Підприємство виготовляє три вироби, показники яких наведено у таблиці 6. Загальні річні постійні витрати становлять 144000грн. Потрібно визначити річний обсяг виготовлення і продажу кожного виробу в заданій пропорції, який забезпечує беззбитковість виробництва.
Таблиця 17 - Показники виробів
Виріб
Ціна,
грн.
Змінні витрати, грн.
Маржинальний прибуток, грн.
Частка у загальному
випуску
А
100,0
60,0
40,0
0,30
Б
180,0
100,0
80,0
0,50
В
210,0
110,0
100,0
0,20
Вказівка.
Точку беззбитковості кожного виробу в багатопродуктовому виробництві можна визначити за умови встановлення його структури, тобто чіткого співвідношення між окремими виробами у загальному обсязі продукції. У цьому разі спочатку визначається точка беззбитковості умовного виробу, до якого зведені реальні вироби на основі середньозваженого маржинального прибутку, тобто
, (39)
де Пмсз — середньозважений маржинальний прибуток виробів.
Значення Пмсз обчислюється за формулою
(40)
де n - кількість виробів;
Пмі - маржинальний прибуток і-го виробу;
Чi - частка i-го виробу в загальному обсязі продукції.
Після цього обчислюється точка беззбитковості щодо кожного виробу:
Nбі = Nбу * Чі , (41)
де Nбі - точка беззбиткового виробництва і-го виробу в натуральному вимірі.