочасове вироблення, грн 26,86 28,18 29,52 104,91 109,90 104,75

 

Аналіз показав, що планове завдання по зниженню трудомісткості продукції в цілому по підприємству значно перевиконано. Планове завдання по зниженню трудомісткості продукції до минулого року склало 95,3 %, тоді зміна 95,3 % – 100 % = – 4,7 %. Фактичне зниження трудомісткості до рівня минулого року 90,97 % : 90,97 % – 100 %= – 9,03 %.

Плановий приріст продуктивності праці за рахунок зниження трудомісткості продукції:

 

.

 

Фактичний ріст продуктивності праці за рахунок зниження трудомісткості до рівня минулого року:

.

 

План по зниженню трудомісткості перевиконаний на 4,33 % (95,3 % – 90,97 %), у результаті чого середньочасове вироблення продукції зросло на 5,01 % (9,92 % – 4,91 %).

Знаючи, як змінилося середньочасове вироблення, можна визначити зміну трудомісткості продукції:

 

; (2.78)

 

;

 

.

 

Висновок. Між трудомісткістю продукції й рівнем продуктивності праці існує обернено пропорційна залежність. Тому загальна питома трудомісткість продукції залежить від тих же факторів, що й середньочасове вироблення робітників.

У процесі наступного аналізу вивчають показники питомої трудомісткості по видах продукції. Зміна середнього рівня питомої трудомісткості може відбутися за рахунок зміни її рівня по окремих видах продукції (ТЕi) і структури виробництва (ПВi). При збільшенні питомої ваги більше трудомістких виробів середній її рівень зростає й навпаки:

 

(2.79)

 

Вплив цих факторів на середній рівень трудомісткості можна визначити методом ланцюгової підстановки через середньозважені величини:

 

; (2.80)

 

; (2.81)

 

. (2.82)

 

Зміна в рівні трудомісткості не завжди оцінюється однозначно. Трудомісткість може зростати при значній питомій вазі знову освоюваної продукції, поліпшенні її якості. Щоб домогтися підвищення якості, надійності й конкурентоспроможності продукції, потрібні додаткові витрати засобів і праці. Однак виграш від збільшення обсягу продажів, більше високих цін, як правило, перекриває програш від підвищення трудомісткості виробів. Тому взаємозв’язок трудомісткості продукції і її якостей, собівартості, обсягу продажів і прибутку повинний перебувати в центрі уваги аналітиків.

На закінчення аналізу визначають резерви зниження питомої трудомісткості продукції по окремих виробах і в цілому по підприємству:

 

, (2.83)

 

де Тф – фактичні витрати робочого часу на випуск продукції;

Тн – витрати робочого часу, пов’язані зі зниженням трудомісткості;

Тд – додаткові витрати робочого часу, пов’язані із впровадженням заходів щодо зниження трудомісткості;

ВПф – фактичний обсяг валової продукції;

ВПн – обсяг валової продукції, отриманий у зв’язку зі зниженням трудомісткості.

 


Читайте також:

  1. ABC-XYZ аналіз
  2. I етап. Аналіз впливу типів ринку на цінову політику.
  3. I. Аналіз контрольної роботи.
  4. I. Теорія граничної продуктивності і попит на ресурси
  5. II. Багатофакторний дискримінантний аналіз.
  6. II. Вимоги безпеки праці перед початком роботи
  7. III етап. Аналіз факторів, що визначають цінову політику підприємства.
  8. IІI розділ. Аналіз стану маркетингового середовища підприємства
  9. SWOT-аналіз у туризмі
  10. SWOT-аналіз.
  11. TEMA 13. МОТИВАЦІЯ РОБОТИ ПРАЦІВНИКІВ ОРГАНІЗАЦІЇ
  12. Tема 4. Фації та формації в історико-геологічному аналізі




Переглядів: 725

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Аналіз використання робочої сили | Змістовний модуль 2.5 Аналіз собівартості продукції

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.015 сек.